Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una trentena de músics de 15 països diferents protagonitzaran la sisena edició de l'Ethno Catalonia a Banyoles

Banyoles acollirà del 24 juliol a l’1 d’agost la residència artística i festival folk internacional present a 30 països. Set concerts amb intèrprets com Alan Chehab Quartet, Mar Grimalt, La Troupe o Laura Esparza i Carlos Esteban conformen la programació del festival

dimecres 06 juliol 2022

Ethno Catalonia ha presentat la programació de la sisena edició, que se celebrarà del 24 de juliol a l’1 d’agost a Banyoles. El festival i residència artística aplegarà fins a una trentena de músics de 15 nacionalitats diferents, amb una àmplia representació de països, que van des de l’Índia, Xile, l’Iran, Argentina, Portugal, Israel, Dinamarca, Suècia o França. Com l’any passat, la residència tindrà lloc a l’Alberg de l’Estany. 

Mentre duri la residència, se celebrarà paral·lelament un festival que reunirà artistes i grups importants de l’escena folk, tots ells gratuïts i oberts al públic en espais emblemàtics de la ciutat. La programació de concerts inclou set propostes musicals que van des del folk, el jazz, la cançó d’autor o les músiques del món. Els concerts se celebraran a la Plaça Major, l’Auditori de l’Ateneu, l’Església del Monestir o el Set Cafè.

Durant dues setmanes, músics de l’àmbit de la música tradicional de tot el món faran estada a la capital del Pla de l’Estany per a preparar un repertori multiètnic i multiinstrumental que després presentaran en un concert a l’Auditori de l’Ateneu amb l’Ethno Orchestra. 

Com cada any, la residència estarà dirigida per un equip de tres mentors artístics, Pau Baiges (Catalunya), Håvard Enstad (Noruega) i Juan de la Fuente Alcón (Espanya), tots ells músics amb àmplia trajectòria professional en l’àmbit de les músiques del món. 

Un programa innovador present a més de 40 països

Ethno és un programa de música folk, ètnica i tradicional organitzat per Jeunesses Musicales International. Fundat al 1990 a Suècia, està adreçat a joves músics d’entre 16 i 32 anys amb l’objectiu de preservar i potenciar el patrimoni musical tradicional. Els joves músics es reuneixen en aquestes residències artístiques caracteritzades per l’aprenentatge democràtic i igualitari. 

L’Ethno proporciona als participants una oportunitat única de reunir-se, treballar i aprendre amb joves músics de cultures de tot el món per tal de compartir la seva música. Els mentors artístics els donen suport i els guien en el procés, que culmina amb la preparació d’un repertori musical multiètnic únic que presenten i interpreten en viu i en directe davant del públic. 

Malgrat que l’any passat estava prevista la participació de 40 músics, a causa de les restriccions associades a la pandèmia finalment van ser 28 els joves que del 24 de juliol a l’1 d’agost van prendre part de la residència artística de l’any passat, tots ells provinents de 12 països diferents. L’Alberg de l’Estany es va convertir durant deu dies en un laboratori musical on els intèrprets d’arreu van preparar la producció musical que posteriorment van interpretar com a orquestra multiètnica. Les instal·lacions de la Federació Catalana de Rem van esdevenir un espai ampli i acollidor des d’on els participants van poder gaudir de l’entorn natural mentre assajaven el repertori musical de l’Ethno Orchestra. L’orquestra va actuar als escenaris de Moià i Banyoles el 30 i 31 de juliol amb gran èxit de públic.

Festival de concerts a Banyoles

Al voltant d’aquesta residència artística única, Ethno Catalonia ofereix tot un programa de concerts que constitueix un autèntic festival que se celebra a Banyoles, amb totes les activitats gratuïtes i obertes a tothom. A la Plaça Major hi actuaran grups i artistes com el grup de fusió oriental Alan Chehab Quartet, que acosta al públic la música dels països orientals incorporant-hi elements com l’harmonia del jazz i els ritmes afrollatins, o la banda catalano-balear La Troupe, amb una combinació d’estils, danses i lletres perfectes per ballar, cantar i saltar. 

La programació del festival es completarà amb el concert de la guanyadora del Sons de la Mediterrània 2021, Mar Grimalt, a l’Església del Monestir, i amb els valencians Aigua, un duet format per Joan Peiró i Lies Hendrix que presentarà el seu darrer projecte, Noninó, un homenatge a la terra en forma de flamenc, jazz, folk i musette. 

Com ja és tradicional, el públic banyolí també podrà gaudir dels concerts individuals dels músics de l’Ethno, que enguany es faran al Set Cafè, i del gran concert final de l’Ethno Orchestra, que se celebrarà diumenge 31 de juliol a l’Auditori de l’Ateneu. L’entrada als concerts serà lliure i sense necessitat de reserva d’entrades.