Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una exposició obre els actes del 25N a Banyoles

L’Àrea de Serveis Socials i la Xarxa Feminista del Pla de l’Estany han organitzat diferents actes sota el lema ‘Què t’hi jugues?’

dilluns 20 novembre 2023

Una exposició a la plaça Major de Banyoles ha obert avui els actes organitzats en motiu del 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la violència contra les dones. Fins dissabte, s’han organitzat diversos actes conjuntament amb la Xarxa Feminista del Pla de l’Estany, sota el lema ‘Què t’hi jugues?’. 

Des de la Xarxa Feminista del Pla de l’Estany, Sònia Sala, ha destacat que “molts dels actes del 25N tenen per objectiu la conscienciació cap a la població” i ha afegit que “pensem que la solució passa per educar i, no només per educar a les escoles o a les famílies, sinó a les persones adultes que poden revisar-se i analitzar certs comportaments o actituds”. En aquest sentit, Sònia Sala ha explicat que “ens hi juguem molt si no ens conscienciem sobre el que és el masclisme, si no deixem de fer certes coses i tots els actes tindran el mateix objectiu”. 

Els actes del 25N s’han iniciat aquest matí amb la instal·lació de l’exposició de pancartes ‘Toca revisar-nos i posar les cures al centre’, a la Plaça Major, que es podrà veure fins diumenge. Dimecres al matí s’instal·larà el Punt Lila a la plaça de les Rodes, coincidint amb el mercat setmanal. Divendres a les 12 del migdia, hi haurà la Declaració Institucional del 25N, davant l’ajuntament i, a les 6 de la tarda, la projecció de la pel·lícula ‘Mali Twist’ i debat amb Dialla Diarra al Museu Darder. 

Dissabte els actes es concentraran a la Plaça Major on s’instal·larà també el Punt Lila amb activitats i punt d’informació, hi haurà racó de contes i llibres coeducatius i no sexistes, la Maleta Lila, amb contes i activitats per identificar el sexisme, espai de jocs de taula no sexistes; i Espai de jocs de fusta de l’Associació Canaan. A les 12 del migdia hi haurà la lectura del manifest i performance a càrrec del grup de teatre de dones de l’Ateneu Obert de la Dona i Escenaris Especials i a les 4 de la tarda hi haurà un tall i conte musicat a càrrec de Capgiralla Contes. 

A més de l’exposició a la plaça Major, al Casal Cívic i Comunitari de Banyoles es pot visitar també l’exposició ‘No és el mateix/Això és violent’. 

Balanç SIAD

La regidora de Polítiques Socials de l’Ajuntament de Banyoles, Ester Busquets, ha destacat que “des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones des de principis d’any s’han atès 351 serveis d’atenció psicològica i d’assessorament jurídic de Banyoles i actualment estem treballant amb uns 90 casos, dels quals un 70% demanen suport jurídic”. 

Busquets ha explicat que “moltes de les dones que acudeixen al nostre servei no són conscients que estan patint algun tipus de violència, sinó que venen demanant suport psicològic perquè no es troben bé” i ha destacat que “des d’un primer moment, les nostres professionals ja detecten algun episodi de violència encara que les dones no en són conscients i això ens demostra que encara no s’ha fet prou visible el que vol dir la violència cap a les dones”. En aquest sentit, ha remarcat que “la violència és multimodal, parlem de violència econòmica, psicològica, familiar... no ens hem de quedar només en la violència física”. 

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ofereix informació, assessorament, primera atenció i acompanyament en relació a l’exercici dels drets de les dones en tots els àmbits de la seva vida laboral, social, personal i familiar. El SIAD compta amb un servei gratuït d’assessorament i orientació jurídica per tractar qualsevol aspecte sobre dret familiar, drets laborals, violència masclista o qualsevol discriminació per raó de sexe. A més, també ofereix un servei gratuït d’assessorament i orientació psicològica per a dones que requereixen una consulta per tractar qualsevol malestar emocional, violència masclista o qualsevol discriminació per raó de sexe.