Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

The Ministers of Pastime tanquen dissabte la programació de l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles

Una consort d'instruments de corda, orgue i clave presenten La cambra de les meravelles d'Athanasius Kircher amb obres de tres mestres de capella de la cort vienesa (s. XVII)

dimarts 06 juny 2023

The Ministers of Pastime és un grup de músics especialitzat en el repertori dels segles XVII i XVIII que, aquest dissabte 10 de juny (Auditori de l’Ateneu, 20 h, 10 €), interpretaran obres que el científic i erudit del barroc Athanasius Kircher qualificava d’estil fantàstic, no subjecte a res, ni a la paraula ni a temes harmònics, només creades per a mostrar les habilitats dels intèrprets. Les entrades estan a la venda a la pàgina web de Cultura Banyoles (cultura.banyoles.cat).

L’stylus phantasticus és segons Athanasius Kircher, «el més lliure i desenfrenat mètode de composició. [...] Va ser instituït per exhibir l'habilitat i desvetllar l'ocult disseny de l'harmonia i l'enginyosa composició de frases harmòniques i fugues». Va ser un dels corrents més importants de la música instrumental europea del segle XVII, amb Giovanni Valentini, Antonio Bertali i Johann Heinrich com els seus tres grans representants, els quals van treballar de manera gairebé successiva com a mestres de capella a la cort vienesa de l’emperador Fernando III d’Habsburg. Les seves obres són les que formen el nucli i l’eix principal del programa d’aquest concert, “La Cambra de les Meravelles d’Athanasius Kircher”. Malgrat que totes aquestes obres pertanyen a l'estil fantàstic, cadascuna gaudeix de diverses característiques que les fan úniques, com ara progressions harmòniques inusuals, ús extrem de cromatismes, ritmes i mètriques irregulars, i fins i tot alguns elements enterament descriptius, obrint-se així un món inusitat de possibilitats sonores. Per tant, aquestes obres musicals resulten especials i úniques, igual que les peces de col·lecció que solien guardar-se en les anomenades “cambres de meravelles”.

Forjat en el marc de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), el grup de música antiga The Ministers of Pastime es va crear el 2016 inspirant-se en els esdeveniments històrics que van donar naixement al primer consort de violins a Anglaterra. S’ha especialitzat en la interpretació de la música del segle XVII i XVIII, en especial la que s’engloba sota l'etiqueta de stylus phantasticus en els territoris de parla germànica. 

Des de la temporada 2021-2022 forma part del projecte europeu EEEmerging + que dóna suport i promociona grups joves emergents dins l’escena europea d’interpretació de música antiga. Just acaben de tornar d'una residència musical EEEmerging + al National Centre of Early Music de York (Gran Bretanya), celebrada a finals de maig. 

The Ministers of Pastime està integrat pels violinistes Ignacio Ramal i Sara Balasch, l’intèrpret de viola Alaia Ferran, el violgambista Marc de la Linde, la violoncel·lista Clara Pouvreau i el clavecinista i organista Joan Seguí.