Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ricky Rubio encistella a la Font de la Pólvora i a Banyoles

La Fundació del jugador dels Utah Jazz promou Community Team, un programa de integració social per nens i joves mitjançant el bàsquet

dijous 11 abril 2019

La Fundació de Ricky Rubio ha presentat a Banyoles l’arribada a terres gironines del seu programa Community Team dirigit a nens i nenes del barri la Font de la Pólvora de Girona i a la promoció del bàsquet a Banyoles. La iniciativa, que arrencarà amb el proper curs escolar, ha estat el resultat d’una gran entesa i col·laboració entre la Fundació Futur Girona Est i entitats socials i assistencials representatives del barri, juntament amb la Diputació de Girona i l’Ajuntament banyolí.

Així ho ha destacat l’alcalde de Banyoles i president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, al costat del pare del jugador dels Utah Jazz, Esteve Rubio, qui ha transmès en el seu nom la il·lusió i les ganes que Community Team ampliés fronteres i anés cap a Girona on tots els estius des de fa molts organitza el seu campus d’estiu a El Collell.

Miquel Noguer ha destacat “la sensibilitat de Ricky Rubio, de la seva fundació i de la seva família a favor de retornar a la societat part dels recursos que li reporta ser una estrella de l’esport com ell. És d’agrair que hagi escollit un lloc com la Font de la Pólvora per escometre una acció a favor d’un col·lectiu tant important com els nens i els joves mitjançant l’esport”. Quan a Banyoles, el projecte realitzarà un programa de formació d’entrenadors i la celebració de clínics en l’òrbita del bàsquet de Banyoles.

“Ricky Rubio volia que la fundació promogués una actuació com aquesta aquí, a prop d’on des de fa més de deu anys fa el seu campus d’estiu. Estem segurs que Community Team serà un encert i serà molt efectiu perquè ja ho hem desenvolupat a Barcelona, al Raval, de la mà d’una associació social molt arrelada al barri. La Fundació Ricky Rubio té com un dels seus grans objectius ajudar a la integració dels més joves que puguin tenir risc d’exclusió”, ha dit Esteve Rubio. També està enfocada a la sensibilització, tractament i prevenció del càncer de pulmó i a l’esport inclusiu a través d’Special Olympics.

Community Team ja s'ha desenvolupat amb èxit al barri del Raval de Barcelona a favor de 200 nens i nenes que juguen a bàsquet com a activitat extraescolar alhora que adquireixen les Habilitats per a la Vida definides per l'Organització Mundial de la Salut. L'impuls de The Ricky Rubio Foundation des del principi de curs passat ha proporcionat noves dinàmiques de formació i aprenentatge en valors als equips, jugadors i entrenadors de l'Associació Esportiva Ciutat Vella beneficiaris del primer Community Team.

La metodologia emprada es basa en l'esport com a eina de transformació i d'influència per a un canvi positiu dels més joves. El bàsquet en aquest cas és el millor, més atractiu i útil instrument psicopedagògic.

Què és community team?

Community Team és un programa que afavoreix eficaçment l'educació no formal d'infants i joves que per precarietat familiar no poden accedir a l'esport federat ni a oportunitats de practicar una activitat física regulada. Ricky Rubio afirma que “el bàsquet és màgic en aquest sentit, és un esport capaç d'aïllar el jugador del seu entorn i portar-lo a un estadi d'esforç, companyonia, superació, estat emocional positiu, capacitat de lluita, humilitat i de treball en equip que cap altra experiència li pot aportar, sobretot si és nen o adolescent”.

La població infantil i juvenil és la més sensible a la insatisfacció que d'una forma o una altra percep en el seu entorn escolar, familiar i social. Però també és la que millor, més ràpid i eficaçment reacciona als impulsos positius que rep d'aquest mateix ecosistema. Principalment, com està demostrat, si aquest canvi de visió i de perspectiva està associat a la pràctica de l'esport, l'activitat en la qual el seu cos i mentalitat més s'obre a interioritzar experiències de reforç de la seva personalitat i comportament.

El que els nens i nenes són capaços d'expressar, sentir i assimilar quan juguen a basquet es reflecteix després en el seu estil de vida i la manera de viure el seu món. I més enllà d'aquest avantatge els mateixos nens i nenes es converteixen en agents de canvi en les seves pròpies famílies.

Community Team l’apliquen educadors i pedagogs professionals capaços d’estimular i treballar les 10 habilitats per a la vida que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va concretar com ensenyaments imprescindibles en l'etapa de formació. Un aprenentatge possible i transformador, mentre juguen a bàsquet, que abasta la gestió d'emocions, la transcendència de prendre decisions, les conseqüències grupals de la seva individualitat, la sinceritat amb un mateix i amb els altres, el tractament de gènere, saber perdre, saber guanyar, etc. Els col·lectius escollits per beneficiar-se del programa, dirigit per monitors específicament preparats al llarg del curs i en un format i horari extraescolars, seran nens i joves que els serveis socials han identificat prèviament.