Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Orchestra Fireluche amb Pau Riba, Marc Parrot, Canimas – Jacquet – Mas, Joana Serrat, i Eduard Farelo, entre els artistes confirmats al Festival (a)phònica de Banyoles

La setzena edició tindrà lloc del 27 al 30 de juny a la capital del Pla de l’Estany. El festival, que presentarà tota la programació a finals de maig, també avança les actuacions de Pau Vallvé, ajo & min, Jorge da Rocha, Daura Mangara amb la projecció del documental Negre de merda, i Cor de Teatre Small.

dimecres 15 maig 2019

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, avança alguns dels noms que formaran part del cartell de la setzena edició, que tindrà lloc del 27 al 30 de juny, en espera de presentar tota la programació a finals de maig. Entre els artistes confirmats destaquen l’estrena oficial del nou projecte de l’Orchestra Fireluche i Pau Riba, Marc Parrot, la producció pròpia del festival Canimas – Jacquet - Mas, Joana Serrat, i Eduard Farelo amb Una ilíada, entre d’altres. Les entrades i abonaments per a aquests espectacles es posaran a la venda el dimecres 15 de maig a les 10 h al web del festival.

En espera de desvelar tota la programació, l’(a)phònica anuncia algunes de les veus que formaran part del cartell que, com en edicions anteriors, comptarà amb actuacions i activitats paral·leles per a tot tipus de públic amb la veu com a protagonista. Una de les propostes confirmades és la de Daura Mangara + Documental Negre de merda (dijous 27 de juny, 20:45 h, Auditori de l’Ateneu, 6 € / 9 €). Una actuació del jove raper banyolí i la presentació a les comarques gironines del documental que ell mateix protagonitza, dirigit pel també banyolí Manel Serrat, i guanyador del premi del públic i del jurat en l’últim Festival In-edit.

També actuaran al festival la formació Cor de Teatre Small, que oferiran l’espectacle No se n’ha parlat prou (divendres 28 de juny, Auditori de l’Ateneu, 20:30 h, 6 € / 9 €). Partint de temes que els inquieten, els membres més joves de Cor de Teatre han construït un espectacle en què desgranen cançons de David Bowie, The Beatles, Queen o Fools Garden.

La nova proposta de Marc Parrot també es podrà veure en la pròxima edició de l’(a)phònica, una coproducció del festival amb el Mercat de Música Viva de Vic i el Festival Grec de Barcelona (dissabte 29 de juny a les 12 h i a les 19 h, diumenge 30 de juny a les 12 h, Monestir de Sant Esteve, 9 € / 12 €). En el seu últim projecte, el reconegut artista barceloní es refugia en una iurta, habitatge propi dels pobles nòmades de l'Àsia central, per presentar les cançons de Refugi (Música Global, 2018).

Especialment ideat per a l’(a)phònica, Canimas – Jacquet – Mas commemora els vint anys de la gira que van dur a terme Roger Mas, Eduard Canimas i Gerard Jacquet per tota Catalunya anomenada Cruïlla de cantautors. Ara recuperaran l’esperit d’aquell format, fent un repàs als seus respectius repertoris i oferint una oportunitat extraordinària de veure plegats tres referents de la cançó d’autor (dissabte 29 de juny, Claustre del Monestir de Sant Esteve, 17:30 h, 10 € / 13 €).

A la Barca Tirona, el primer artista que hi passarà serà el cantant i instrumentista portuguès Jorge da Rocha (dissabte 29 de juny, Barca Tirona, 19:15 h, 10 € / 13 €). En un diàleg constant entre els amplis recursos de la seva veu i del seu contrabaix, presentarà les cançons del seu segon àlbum To Drop and Let Go (autoeditat, 2017).

El mateix dia es podrà veure l’actuació de Pau Vallvé (dissabte 29 de juny, Auditori de l’Ateneu de Banyoles, 20:30 h, 10 € / 13 €), que presentarà les cançons de Life vest under your seat (autoeditat, 2019), un àlbum explosiu, elèctric, però alhora introspectiu.

L’actor Eduard Farelo també protagonitzarà una de les propostes del festival, amb Una ilíada (dissabte 29 de juny, Teatre Municipal de Banyoles, 22 h, 7 € / 10 €). Sota la direcció de Juan Carlos Martel, n’assumirà totes les veus en un potent monòleg -obra de Lisa Peterson i Denis O’Hare a partir de l’obra d’Homer- sobre la insalvable atracció humana per la violència, la destrucció i el caos.

Per primer cop a les comarques gironines es veurà l’espectacle Soy mujer que tú d’ajo & min (diumenge 30 de juny, Claustre del Monestir de Sant Esteve, 17:30 h, 9 € / 12 €). Un espectacle de la micropoetessa Ajo i la compositora i actriu Judit Farrés que ha marcat un abans i un després en la poesia actual.

La segona actuació a la Barca Tirona anirà a càrrec de Joana Serrat (diumenge 30 de juny, Barca Tirona, 19:15 h, 10 € / 13 €). Consolidada com una de les cantautores catalanes més internacionals del moment, presentarà el seu quart treball discogràfic en un entorn emblemàtic. Després de tenyir les seves composicions amb pinzellades pop, ara la vigatana se serveix dels preceptes del folk per continuar investigant una sonoritat pròpia, entre la nostàlgia i l’optimisme.

Finalment, a l’(a)phònica es presentarà oficialment el nou disc de l’Orchestra Fireluche i Pau Riba, Ataràxia (diumenge 30 de juny, Auditori de l’Ateneu, 20:30 h, 10 € / 13 €). Un àlbum en què l’univers dels pianets de joguina, orgues Casio, melòdiques, serres musicals, guitarretes i bateries de pots i llaunes es combinen a la perfecció amb els textos onírics, esquitxats de jocs de paraules i, fins i tot, surrealistes, d’una de les veus més inconfusibles de casa nostra.

Aquests artistes se sumen al ja anunciat Salvador Sobral, que actuarà per primera vegada a les comarques gironines per presentar les cançons de Paris, Lisboa (Warner Music, 2019) al costat de l’Estany (divendres 28 de juny, 23 h, Estrella Damm Club Natació Banyoles, 23 € / 28 €). I també a El Petit de Cal Eril, que estrenarà les cançons del seu nou disc Energia Fosca (Bankrobber, 2019) en el concert de presentació del festival (dijous 30 de maig, Auditori de l’Ateneu, 21 h, 12 € / 15 €).

Les entrades i abonaments es posaran a la venda demà, dimecres 15 de maig a les 10 h a través del web del festival: www.aphonica.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (Pg. de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i els divendres de 8:30 h a 15 h). Pel que fa a les entrades de Salvador Sobral i El Petit de Cal Eril, ja són a la venda.

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, va néixer el 2004 i en aquests anys hi han passat artistes i formacions de reconeguda trajectòria com Vinicio Capossela, Santi Balmes amb Clara Segura i Fluren Ferrer, Dr. Calypso, José González, Viggo Mortensen i Rafel Plana, Micah P. Hinson, Jorge Drexler, The Excitements, Maïa Vidal, Standstill, Juan Perro, Mishima, Las Migas, Joan Miquel Oliver, Quimi Portet, Martirio, Najwa, Sílvia Pérez Cruz & Javier Colina Trio, Raimon, Pedro Guerra, Christina Rosenvinge, Nouvelle Vague, Love of Lesbian, I Fagiolini, Jay-Jay Johanson, Lluís Llach, Ariel Rot, Albert Pla, Miguel Poveda, Feliu Ventura o Maika Makowski, entre molts d’altres. El Festival està organitzat per l’Ajuntament de Banyoles, i gestionat íntegrament per Alter Sinergies.