Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Miquel Gil celebra els 20 anys d’Orgànic a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles

El cantador de Catarroja revisitarà aquest dissabte un dels discs cabdals de la música d’arrel a casa nostra

dimecres 10 novembre 2021

Miquel Gil celebra els vint anys d’Orgànic (Sonifolk, 2001), el disc amb què va establir una fita del folk mediterrani, i ho farà amb un concert especial aquest dissabte 13 de novembre a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles. El concert serà a les 8 del vespre i les entrades estan a la venda a la pàgina web de Cultura Banyoles (cultura.banyoles.cat) o bé a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà.

Orgànic és un dels disc cabdals de la música d’arrel a casa nostra i aquest dissabte a l’Auditori de l’Ateneu Miquel Gil i la seva banda revisitaran el treball que va suposar un abans i un després en la carrera del cantador de Catarroja. Amb Orgànic, Miquel Gil iniciava la seva carrera en solitari després de la seva experiència a Al Tall i Terminal Sur i va aconseguir un bon grapat de premis i reconeixements.

A Orgànic Miquel Gil dona protagonisme a una forma de cantar que només utilitzava per “carregues de profunditat”, soterrada en segones veus, en els seus propis treballs o en col·laboracions discogràfiques. Aquesta forma de cantar, que a vegades es confon amb el flamenc, és el resultat de molts anys de treball i de l’estudi de les formes del cant del Mediterrani i especialment de les formes del cant valencià. Orgànic pretenia rescatar-les, posarles en primer pla i, amb una sèrie d’usos i sons mediterranis comuns (bordons, polirítmes, polifonies, instruments tradicionals, etc.), donar una dimensió mediterrània i, per tant, universal a aquestes músiques tan locals. 

L’amor és Déu en barca, musicant un poema d’Enric Cassases, Primavera, Línia de flotació o Un silenci són algunes de les cançons d’Orgànic que Miquel Gil va estrenar l’any 2001 i que va redefinir els paràmetres del que es podia fer amb la música popular als Països Catalans: poesia contemporània i música d’arrel contemporània. Orgànic va marcar un abans i un després en la carrera del músic i li permet consolidar una llarga trajectòria musical.

El treball va ser guardonat en diferents ocasions i el cantador de Catarroja el va presentar a Banyoles l’agost del 2003, on tornarà aquest cap de setmana amb el dolçainer Eduard Navarro, que ja va participar a Orgànic, Nelo Alfonso Sanz, als teclats, Jose Maria Reillo, a la percussió, Toni Porcar a la guitarra i Gusmà Gil, al baix i cors. El concert serà aquest dissabte 13 de novembre a les 8 del vespre a l’Auditori de l’Ateneu Les entrades es poden adquirir a través del web cultura.banyoles.cat o bé presencialment a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament. 

Miquel Gil

Miquel Gil és considerat una de les grans veus del panorama musical mediterrani. Un artista dotat d’un treball innegable però de difícil catalogació: fugisser, erràtic, inquiet... Grata la terra amb un cantar profund i emocionant i, de fet, el seu cant amortitza el llegat de les músiques de tradició oral que ha aixecat des que format part d’Al Tall. Miquel Gil s’agita i es deixa agitar com correspon a un artista que viu la tradició des del present i amb la mirada clavada al futur.