Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Marta Marco, Judit Martin, La Calòrica, Cosmos Quartet, Mag Lari o Lluís Gavaldà, a la programació de Cultura Banyoles per al primer semestre de 2024

La programació d’arts escèniques i musicals, museus, patrimoni, biblioteca i festes inclou més de 150 activitats de gener a juny. La Factoria d’Arts Escèniques estrenarà un cicle de nous formats amb espectacles de petit i mitjà format de nous creadors

dimarts 12 desembre 2023

Marta Marco, Judit Martin, Cosmos Quartet, La Calòrica, Lluís Gavaldà o el Mag Lari seran alguns dels protagonistes de la nova programació de Cultura Banyoles per al primer semestre de 2024. La programació d’arts escèniques i musicals, museus, patrimoni, biblioteca i festes inclou més de 150 activitats per a tots els públics. 

La nova programació de Cultura Banyoles per al primer semestre de 2024 s’ha presentat aquest vespre en un acte a l’Auditori de l’Ateneu. La presentació ha permès donar a conèixer el conjunt de l’activitat cultural que es podrà veure de gener a juny de l’any vinent als diferents equipaments culturals de la ciutat amb propostes d’arts escèniques i musicals, així com de la biblioteca, patrimoni cultural, dels museus i de festes. 

En l’obertura de l’acte, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha assenyalat que “més enllà de la quantitat ingent de propostes, cal destacar-ne la gran varietat, des d’activitats pensades per al gran públic fins a d’altres més minoritàries, que són igualment necessàries. I també que cadascun dels equipaments i serveis és capaç de presentar noves propostes -per exemple la ruta de les Pesqueres dels Museus o la línia de Cinema Club-, consolidar-ne d’existents -com el cicle de poesia de la  Biblioteca- o mantenint la capacitat de portar artistes atractius, com és el cas de les arts escèniques”. 

Arts escèniques 

Pel que fa a la programació d’arts escèniques, inclou noms propis destacats, a més de propostes de petit format, produccions locals i col·laboracions amb l’Aula de Teatre. La nova programació al Teatre Municipal inclourà tres propostes per a tots els públics. Al febrer es podrà veure Conspiranoia, una comèdia de situació entretinguda i amb actors de luxe amb text de Marc Angelet i Jordi Casanovas i amb Eduard Farelo, Àurea Màrquez, Mia Esteve i David Verd. 

Al març, Judit Martin, una de les veus destacades de la improvisació que destaca per la seva capacitat de crear de manera ràpida, improvisada i original personatges únics, presentarà el seu nou muntatge Not talent, un xou que celebra el fracàs, una sessió de teatre on la improvisació és la protagonista. 

I a l’abril tornarà al Teatre Municipal La Calòrica per presentar el seu espectacle Els Ocells, un dels muntatges estrella de la companyia on, en clau de farsa, aborden la democràcia, l’auge del populisme neoliberal i els mecanismes emocionals que el fan funcionar.

Pel que fa a La Factoria d’Arts Escèniques, al gener l’actriu Marta Marco portarà l’espectacle Bèsties, dirigit per Pau Roca, on reflexió sobre els límits d’una mare perquè la seva filla aconsegueixi el que vol. Un text de Mònica Dolan que parla sense embuts de la cultura de la hipersexualització i la pornificació dels i les menors. 

Aquest semestre la Factoria d’Arts Escèniques estrenarà el cicle ‘Noves creacions-nous formats’, on s’apostaran per a joves creadors i nous intèrprets que presentaran propostes de petit o mitjà format. El cicle començarà al febrer l’espectacle Man mano, il tempo scorre, una experiència escènica única només per a 70 espectadors sobre com compartir temps, habitarho amb les mans, amb les paraules i amb l’acte social més simple que és estar junts cuinant i menjant. Al març, coincidint amb el Dia de les Dones, es podrà veure Costura, un espectacle íntim i entranyable on la relació i la història familiar de tres dones i els seus objectes heretats contenen secrets de la costura i de la vida. Dins el cicle, i coincidint amb el Dia de la Dansa, a l’abril l’escenari es traslladarà a La Muralla on es podran veure els espectacles Tan a prop i Picnic on the Mooon, amb Júlia Godino i Alexa Moya presentaran dues peces de dansa, acompanyades dels alumnes de cos de l’Aula de Teatre. 

I a l’abril el professorat de l’Aula de Teatre presentarà Improvisables, el primer espectacle d’improvisació a Banyoles fet per banyolins, sense text ni guió i on cada funció serà única i irrepetible.

Programació musical

Pel que fa a la programació de músiques modernes a l’Auditori de l’Ateneu, s’obrirà al gener amb Los Saxos del Averno, un combo saxofònic que parteix del so R&B dels anys 50, amb tocs llatins i altes dosis de rock. Al febrer, Alba Careta i Henrio presentaran el seu treball discogràfic Udolç, un viatge oníric per les cançons de bressol que han passat de generació en generació per tranquil·litzar i adormir els infants. Una coproducció del Càntut. Cançons de tradició oral, la Fira Mediterrània de Manresa i el Departament de Cultura de la Generalitat.

Al març, arribarà a Banyoles l’Orchestra Fireluche. Després d’Ataràxia (2019), disc conjunt de l’Orchestra Fireluche i Pau Riba, la singular formació presentarà a l’Auditori de l’Ateneu Segona Florada (2022), una continuació natural on destaca la veu de Riba (1948-2022), embolcallada amb la música sempre sorprenent de l’Orchestra Fireluche. I a l’abril Lluís Gavaldà i Joan-Pau Chaves portaran a Banyoles l’espectacle Sona la cançó, on repassen en acústic els temes més celebrats d’Els Pets i les cançons que van inspirar-les. 

Pel que fa a música clàssica i músiques del món en aquest primer semestre, s’obrirà al gener amb el concert que oferiran Metropolitan Union Barbershop Quartet, on presentaran Bachbershop, un espectacle que crea ponts entre dues èpoques per veure que ni el barroc està tan lluny de la música moderna ni al revés. Al febrer, Cosmos Quartet, un dels quartets de corda més atractius del panorama musical actual, oferiran el primer concert de la seva residència artística a l’Ateneu de Banyoles on interpretaran obres de Mozart, Brahms i l’estrena d’una peça inèdita de Manuel Rodríguez Valenzuela. També al febrer actuaran a l’Auditori de l’Ateneu Shahab Azinmehr i Massud Naderi, que oferiran un concert a duo de llaüt i percussió de música clàssica persa.

Al març la trompetista i cantant Alba Armengou i el guitarrista Vicente López presentaran Susurros del viento, un viatge musical que va des del jazz de la dècada de 1950 fins als ritmes brasilers i els boleros. Per al públic familiar, a l’abril la companyia Pentina el gat presentarà Surime i, en música clàssica, la GIO Symphonia tornarà a Banyoles per presentar Mozart & Rameau, una proposta per fer viure al públic una serenata musical pròpia del segle XVIII. I al maig, Cosmos Quartet oferirà un segon concert acompanyats, en aquesta ocasió, per Noelia Rodiles al piano i Mariona Mateu al contrabaix, amb un concert dedicat a Schubert amb la interpretació del quartet Rosamunda i el famós quintet La Truita. 

Teatre familiar

Pel que fa al públic familiar, que organitza l’entitat Ttela Banyoles, la programació d’aquesta temporada s’obrirà al gener al Teatre Municipal amb l’espectacle Strafalari amb el Mag Lari, un nou espectacle de màgia, al més pur estil Las Vegas, carregat de participació i grans il·lusions. Al febrer es podrà veure l’espectacle Biblioteca de la curiositat infinita, un espectacle de Marga Socias, que portarà els espectadors a un indret màgic on els llibres es converteixen en portals cap a mons poètics i fantàstics que esperen ser descoberts. 

Al març la companyia Farrés brothers i cia presentarà el seu espectacle Dins el cau del Tabalet i a l’abril els Brodas Bros portaran al Teatre Municipal el muntatge Around the world, amb una combinació de dansa, llum, tecnologia i música. 

Programació cinema

L’Auditori de l’Ateneu continuarà aquest primer semestre de 2024 oferint una programació estable de cinema amb les propostes del Documental del Mes i del Cicle Gaudí, impulsat per l’Acadèmia de Cinema en Català amb el suport de la Generalitat i les diputacions catalanes. Destaquen títols com El mestre que va prometre el mar o Creatura. També s’inicia una nova línia de Cinema Club en col·laboració amb la distribuïdora banyolina fromzero cinema, col·laboració que inclou la projecció de L’eternitat de Christophe Farnarier i que neix amb la voluntat que vagi creixent i consolidant-se. I també continuaran les propostes de cinema familiar, amb el Cicle de Cinema Familiar CinemaXic d’Òmnium Cultural, entre altres. 

Venda d’entrades

La venda d’entrades per a la nova programació de Cultura Banyoles s’iniciarà demà dimecres i es podran comprar al web de Cultura Banyoles a www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament. 

Poesia, a la biblioteca

Pel que fa a la programació de la biblioteca de Banyoles, la programació d’aquest semestre inclou la tercera edició del cicle Vers l’estany, conduït per l’escriptor i periodista Joan-Lluís Lluís i que comptarà amb Carles Rebassa, Susanna Rafart, Àngels Marzo i Josep Domènech Ponsatí. 

De la programació de la biblioteca, continuaran també les activitats per al públic familiar amb L’hora del conte, el Biblionadons i l’Story Time, així com els clubs de lectura, tant per a adults com infantil, i les presentacions mensuals al Museu Darder de novetats literàries, de còmics o de revistes que tinguin una vinculació amb Banyoles i comarca o per la seva importància. 

Paral·lelament, al gener s’inaugurarà una exposició al Parc de la Muralla on es podran veure el projecte guanyador i els finalistes del concurs per a la construcció de la nova biblioteca i l’equip BCQ Arquitectura Barcelona presentarà el projecte Fluïdesa en una conferència al Museu Darder. 

Exposicions temporals, als museus

Pel que fa als Museus de Banyoles, l’activitat continuarà centrada en el Museu Darder per les obres del Museu Arqueològic. Fins al març es podrà veure l’exposició A través de les pesqueres. L’exposició que no es va dur a terme i se celebraran diferents activitats paral·leles, com l’estrena de la ruta homònima, una ruta guiada amb la barca La Tirona, un debat o activitats familiars. 

Al març, s’inaugurarà l’Exposició de fotografia astronòmica, recull de les millors imatges obtingudes pels socis d’Astrobanyoles i d’altres agrupacions astronòmiques de la demarcació de Girona i, a partir de juny, s’exposaran les imatges del XXII Concurs de Fotografia de la Natura, que recull les millors fotografies presentades en la darrera convocatòria del concurs, centrada enguany en els pol·linitzadors. 

Per aquest primer semestre de 2024, els Museus de Banyoles continuaran també amb la programació habitual d’activitats als diferents equipaments patrimonials de la ciutat, amb activitats adreçades tant al públic adult com al familiar, a més dels Dijous Culturals, les Tardes de Ciència o les xerrades Objectiu 2030. A més, també s’han organitzat activitats coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, que inclouran la Nit dels Museus i portes obertes als equipaments.

Els recs de Banyoles, a Can Tarradas

Pel que fa a l’espai expositiu municipal Can Tarradas, s’instal·larà amb caràcter permanent fins a l’inici de les obres l’exposició Recs: Banyoles i l’aigua, comissariada per Ramon Folch, que repassa la vida social, econòmica, urbanística i ambiental de Banyoles al voltant dels recs.