Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La relació amb el món digital és el tema central del programa ‘Eduquem en família’

El programa, que estrena nou format, posa el focus en com la tecnologia afecta el dia a dia de les persones i les famílies

dimarts 27 febrer 2024

La nova edició de programa ‘Eduquem en família’ presenta un nou format per tractar de manera monogràfica com les persones es relacionen amb el món digital. Així, el programa es concentrarà en dos dies que tindran lloc el dimarts 12 de març, amb una xerrada amb David Bueno, i el dissabte 16 de març amb una tarda d’activitats ens família que combinarà xerrades, intercanvi d’experiències i activitats lúdiques.

‘Relacionem-nos amb el món digital’ és el tema monogràfica que el projecte ‘Eduquem en família’ proposa per aquest curs 23-24. El Servei d’Educació de l’Ajuntament de Banyoles i el grup dinamitzador del programa han apostat per abordar aquesta temàtica que genera moltes inquietuds a les famílies. La relació que les persones tenen amb el món digital, l’ús que se’n fa, què hi diu la neurociència, com impacta la tecnologia en el dia a dia i quines estratègies poden desenvolupar les famílies i la ciutadania per millorar l’ús que se’n fa seran alguns dels aspectes en els que incidirà el monogràfic.

La regidor d’Educació de l’Ajuntament de Banyoles, ‘Nani’ Comalat ha destacat que “és un projecte de ciutat nascut de les escoles d’infantil i primària de la ciutat. Des de l’Ajuntament valorem molt positivament les edicions anteriors i tota la feina que s’ha fet al llarg d’aquestes més de 10 cursos”, i ha afegit que “una de les novetats d’aquest any és que s’ha concentrat la programació i activitats en només dos dies, donada la temàtica que s’ha escollit”.

Una edició que presenta un nou format concentrat en dos dies

Per tractar aquest tema d’una forma més profunda i intensiva, s’ha plantejat un nou format que concentra el programa del curs en dos dies, amb una proposta que parteix de coneixements científics, continua amb l’anàlisi de les situacions quotidianes que ens trobem les famílies al voltant de l’ús d’aquesta tecnologia, propicia un debat de ciutat i la possible construcció d’un consens amb relació a aquest tema.

Des del grup dinamitzador del programa, Anna Bayo, ha remarcat que “es vol posar el focus en com la tecnologia impacta en el nostre dia a dia perquè les famílies en prenguin consciència, però no tenim la voluntat que el programa sigui un manual d’instruccions de què cal fer, sinó que volem que sigui un espai de reflexió on les famílies també puguin explicar les seves pròpies experiències en relació al món digital”.

El programa s’iniciarà el dimarts 12 de maç a 2/4 de 8 del vespre a l’Institut Pla de l’Estany amb una xerrada a càrrec de David Bueno, investigador de genètica biomèdica, que parlarà sobre com respon el cervell a la tecnologia digital i ens aportarà reflexions des de la neuroeducació.

El dissabte 16 de març està pensat com una tarda d’activitats en família de les 4 a 2/4 de 8 de la tarda, a l’escola Can Puig. Durant la tarda s’oferirà una proposta de xerrades d’experts des de diferents perspectives i, al mateix temps, activitats per a infants i joves. La primera xerrada tractarà sobre la nostra relació amb el món digital des de la psicologia i l’educació, amb Jordi Bernabeu, educador expert en addiccions. A continuació la Gisela Colell, assessora pedagògica, reflexionarà sobre la vivència, la relació i l’aprendre des del món analògic i des del món digital. Rodrigo Bermúdez, expert en tecnologies digitals ens aproparà a la intel·ligència artificial, un futur que ja tenim aquí. Finalment, s’obrirà un espai d’intercanvi d’experiències entre famílies per compartir inquietuds i estratègies, dinamitzat per diferents persones.

Pels infants i joves s’oferiran activitats lúdiques a càrrec de Kincakau i del Consell Esportiu. Per participar a les activitats lúdiques cal reservar plaça prèviament mitjançant un formulari d’inscripció a l’Espai Eduquem en Família del blog del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Banyoles (www.educacio.banyoles.cat).

Durant la tarda s’oferirà una xocolatada amb la col·laboració del Casal de la gent gran de Porqueres i una mostra d’il·lustracions de les nostres relacions amb la tecnologia digital creades per l’artista Andrea Zayas