Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La pesquera Gimferrer acollirà el nou cicle de poesia ‘Vers l’estany’ comissariat per Joan-Lluís Lluís

L’Ajuntament de Banyoles recupera la iniciativa abans anomenada ‘Vers al bar’ reubicant-la a la pesquera recentment restaurada

dimecres 23 març 2022

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat el nou cicle de poesia “Vers l’estany” que organitza la Biblioteca Pública de Banyoles i Comarcal del Pla de l’Estany, agafant el relleu del cicle “Vers al bar”. En aquesta ocasió els poetes es traslladaran a la pesquera Gimferrer que el primer dissabte de cada mes, d’abril a juny, acollirà un autor destacat de les lletres catalanes que recitarà la seva obra, però també obres d’altres poetes. 

L’escriptor i periodista rossellonès Joan-Lluís Lluís serà el conductor del cicle de poesia “Vers l’estany”, una proposta que ha comissariat ell mateix tot escollint alguns dels noms més importants de la poesia catalana actual. En la primera edició d’aquest cicle, que neix amb voluntat de continuïtat, ha convidat al novíssim Pol Guasch, Maria Callís Cabrera i el més consagrat Josep Maria Fonalleras, en un bon reflex de “la perspectiva transversal pel què fa a generacions i territoris dels Països Catalans amb que s’ha pensat el cicle”, tal com ha defensat el propi Lluís. L’autor nord-català, recentment guardonat amb el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any per la seva obra Junil a les terres dels bàrbars', ha fet de Banyoles un lloc d’estades habituals. 

El cicle s’iniciarà el proper 2 d’abril amb Pol Guasch, un poeta i novel·lista joveníssim que ha escalat com un dels valors més remarcables de la literatura actual, en particular gràcies al premi Anagrama que va obtenir per Napalm al cor. El dissabte 7 de maig la Pesquera Gimferrer rebrà la visita de Maria Callís Cabrera, premi Carles Riba de poesia l’any 2016 per La Ciutat cansada. La poetessa gironina és una de les icones més potents del panorama actual, com ho demostra el fet que diversos grups de música hagin adaptat els seus versos. Per últim, tancarà el “Vers l’estany”, el dissabte 4 de juny el també gironí Josep Maria Fonalleras, un dels valors més segurs de la literatura catalana contemporània. L’autor de contes, columnista i autor de teatre va sorprendre en plena pandèmia amb el primer llibre de pomes titulat L’estiuejant, un recull elaborat entre la primavera del 2018 i la del 2020. 

Aquest cicle recull el testimoni del projecte que des de la Biblioteca Pública de Banyoles es va desenvolupar a l’Ateneu Bar des de la tardor del 2018, que la pandèmia va obligar a aturar i pel qual van passar sobretot autors de proximitat com ara Roc Casagran, J. N. Santaeulàlia i Jordi Colomer. 

En la presentació d’avui el regidor de Cultura, Miquel Cuenca, ha destacat que “aquest petit cicle és important perquè des de l’Ajuntament hem de recolzar expressions culturals aparentment minoritàries però essencials com la poesia i també perquè ens permet donar veu als millors autors de la literatura catalana actual tot comptant amb un quasi banyolí adoptiu com Joan-Lluís Lluís i de retruc posant en valor aquest bé patrimonial únic que són les pesqueres de l’estany”. 

Les tres activitats es faran sempre en dissabte a les 12 del migdia i seran gratuïtes. Tota la informació respecte al cicle de poesia es pot consultar al web www.cultura.banyoles.cat