Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La comunitat educativa de Banyoles presenta la seva Festa Major

Escoles i instituts s’han unit de nou per fer una representació dels actes més populars de la faràndula banyolina

dimarts 10 octubre 2023

La comunitat educativa de Banyoles ha presentat avui A festa major em convides, a través del qual els diferents centres educatius s’han unit en un projecte únic que permetrà oferir una representació dels actes més populars de la faràndula banyolina. L’acte serà el proper divendres 20 d’octubre a partir de les 10 del matí a la plaça Major. 

En els darrers mesos, tota la comunitat educativa de Banyoles ha estat treballant de nou en el projecte A festa major em convides per preparar la representació de la faràndula banyolina en un acte que comptarà amb la participació de totes les escoles de primària. Els centres faran una mostra de l’Entremès de Lluïment i del Ball de Passada amb la seva pròpia representació dels gegants, els capgrossos, els cavallets i del drac.

Des de la Comissió de la Festa Major, Adrià Dilmé ha remarcat que “tot això ho fem per fer possible aquest somni i viure la festa des de dins, amb l’objectiu de fer comunitat, conèixer el nostre patrimoni cultural i estimar la ciutat”. Per la seva banda, la regidora d’Educació de l’Ajuntament, Nani Comalat, ha agraït “la implicació de tota la comunitat educativa per fer possible aquest projecte”. 

Per a portar a terme aquesta representació, els centres de primària han comptat amb la implicació de diferents agents de la comunitat educativa. En aquest sentit, l’alumnat de cicles  formatius de l’INS Pere Alsius s’ha encarregat de fer els cavallets, mentre que l’alumnat dels INS Josep Brugulat i Pla de l’Estany ha construït els dracs. Des del Centre El Puig, juntament amb els conserges de les escoles, han donat forma als gegants, en Martirià i la Maria. I els capgrossos els han construït des de les escoles de primària, fent una rèplica dels capgrossos més divertits. A més, es comptarà amb la col·laboració de la Colla Gegantera de Banyoles i altres municipis aportaran els seus capgrossos com Porqueres i Crespià, així com de famílies particulars i del constructor de gegants i capgrossos Ventura & Hosta de Navata. 

Per a la representació de la festa major, la presentació anirà a càrrec de l’alumnat nouvingut que està aprenent llengua catalana a l’Escola d’Adults, que s’encarreguen de la difusió del projecte, a través dels cartells i falques que han preparat. I la música anirà a càrrec de l’alumnat de 6è de primària de les escoles que interpretaran en directe el repertori de l’entremès de lluïment i del ball de passada amb instruments de percussió, conjuntament amb la cobla Bisbal Jove. A més, l’entitat TEA Acompanyem, un projecte de la Fundació Mas Casadevall, ha fet arribar als centres recomanacions perquè els infants amb trastorn de l’espectre autista puguin gaudir de la festa i oferirà un espai de calma per aquells infants que ho necessitin. 

La representació del projecte A festa major em convides es farà el divendres 20 d’octubre a partir de les 10 del matí a la plaça Major.