Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La comunitat educativa de Banyoles obre la festa major amb la seva versió de la faràndula

A festa major em convides ha fet saltar la plaça Major amb escoles i instituts representants els actes més populars de la faràndula

divendres 21 octubre 2022

La comunitat educativa de Banyoles ha obert aquest matí el gruix d’actes de la Festa Major de Sant Martirià amb la seva pròpia versió de la festa major. Diferents centres educatius s’han unit en un projecte únic que ha permès oferir una representació dels actes més populars de la faràndula banyolina. La festa major continuarà fins dilluns amb una setantena d’actes per a tots els públics.

A partir de les 10 del matí, alumnes de les escoles de primària han fet la seva pròpia versió de l’Entremès de Lluïment amb els balls de les diferents comparses de la faràndula que han estat treballant en les darreres setmanes des dels centres amb la seva pròpia representació dels gegants, els capgrossos, els cavallets i el drac. Posteriorment, i units als instituts de secundària i als usuaris del centre El Puig, han fet vibrar la plaça Major amb el seu Ball de Passada. 

Per a portar a terme aquesta representació, els centres de primària han comptat amb la implicació de diferents agents de la comunitat educativa. En aquest sentit, l’alumnat de cicles formatius de l’INS Pere Alsius s’ha encarregat de fer els cavallets, mentre que l’alumnat dels INS Josep Brugulat i Pla de l’Estany ha construït els dracs. Des del Centre El Puig, juntament amb els conserges de les escoles, han donat forma als gegants, en Martirià i la Maria. I els capgrossos els han construït des de les escoles de primària, fent una rèplica dels capgrossos més divertits. A més, es comptarà amb la col·laboració de la Colla Gegantera de Banyoles i altres municipis aportaran els seus capgrossos com són els de Porqueres, Cornellà del Terri, Cassà de la Selva, Corçà, Fontcoberta i Sant Miquel de Campmajor, així com de famílies particulars i del constructor de gegants i capgrossos Ventura & Hosta de Navata. 

Per a la representació de la festa major, la presentació ha anat a càrrec de l’alumnat nouvingut que està aprenent llengua catalana a l’Escola d’Adults, que s’han encarregat de la difusió del projecte, a través dels cartells i falques que han preparat. I la música ha anat a càrrec de l’alumnat de 6è de primària de les escoles que han interpretat en directe el repertori de l’entremès de lluïment i del ball de passada amb instruments de percussió, conjuntament amb la cobla Bisbal Jove. A més, l’entitat TEA Acompanyem, un projecte de la Fundació Mas Casadevall, ha fet arribar als centres recomanacions perquè els infants amb trastorn de l’espectre autista puguin gaudir de la festa i han ofert atenció in situ. 

Més d’una setantena de propostes

La festa major de les escoles ha estat un dels primers actes de la Festa Major de Sant Martirià que se celebrarà fins dilluns a Banyoles amb més d’una setantena de propostes per a tots els públics. La cultura popular, que en els darrers anys s’ha anat recuperant i potenciant, serà un dels eixos de la programació amb el ball de passada, amb la participació de totes les comparses, la cercavila, el correfoc, els castells, l’entremès de lluïment, el ball del drac, la tronada, els trucs o les dianes. 

També marcaran la programació les propostes del Foment de la Sardana i la Comissió de Barraques. En el cas del Foment, hi haurà la tradicional Competència de Cobles, amb les cobles Ciutat de Girona, La Principal de la Bisbal, La Principal del Llobregat i Selvatana, i la Festa de la Música per a Cobla, que es farà al pavelló de la Draga. Com a novetat, demà dissabte al vespre hi haurà concert i ball al pavelló de la Draga amb La Principal de la Bisbal. Pel que fa a la programació al recinte de Barraques, fins dilluns comptarà amb els concerts de Di-Versiones, Roba Estesa, Crim, Auxili, Drop Collective i els banyolins Tropiko i Roko Banana, entre altres. 

Teatre, amb la producció municipal Un mort a Can Puig, exposicions, activitats familiars o portes obertes al Museu Darder completen la programació de la Festa Major que es pot consultar a la pàgina web www.festesbanyoles.cat.