Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Banyoles signa un conveni amb l’Associació de Celíacs de Catalunya

L’acord preveu accions per la sociabilització de la malaltia

divendres 24 gener 2020

L’Ajuntament de Banyoles i l’Associació de Celíacs de Catalunya han signat avui un conveni de col·laboració que permetrà impulsar accions per millorar la qualitat de vida de les persones celíaques. Les dues institucions s’han compromès a treballar conjuntament per portar a terme campanyes, accions informatives o formacions.

L’Associació de Celíacs de Catalunya, creada el 1977, compta amb 7.000 famílies associades a tot Catalunya, de les quals poc més d’una trentena són a Banyoles. El president de l’Associació de Celíacs de Catalunya, José Molina, ha destacat que “el 75% de les persones celíaques encara no estan diagnosticades, principalment persones grans” i ha afegit que “es calcula que el 7% de la població té malalties relacionades amb el gluten, ja sigui celiaquia o intolerància al gluten”.

El conveni entre l’entitat i l’Ajuntament de Banyoles s’ha fet amb l’objectiu de sociabilitzar la malaltia celíaca a la ciutat i “treballar per a la igualtat de condicions perquè les famílies amb persones celíaques puguin portar una vida absolutament normal a la ciutat”, com ha destacat l’Alcalde Miquel Noguer. En aquest sentit, i a través del conveni amb l’Associació, es treballarà perquè en les festes i esdeveniments populars de Banyoles impulsades per l’Ajuntament hi hagi alternatives aptes per a les persones celíaques, com ja es va fer en la xocolatada per l’encesa de l’enllumenat de Nadal o a la Cavalcada dels Reis. A més, es portaran a terme accions i tallers específics per donar a conèixer la malaltia i la dieta sense gluten als veïns i veïnes de Banyoles, així com s’habilitarà al web municipal un espai amb informació del treball de l’Associació.

L’acord preveu també accions amb els menjadors escolars i els establiments de restauració de la ciutat perquè es puguin acreditar com a aptes per a persones celíaques. Actualment Banyoles no disposa de cap establiment acreditat per l’Associació de Celíacs de Catalunya, tot i que en alguns casos ja disposen de propostes aptes per a persones celíaques.