Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Banyoles presenta l’auditoria de les obres municipals

L’informe determina que els procediments s’han fet igual en les diferents obres, amb diferents empreses i en els diferents governs municipals i que s’ha pagat un preu just per a cadascun dels treballs, tot i que sí considera poc acurat el procediment de certificació del tècnic municipal

dijous 13 gener 2022

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat avui els resultats de l’auditoria encarregada per analitzar les certificacions de sis obres públiques executades pel consistori entre els anys 2005 i 2019. L’informe determina que els procediments s’han fet igual en les diferents obres, amb diferents empreses i en els diferents governs municipals, que s’ha pagat un preu just per a cadascuna d’elles, tot i que sí considera poc acurat el procediment de certificació del tècnic municipal.

L’auditoria es va encarregar després dels dubtes que va expressar el grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Banyoles per suposats desajustos en dues obres públiques executades pel consistori entre els anys 2018 i 2019. El govern municipal va encarregar a un enginyer i perit judicial, avalat pel Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, una auditoria externa on s’analitzessin no només aquestes dues obres que s’havien posat en qüestió, sinó fins a sis obres públiques impulsades per l’Ajuntament i executades per diferents empreses constructores i també en diferents mandats municipals, amb diferents governs encapçalats tant per l’actual alcalde Miquel Noguer com per l’anterior Pere Bosch, entre els anys 2005 i 2019. L’objectiu de l’informe era veure si, tal i com denunciava el grup municipal d’ERC, les obres executades es corresponien amb el que s’havia certificat per part del tècnic municipal. 

De l’informe, el perit conclou que les obres es van licitar, contractar i executar, tal i com preveien els projectes inicials, però que la certificació era poc acurada. Concretament, l’auditoria assegura que es va fer “d’una manera poc formal i ortodoxa”, tot i que no hi va haver cap desviació econòmica.

En aquest sentit, l’informe explica que en quatre de les sis obres auditades el tancament econòmic dels treballs es va produir amb una desviació de menys del 10% que atribueix a imprevistos de la mateixa execució de les obres i que, segons l’auditoria, s’ajusta a llei. En les altres dues obres, la desviació del pressupost inicial i el cost final sí que és superior a aquest 10%. Concretament, en la reforma del carrer Baldiri Reixach, entre el carrer Jacint Verdaguer i el Passeig de la Indústria, al tancament el cost final és superior en un 20,75%; i on la desviació és més gran és en la reurbanització d’un tram del carrer Sant Martirià, entre la plaça dels Estudis i la Ronda Fortià. 

En el cas de les obres al carrer Sant Martirià, l’informe determina que aquesta obra, que es va realitzar l’any 2005, es posa a licitació per un pressupost d’uns 150.000 euros. El concurs va quedar desert i es va fer una nova adjudicació per uns 170.000 euros, però el cost final de l’obra va ser de 340.000 euros, un 75% superior al cost inicial previst. En aquest sentit, l’informe determina que, al incrementar-se els costos de l’obra, s’haurien d’haver aturat els treballs, modificar el projecte i fer una nova contractació per a l’execució de les obres, que no es va fer. 

Una vegada presentada l’auditoria, l’alcalde Miquel Noguer ha destacat que s’ha fet “amb la màxima neutralitat i d’una manera acurada amb la voluntat d’esvair dubtes sobre aquest ajuntament i sobre els seus tècnics” i ha afegit que “el que demostra l’informe és que s’ha pagat un preu just i s’ha tractat a totes les empreses adjudicatàries per igual, fos quin fos el govern municipal, a banda que les obres s’han fet correctament, són reals i s’ajusten a la realitat”. 

L’auditoria s’ha donat a conèixer als grups municipals en una junta de portaveus extraordinària que s’ha celebrat aquesta mateixa tarda a l’Ajuntament.