Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Banyoles presenta ‘Banyoles, ciutat gran’

El programa planteja més d’una cinquantena d’accions per millorar la qualitat de vida de les persones grans i fer una ciutat més amable

dijous 09 novembre 2023

La nova Àrea de Serveis Socials, Acció Comunitària, Igualtat i Salut de l’Ajuntament de Banyoles ha presentat avui el programa ‘Banyoles, Ciutat Gran’, que pretén desplegar una estratègia transversal de ciutat per atendre i donar resposta a les necessitats de les persones grans. El programa inclou més d’una cinquantena d’accions per millorar la qualitat de vida de les persones grans, convertir Banyoles en una ciutat que acull i valora les persones grans i promoure el treball transversal entre els diferents agents del territori. 

El programa revela que a Banyoles 2.554 persones són majors de 70 anys, de les quals 1.813 persones viuen soles i/o amb una altra persona gran. A més, 486 que viuen soles i/o amb una altra persona gran són majors de 85 anys. Segons les dades de l’estudi, l’any 2022 un 17,9% de la població de Banyoles era major de 65 anys, mentre l’any 2012, el percentatge era del 16,1%.

La regidora de Polítiques Socials de l’Ajuntament de Banyoles, Ester Busquets, ha destacat que “vellesa no és sinònim de dependència i fragilitat, sinó que pot esdevenir un actiu social de gran importància i és per això que cal promoure que totes les persones puguin desenvolupar els seus projectes de vida de forma digna, en el propi entorn i amb la màxima autonomia”. 

‘Banyoles, ciutat gran’, que es finança a través dels fons Next Generation de la Unió Europea, pretén desenvolupar polítiques i actuacions que acompanyin i integrin el canvi demogràfic per aconseguir una ciutat per a totes les edats, amb justícia de gènere i equitat generacional, atenció a la diversitat en els cicles i les formes de vida i fer-ho amb el protagonisme dels diversos grups socials i generacionals. Ester Busquets ha explicat que “l’objectiu és treballar per una Banyoles amable per a les persones grans que les valori, potenciï i integri dins la comunitat, adequant els recursos a les seves noves necessitats des d’una perspectiva integrativa i globalitzadora”.

Entre altres objectius, el programa pretén evitar les conseqüències de l’envelliment en situació d’aïllament social, fomentar el voluntariat intergeneracional i el voluntariat entre les persones grans, garantir la participació activa de les persones grans en la societat, ajudar a detectar vulnerabilitats específiques de les persones grans, fomentar la preservació de l’autonomia personal amb un envelliment actiu i saludable, impulsar accions que posin fi a la bretxa digital en les persones grans o dur a terme accions per combatre el maltractament a les persones grans.

Eixos estratègics

‘Banyoles, ciutat gran’ s’estructura en tres grans eixos estratègics: millorar la qualitat de vida de les persones grans, fomentant la participació de les persones grans i d’agents implicats; promoure una ciutat que acull i valora les persones grans, fent aflorar les potencialitats del territori per al desenvolupament i identificar els recursos que hi caldria activar i sensibilitzar la societat envers la inclusió social activa de les persones grans; i, per últim, promoure un treball transversal entre agents del territori, desenvolupant dinàmiques de treball comunitari per a l’envelliment actiu i d’interrelació de les diverses xarxes (socials, laborals, de salut, d’educació, d’esports i de cultura).

Dins aquests tres eixos estratègics, el programa preveu més d’una cinquantena d’accions per executar a curt, mig i llarg termini, algunes de les quals s’han començat a desplegar. En aquest sentit, des de l’Àrea de Serveis Socials es fa seguiment individual a les persones majors de 85 anys que viuen soles o amb una altra persona gran per detectar possibles situacions de risc i vulnerabilitat. A través de visites a domicilis i una valoració integral (habitatge, xarxa de suport social i familiar, mobilitat, cura personal, ocupació del temps lliure), es fa la detecció de necessitats, informació i assessorament de recursos existents i, si és convenient, coordinació amb l’equip de serveis socials per donar resposta a la problemàtica detectada i així facilitar la continuïtat de la persona gran al seu domicili acompanyant el seu procés d’envelliment. 

D'altra banda, des del mes d’octubre s'han obert diferents punts de trobada adreçats a totes les persones majors de 70 anys del municipi de Banyoles, prioritzant sempre les persones més vulnerables. Dissenyats com a espais que abracin les vulnerabilitats de les persones grans amb més dificultats en un ambient intergeneracional, inclusiu, participatiu, proactiu i que funcionin com a eina d'intervenció social de suport al seguiment individual. En una primera etapa s'ofereixen als barris de Canaleta, Can Puig, Mas Palau i Sant Pere i es preveu obrir-ne de nous, segons les necessitats del territori. L’objectiu és convertir aquests espais en un referent per a la gent gran on ells mateixos siguin els protagonistes, generant vincles de confiança i sentiment
de pertinença i, a la vegada, que promoguin un estil de vida actiu integrat a l’entorn. 

Tallers d’estimulació cognitiva i facilitadors de vincles; espai intergeneracional d’esbarjo i estimulació cognitiva a Can Puig i Mas Palau, en col·laboració amb el Centre El Puig; projecte de recuperació de la memòria històrica dels barris; o tallers d’alfabetització digital són altres de les iniciatives que s’estan començant a portar a terme en el marc de ‘Banyoles, ciutat gran’.