Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Banyoles inicia el procés per elaborar el seu primer Pla Estratègic de Cultura

El PEC definirà les línies de futur del sistema cultural de la ciutat. El proper dimecres 19 de gener es farà un acte públic de presentació a l’Auditori de l’Ateneu obert a la ciutadania

dijous 13 gener 2022

L’Ajuntament de Banyoles ha iniciat el procés per elaborar el seu primer Pla Estratègic de Cultura. El document, que ha de definir les línies de futur del sistema cultural de la ciutat, està previst que es pugui presentar a finals d’aquest mateix any. El procés inclou també la participació ciutadana com a element clau i per aquest motiu el proper dimecres 19 de gener es farà un acte públic de presentació a l’Auditori de l’Ateneu obert a la ciutadania. 

El Pla Estratègic de Cultura vol ser un instrument que doni estabilitat a la gestió i planificació de la cultura de Banyoles. El PEC ha de permetre identificar els grans canvis que cal que es produeixin en el sistema cultural per tal que aquest pugui evolucionar, així com optimitzar el paper de les diverses parts implicades. 

El regidor de Cultura, Patrimoni Cultural i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat que “la redacció d’aquest PEC és una magnífica oportunitat per a fer una reflexió col·lectiva sobre la ciutat que volem ser culturalment parlant perquè, malgrat que Banyoles és una ciutat amb una gran vitalitat cultural cal no caure en l’autocomplaença i avançar-se als canvis del futur”. Així mateix ha destacat que “la participació ciutadana i dels diferents agents socials i culturals serà clau perquè no es tracta només d’una discussió política o de buscar un mínim comú denominador entre partits, sinó d’anar més enllà i més a fons”. 

Per a l’elaboració del PEC, l’Ajuntament ha contractat els serveis d’un grup de professionals de les empreses especialitzades Alisis Cultural, Bissap i ITD que treballen conjuntament i que acompanyarà metodològicament a l’equip promotor en cada etapa amb un calendari de treball. Les empreses mencionades tenen una àmplia experiència en la redacció de plans estratègics i plans directors de l’àmbit cultural. La previsió és que el Pla Estratègic de Cultura pugui estar enllestit a finals d’aquest mateix any. El procés de treball compta amb la implicació de tots les tècniques i els tècnics de Cultura, Patrimoni Cultural i Festes de l’Ajuntament, així com s’està en coordinació amb altres àrees del consistori que tenen una incidència més transversal en les polítiques culturals com, per exemple, Benestar Social o Educació. 

La fase de preparació del procés d’elaboració del Pla Estratègic de Cultura es va iniciar durant el mes d’octubre passat. Des de llavors, s’ha iniciat la fase de recopilació i sistematització d’informació, que implica la recerca i anàlisi documental, així com les visites als diferents equipaments culturals de la ciutat. 

Una part fonamental del procés d’elaboració del pla inclou la participació ciutadana amb l’objectiu de tenir una visió més àmplia de l’estat actual del sistema cultural banyolí i les seves perspectives de futur. Aquest component participatiu no és comú a tots els plans estratègics que es redacten, però sí que ho vol ser en el PEC de Banyoles. El tret de sortida d’aquesta crida a la participació serà el proper dimecres 19 de gener en l’acte de presentació del PEC obert a la ciutadania. L’acte, que es farà a les 8 del vespre a l’Auditori de l’Ateneu, vol ser també una crida a la participació per aconseguir la màxima implicació.