Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Kebyart Ensemble tanca la seva residència artística a l’Ateneu de Banyoles

Actuaran dissabte acompanyats de Pablo Barragán i Albert Cano Smit i el plat fort serà l’arranjament de la suit de L’ocell de foc d’Stravinsky

dimarts 22 novembre 2022

El quartet de saxos Kebyart Ensemble tancarà la seva residència artística de l’Ateneu de Banyoles aquest dissabte 26 de novembre (20 h, 12 €). Pel seu III Concert, Kebyart sorprendrà acompanyant-se del clarinetista Pablo Barragán i el pianista Albert Cano Smit per a oferir peces des de la més intimitat cambrística fins a l’exposició orquestral més espectacular. 

Amb l'eix temàtic dels ballets i la dansa, aquest programa proposa el descobriment d'una sonoritat única i sorprenent amb arranjaments per a sextet creats per a l’ocasió. Amb l'eix temàtic dels ballets i la dansa, aquest programa proposa el descobriment d'una sonoritat única i sorprenent amb arranjaments per a sextet creats per a l’ocasió. El plat fort és un fascinant arranjament de la suite de L'ocell de foc de Stravinsky, que s'acompanya d'altres obres que comparteixen l'element de la dansa com a motor creatiu. 

El ballet com a gènere va marcar profundament la música occidental al primer terç del segle XX. Deu anys després d’estrenar L'ocell de foc, Stravinsky va inaugurar una etapa neoclàssica a la seva música amb la composició d'un altre ballet, Pulcinella, que revisava fonts musicals del passat que Serguei Diàguilev havia trobat oblidades a biblioteques d’Europa. La Valse de Ravel també va ser originalment pensada per ser coreografiada. Tot i això, l'empresari rus es va negar a representar-la amb la seva companyia dels Ballets Russes ja que considerava que la música no era apta per a un ballet. Finalment, la peça d'Alexis Ciesla és un homenatge extrovertit a l’obra Prelude, Fugue and Riffs que Leonard Bernstein va escriure per a clarinet solista i ensemble de jazz. El compositor americà es va servir de formes barroques com el preludi i la fuga per a compondre una música que integra les formes clàssiques amb el llenguatge jazzístic.

Onzè artista resident de l’Ateneu - CMEM

Nascut l’any 2014 a Barcelona, Kebyart Ensemble ha aconseguit en pocs anys establir-se com una de les propostes més brillants no només en l’àmbit del quartet de saxofons sinó en el panorama de la música cambra en general. El quartet està format per Pere Méndez (saxo soprano), Víctor Serra (saxo contralt), Robert Seara (saxo tenor) i Daniel Miguel (saxo baríton).

Aquests quatre músics plens de talent comparteixen una passió infinita per la música de cambra i el desig de fer bufar nous aires en la forma de transmetre la música clàssica. El seu afany per a transformar les seves actuacions en una experiència singular resulta en una posada en escena enèrgica i dinàmica, lloada pel públic i per la crítica especialitzada. 

Els arranjaments propis i una visió creativa del repertori han sigut presents al llarg de la seva estada a l’Ateneu – CMEM: el que va protagonitzar amb la GIO Symphonia el 19 de març, el del 25 de setembre amb la seva formació més pura, i aquest darrer que el realitzaran acompanyats pels músics Pablo Barragán i Albert Cano Smit. 

Pablo Barragán

Pablo Barragán neix a Marchena, Andalusia. Estudia al conservatori de Sevilla, així com a l'Acadèmia Barenboim-Said, a l'Escola Superior Reina Sofía i a la Musik-Akademie Basel. Des del 2007 que és membre del West-Eastern-Divan Orchestra del mestre Daniel Barenboim. 

La seva gran passió és la música de cambra, i compta amb col·laboracions amb artistes com Martha Argerich, Kian Soltani, Noa Wildschut, Andrei Ioniţă, Schumann Quartett, Juan Pérez Floristan, Eivind Ringstad, Elena Bashkirova, Jakob Korany, Tobias Feldmann, Viviane Hagner, Alexey Stadler, Marc Bouchkov, Adrien Lamarca, Justus Grimm, Danae Dörken... I com a solista ha col·laborat amb orquestres com Hamburg Symphoniker, Israel Chamber Orchestra, Janacek Philharmonic, Biel Sinfonieorchester, Moritzburg Festival Orchestra, Reial Orquestra Sinf Slovak Philharmonic Orchestra. 

Des del 2020, Barragán és professor de clarinet a l'Acadèmia Barenboim-Said, i artista internacional de Backun Clarinets i Légère Reeds.

Albert Cano Smit

El pianista català-holandès Albert Cano Smit va guanyar el Primer Premi del Concurs de Piano Walter W. Naumburg el 2017, amb què va fer un concert al Recital Weill del Carnegie de Nova York. També va guanyar el Primer Premi a les Audicions Internacionals de Young Concert Artists el 2019, així com el Premi Paul A. Fish Memorial, el Premi de Concert Alexander Kasza-Kasser per al seu debut al Centre Kennedy, el Premi de Concert Friends of Music (NY), i el Sunday Musicale Prize (NJ). 

Aquesta temporada, Albert Cano Smit ha interpretat el Concert Núm. 2 de Brahms amb la Filharmònica de Las Vegas dirigida per Donato Cabrera. També ha aparegut amb la Seattle Symphony, San Diego Symphony, Montreal Symphony, Boca del Río Philharmonic, Simfònica de Barcelona, Manchester Camerata, Nottingham Youth Orchestra i American Youth Symphony. I com a solista ha donat recitals al Herbst Theatre de San Francisco, el Saló de Virtuosos de Nova York ial Bravo Vail Festival, ha donat a Xiamen, Xina, a França al Festival Wissembourg i a la Fundació Louis Vuitton de París, al Festival de Música Rheingau d'Alemanya i per tot Espanya. 

Les entrades per al concert de dissabte es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 14:45 h).