Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Finalitza la instal·lació de quatre comportes basculants als recs de sortida de l’Estany de Banyoles

Les noves comportes, que s’han col·locat als recs de ca n’Hort, de la Figuera d’en Xo, Major i Guèmol, es podran gestionar de forma remota i permetran fer una gestió més eficient de l’aigua de l’Estany

dimecres 08 maig 2024

L’Ajuntament de Banyoles ha enllestit la instal·lació de quatres comportes basculants automatitzades amb cabalímetres als recs de sortida de l’Estany. Aquesta actuació, que ha estat finançada amb Fons Next Generation, ha finalitzat coincidint amb l’episodi de pluges que ha permès l’obertura dels recs.

Amb l’objectiu de regular amb major precisió i rapidesa el nivell de l’Estany de Banyoles, així com els cabals de sortida dels recs que el buiden, l’ajuntament ha instal·lat 4 noves comportes basculants als recs de ca n’Hort, de la Figuera d’en Xo, Major i de Guèmol. Albert Tubert, batlle d’Aigües i regidor de Polítiques mediambientals, ha destacat que “amb questes noves comportes podrem fixar un cabal de sortida precís per a cada un dels recs i de l’estany i les podrem obrir i tancar remotament”, a més d’afegir que “aquest nou sistema ajudarà a fer una gestió més eficient de l’aigua, a regular els cabals ecològics i al pas de la fauna”.

Amb aquesta actuació els 5 recs de sortida ja compten amb una instal·lació d’aquest tipus, ja que l’any 2020 se’n va posar una de similar al rec de Can Teixidor. El cost total de l’actuació ha estat 143.928,34 euros i s’ha emmarcat en l’eix 1 “Transició Verda i sostenible”, del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació, convocatòria Extraordinària 2022, en el marc del «Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència - Finançat por la Unió Europea – NextGenerationEU».

Període de proves i obertura progressiva dels recs

Un cop finalitzats els treballs d’instal·lació, durant els darrers dies s’han estat fent els treballs relacionats amb l’ajustament de les quatre comportes. Un cop s’hagin enllestit aquestes comprovacions, serà el moment en el que els recs recuperaran la seva normalitat, fent-ne una obertura progressiva.

Uns mesos enrere, quan el nivell de l’aigua de l’Estany de Banyoles es va situar entorn els 20 centímetres per sota la cota zero, el consistori va decidir disminuir el flux d’aigua dels recs per garantir l’aigua de boca. Aquesta mesura va tenir els seus resultats i es va assolir la cota zero a inicis del mes d’abril. Les pluges dels darrers dies han fet incrementar el nivell de l’aigua de l’estany fins a situar-se a 7 centímetres per sobre del nivell zero.

Davant d’aquesta situació des del divendres 27 s’han anat fent proves en 3 recs i, el passat 3 de maig va entrar en funcionament la darrera de les comportes que regula el rec de Guèmol.