Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Escollides per votació popular les deu primeres plaques de ‘Memòria de Banyoles’ per recuperar la memòria col·lectiva i la història de la ciutat

Aquest diumenge s’inauguraran amb una ruta comentada que començarà a les 12 del migdia davant de l’Ateneu

dimarts 24 gener 2023

Escollides per votació popular les deu primeres plaques del projecte de senyalització ‘Memòria de Banyoles’ que pretén recuperar la memòria col·lectiva i la història de la ciutat. La iniciativa, que s’inaugurarà aquest diumenge al migdia amb una ruta comentada, permetrà senyalitzar llocs, edificis, esdeveniments, personatges i elements emblemàtics de Banyoles. La ruta inaugural sortirà a les 12 del migdia davant de l’Ateneu-Centre Municipal d’Estudis Musicals, a la plaça Major.

A finals d’octubre l’Ajuntament de Banyoles va obrir un procés participatiu per decidir les deu primeres plaques commemoratives que han de permetre identificar i recordar la importància que aquest espai ha tingut en la història de la ciutat, ja sigui perquè hi va viure una persona significativa, va ser un lloc representatiu o hi va succeir un fet rellevant. Més de 200 persones van participar en el procés participatiu que ha permès escollir les deu primeres plaques que es presentaran aquest diumenge, cinc que corresponen a espais de la ciutat i cinc més, a persones. 

Concretament, se’n col·locaran a dues de les antigues portes de la Muralla medieval de Banyoles, la Porta de Sant Martirià, al carrer Mercadal, i la Porta dels Turers, al carrer del mateix nom; a l’antiga estació del carrilet, conegut popularment com el Tren Pinxo; a l’antic Teatre Principal, a la plaça del Teatre; a l’Ateneu a la plaça Major i al desaparegut Hotel Flora, a la plaça dels Turers. Pel que fa a personatges rellevants de la història de la ciutat, se senyalitzarà el lloc on va ser assassinat el dirigent republicà Josep Toribi de Ameller Hysern; les cases on van viure l’escriptor Jaume Farriol, la metgessa Cecília Marín, la primera dona en exercir la medicina a les comarques gironines; la primera regidora de l’ajuntament, Maria Banal; i el músic i compositor Martirià Font, de qui se celebra el centenari del naixement. 

El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha destacat que “com que la memòria és fràgil i volàtil impulsem el projecte ‘Memòria de Banyoles’ amb l’objectiu de recuperar i fixar aquells fets, llocs o personatges rellevants de la història banyolina. Es tracta d’un autèntic llibre obert a la via pública mitjançant el qual donar a conèixer a banyolins i visitants de totes les edats aquells indrets o personatges destacats que sinó fàcilment caurien en l’oblit o passarien inadvertits”. ‘Memòria de Banyoles’ és un projecte viu que creixerà cada any amb el nombre d’espais senyalitzats. Alhora pretén homogeneïtzar les senyalitzacions commemoratives que es facin d’ara en endavant a la ciutat i fer-les perfectament identificables a simple vista. 

El disseny del projecte s’ha encarregat a l’estudi banyolí Enserio, integrat per Ferran Rodríguez i Miquel Amela, els quals en aquesta ocasió han comptat amb la col·laboració dels arquitectes Pau Sarquella i Carme Torres. La proposta dels dissenyadors presenta les plaques com a cartel·les d’una exposició a l’aire lliure, peces de formigó de 21x15 cm que seran visibles sense ser agressives i que se situaran a mitja alçada precisament seguint aquesta idea de cartel·la i alhora per criteris d’accessibilitat. La informació que s’hi plasma és sintètica, però es podrà ampliar en un futur al web de Cultura Banyoles, on hi figurarà la relació i ubicació de les plaques, que es numeraran per ordre d’inauguració. 

Les plaques de ‘Memòria de Banyoles’ s’inauguraran aquest diumenge a les 12 del migdia amb una ruta comentada que s’iniciarà a la plaça Major, davant l’edifici de l’Ateneu.