Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Museus de Banyoles organitzen un debat sobre les pesqueres de l'Estany

Es farà aquest dijous al vespre a l'Auditori de l'Ateneu, com a activitat paral·lela a l'exposició que es pot veure al Museu Darder

dimecres 24 gener 2024

L'Auditori de l'Ateneu acollirà aquest dijous al vespre el debat 'A través de les pesqueres', com a activitat paral·lela a l'exposició homònima que es pot veure al Museu Darder. El debat permetrà parlar sobre el passat, present i futur d'aquestes construccions tan significatives en el paisatge i la cultura de Banyoles. 

El debat serà presentat per l'arquitecta Carmen Torres, co-comissària de l'exposició, i estarà moderat pel també arquitecte Pau Sarquella, també co-comissari de l'exposició. Inclourà la participació dels arquitectes Joan Falgueras i Eduard Callís, especialistes en intervenció en el patrimoni, així com de l'arquitecte Miquel Duran, representant de l'associació d'usuaris de pesqueres; de Joan Noguer, exdirector de l'Observatori del Paisatge de Catalunya i de Lluís Pau, advocat especialista. A la fila 0, hi seuran també representants de l'Ajuntament i de diferents entitats vinculades al patrimoni natural i cultural de la ciutat. 

El diàleg s'orientarà cap a diverses temàtiques i qüestions rellevants, abordant aspectes com els seus usos al llarg del temps, les estratègies de manteniment, rehabilitació i intervenció, així com la seva connexió intrínseca amb el paisatge de l’Estany. Es farà a les 7 de la tarda a l'Auditori de l'Ateneu i l'entrada és lliure. 

Exposició al Darder

El debat és una activitat paral·lela a l’exposició ‘A través de les pesqueres. L’exposició que no es va dur a terme’, que es pot veure fins al 10 de març a la sala d'exposicions temporals del Museu Darder. La mostra fa realitat l’exposició que el recordat arquitecte Jeroni Moner havia ideat per explicar les pesqueres de l’Estany. 

La recerca de Jeroni Noni Moner al voltant de les pesqueres va començar a finals dels anys 70 i es va allargar durant més de 40 anys fins enllestir, pocs dies abans de la seva mort, el llibre que compila tot el seu coneixement. Les pesqueres de l’Estany de Banyoles, publicat dins la col·lecció Quaderns de Banyoles (núm.23, 2021), deixa constància del procés de construcció i evolució de les pesqueres i s’ha convertit en un document de referència per al seu estudi. 

L’exposició recull documentació històrica i inèdita, amb manuscrits, fotografies, croquis, esbossos i la major part dels precisos aixecaments a escala 1/50 sobre paper polièster preparats per aquella exposició que no es va dur a terme. Els dibuixos de Jeroni Moner mostren detalladament cadascuna de les pesqueres, la seva fonamentació i estructura, els principis constructius, detalls de portes i finestres, gelosies, serralleria, ornamentacions, cartells, objectes singulars... 

La mostra també trasllada el visitant a l’interior de les pesqueres des d’on el convida a reflexionar sobre els usos passats, presents i futurs d’aquestes construccions insòlites, que converteixen l’Estany de Banyoles en un paisatge cultural singular. L’exposició incorpora també el testimoni de les persones que les utilitzen, acompanyat de propostes i idees per al seu futur.