Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Museus de Banyoles dediquen una exposició a les pesqueres de l’Estany

La mostra, que s’inaugura aquest vespre, pretén reivindicar aquest patrimoni arquitectònic i paisatgístic de Banyoles. Es podrà veure fins al 10 de març a la sala d’exposicions temporals del Museu Darder i l’entrada és lliure

dimecres 18 octubre 2023

Aquest vespre s’inaugurarà al Museu Darder de Banyoles l’exposició ‘A través de les pesqueres. L’exposició que no es va dur a terme’. La mostra, que es podrà visitar fins al 10 de març de l’any vinent a la sala d’exposicions temporals del museu, fa realitat l’exposició que el recordat arquitecte Jeroni Moner havia ideat per explicar les pesqueres de l’Estany. 

La recerca de Jeroni Noni Moner al voltant de les pesqueres va començar a finals dels anys 70 i es va allargar durant més de 40 anys fins enllestir pocs dies abans de la seva mort el llibre que compila tot el seu coneixement. Les pesqueres de l’Estany de Banyoles, publicat dins la col·lecció Quaderns de Banyoles (núm.23, 2021), deixa constància del procés de construcció i evolució de les pesqueres i s’ha convertit en un document de referència per al seu estudi. 

En la introducció del llibre, Jeroni Moner explicava que “a principis dels anys vuitanta, i quan el cap de cultura de la Delegació a Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya era l’arquitecte Josep Riera Micaló,[...],en va proposar la publicació. També va preveure una exposició, raó per la qual vam fer, al meu estudi, uns aixecaments molt detallats de la major part de les pesqueres amb un format preparat per a l’exposició. Aquests dibuixos,[...],deixen constància d’un projecte que, per diverses raons, no es va dur a terme”. 

El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha explicat que “després de la publicació del llibre, última obra del polièdric arquitecte, i amb la voluntat de continuar reivindicant el patrimoni arquitectònic i paisatgístic de Banyoles, vam creure oportú treure a la llum alguns dels documents per l’exposició que en Noni va començar a preparar”.

L’exposició recull documentació històrica i inèdita, amb manuscrits, fotografies, croquis, esbossos i la major part dels precisos aixecaments a escala 1/50 sobre paper polièster preparats per aquella exposició que no es va dur a terme. Els dibuixos de Jeroni Moner mostren detalladament cadascuna de les pesqueres, la seva fonamentació i estructura, els principis constructius, detalls de portes i finestres, gelosies, serralleria, ornamentacions, cartells, objectes singulars... 

La mostra també trasllada el visitant a l’interior de les pesqueres des d’on el convida a reflexionar sobre els usos passats, presents i futurs d’aquestes construccions insòlites, que converteixen l’Estany de Banyoles en un paisatge cultural singular. L’exposició incorpora també el testimoni de les persones que les utilitzen, acompanyat de propostes i idees per al seu futur. 

En aquest sentit, els comissaris de l’exposició asseguren que “més enllà de la preservació del patrimoni natural de l’Estany, està clar que cal protegir el patrimoni arquitectònic, però també garantir la possibilitat de l’ús d’aquestes pesqueres, per tal que no esdevinguin objectes escultòrics, sinó arquitectures amb el potencial de ser viscudes”. 

A través de les pesqueres està comissariada per Pau Sarquella, Toni Bramon, Carme Torres i Marc Riera, que són els responsables també del disseny de l’espai i està organitzada pels Museus de Banyoles. L’estudi Enserio és l’autor del disseny gràfic i FRAU recerques visuals, del contingut audiovisual. Compta amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Girona i de les empreses Vidresif i Decoart i amb el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat. 

L’exposició es podrà visitar de dimarts a dissabte de 2/4 d’11 a 2/4 de 2 del migdia i de les 4 a 2/4 de 7 de la tarda i els diumenge de 2/4 d’11 del matí a les 2 del migdia i l’entrada és lliure. També s’organitzaran diferents activitats al voltant de l’exposició, incloent visites guiades, rutes per les pesqueres i activitats per a infants.3

Les pesqueres

Situades a la banda sud i est de l’Estany i construïdes sobre la llosa de travertí del fons, les pesqueres són petites construccions de fisonomia molt variada que formen part del paisatge de l’Estany de Banyoles. Actualment n’hi ha vint. 

La seva construcció per part de la burgesia banyolina es va iniciar a mitjans del segle XIX i es va allargar fins l’any 1931, quan l’Ajuntament de Banyoles en va prohibir l’edificació. Al principi, tenien una funció purament pràctica i servien per pescar i guardar els estris de pesca, d’aquí el seu nom. Amb el temps, però, van anar ampliant la seva superfície per acollir una o dues barques, van afegir una palanca i una escala per poder accedir a l’aigua i banyar-se i, fins i tot, poder-s’hi allotjar. 

Actualment són un bé comunal, propietat municipal, però amb concessions particulars. Per tant, la majoria són d’ús privat i només es poden visitar des de l’exterior, a excepció de la pesquera número 10, reconvertida en oficina de turisme.