El Museu Darder dedica una exposició retrospectiva al fotògraf Ernest Costa
Ernest Costa, notari del territori repassa la seva figura, lligada al seu profund coneixement dels Països Catalans. L’exposició es podrà veure fins al 13 de desembre i l’entrada és gratuïta
dijous 02 juliol 2020
El Museu Darder de Banyoles inaugura avui Ernest Costa, notari del territori, una exposició retrospectiva dedicada a la figura del fotògraf Ernest Costa. L’exposició, organitzada per l’Ajuntament de Banyoles, amb la col·laboració del Centre d’Estudis Comarcals, es podrà veure fins al 13 de desembre i l’entrada és gratuïta.
Ernest Costa (Bescanó, 1940), resident a Fontcoberta des de fa anys, és un dels millors coneixedors del territori dels Països Catalans i la seva gent. Trepitja a fons aquests territoris per fer-hi fotografies i recollir dades, que explica en els articles publicats en revistes i llibres de prestigi amb una persistent vocació, dedicació i curiositat. En el seu intens treball, Ernest Costa ha sabut copsar històries familiars, variants lingüístiques d’arreu, coneixements de feines perdudes o actuals, sobre quins són i on hi ha arbres monumentals, usos i utilitats de les plantes, topònims, pous de gel, de glaç, de calç i d’altres.
El comissari de l’exposició Josep Maria Massip ha destacat que “sembla que li agrada tot i s’entusiasma sovint en descobrir novetats o detalls de moltes temàtiques interessants” i afegeix “les seves llibretes continuen encara omplint-se de dades minucioses com, per exemple, de quan les plantes broten i posen fulles, floreixen o minven”.
El Museu Darder acull aquesta exposició, organitzada per l’Ajuntament de Banyoles. El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural del consistori, Miquel Cuenca, ha volgut destacar que la mostra compleix una triple funció. “En primer lloc, és una eina per donar a conèixer una figura singular pel seu tarannà i curiositat inesgotable i també per la seva manera d’aproparse a l’entorn, ben diferent de l’actitud del viatger postmodern, que fotografia molt, mira poc i no veu gairebé res”, ha destacat Miquel Cuenca, que ha explicat que, en aquest sentit, “l’exposició és alhora una reflexió un convit a la reflexió sobre les maneres com ens apropem a l’entorn, a fi de conèixer-lo i comprendre’l millor i, sobretot, saber-lo valorar i conservar per a les generacions futures”. Per últim, el regidor de Cultura ha afegit que “aquesta exposició és també un acte de justícia en tant que mostra d’agraïment per tot el que ha fet l’Ernest Costa per donar a conèixer el nostre territori i la nostra gent, així com per la seva conservació”.
L’exposició Ernest Costa, notari del territori parteix d’una proposta del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles que volia fer-li un homenatge, com ha destacat la presidenta de l’entitat Roser Masgrau, que ha destacat “l’Ernest estima per damunt de tot els paisatges i les paraules i això queda perfectament reflectit a l’exposició”.
L’exposició
Amb Ernest Costa, notari del territori es pretén presentar la figura d’Ernest Costa com és ell: incansable, tenaç, inquiet, rigorós, humil... i especialment enamorat de Catalunya. Els visitants podran conèixer la seva obra i esbrinar les seves passions. L’eix conductor de la mostra són els diversos conceptes que l’identifiquen i la seva trajectòria professional, així com les fotografies que ell mateix ha escollit per il·lustrar-los.
Ernest Costa, notari del territori “ofereix un viatge en el temps, en l’espai i en la vida d’un home que va néixer amb un impuls per desxifrar el seu univers particular, que també és el nostre”, com destaca Josep Maria Massip.
S’hi mostren fotografies seves, escollides per ell mateix d’entre els milers d’imatges que al llarg dels anys ha pogut captar. També s’hi mostren alguns dels estris professionals que l’han acompanyat, posant de manifest les dificultats que la tècnica, els factors climàtics i els esdeveniments menys esperats l’han forjat en el seu periple constant. Es podran veure determinats objectes curiosos, emotius i ja històrics per ell, recordant vetllades memorables amb pastors o pagesos, o que poden evocar situacions compromeses de les quals caldria sentir com narra amb traça i convicció.
Per això, qui visiti la mostra trobarà valuosos uns audiovisuals que permetran descobrir tot escoltant. Sense presses de com ho narra, Ernest Costa farà entrar en un univers personal i únic que transporta inevitablement en el temps i els molts entorns que ha conegut i escrutat.
Amb una mirada als seus llibres i a algunes de les revistes i articles diversos on ha col·laborat, es completa una mostra de la insòlita dedicació, pertinaç i acurada. “Som molts els lectors i oients que ens hi hem pogut delectar, entusiasmant-nos-hi sovint, per això, el que volem en definitiva, és fer un reconeixement més a l'Ernest Costa i desitjar-li que segueixi treballant amb el mateix delit de com ho ha fet fins ara, i que siguin moltes les persones que coneguin la seva feina tan meritòria”, ha destacat Josep Maria Massip.
Ernest Costa
A més del seu treball de divulgació com a articulista i autor de llibres sobre el territori català, Ernest Costa ha estat també assessor en cinematografia i producció d’audiovisuals i va dirigir l’espai Paisatges al punt, a El Matí de Catalunya Ràdio, quan el dirigia Antoni Bassas, on recomanava visitar indrets amb itineraris interessants. Al llarg de la seva trajectòria, ha rebut diversos reconeixements com el Premi Honorífic EDC Natura (2017), per la seva defensa del patrimoni natural o el Premi Joaquim Codina i Vinyes (2014), per la seva trajectòria en la preservació del patrimoni mediambiental i paisatgístic en el marc de les comarques gironines.