Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu Darder de Banyoles exposa ‘(In)visibles i (O)cultes’ que rescata de l’oblit dones científiques de la història

L’exposició posa el focus en 26 dones científiques, des de l’Antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI. La mostra incorpora dues científiques del territori i es podrà veure fins a l’11 de juny a la sala d’exposicions temporals del Darder

divendres 14 abril 2023

El Museu Darder de Banyoles rescata de l’oblit dones científiques que la història ha fet invisibles. L’exposició temporal, que es podrà veure fins a l’11 de juny, recupera la trajectòria de 26 dones científiques, des de l’Antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI, passant per totes les èpoques i tots els continents. 

Al llarg de l’exposició, els visitants podran conèixer la vida d’aquestes dones que no han rebut reconeixement pels seus descobriments científics. Al llarg de la història de la ciència, l’home ha estat el protagonista i les dones s’han vist sotmeses a un paper secundari o menor, sotmeses per raó de gènere a sostres, més que de vidre, de ciment. 

La primera metgessa de la història, Peseshet (Egipte, 2.400 aC), l’astrònoma Aglaonice (Grècia, 200 aC) o la botànica Blanca Catalana de Ocón (Espanya, 1860-1904), entre moltes d’altres, han hagut d’esperar molts anys o fins i tot segles per recuperar la veu gràcies a un revisionisme històric amb perspectiva de gènere que es va iniciar a la segona meitat del segle XX i que ha agafat un impuls imparable ja entrat el segle XXI. Per lluitar contra aquesta discriminació, el 2016 es va instaurar el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, que se celebra l’11 de febrer, per tal de commemorar i reconèixer la trajectòria de totes aquelles dones que han contribuït a l’avenç de la ciència i la tecnologia. L’exposició és una invitació a descobrir-les i visibilitzar-les i a reivindicar el seu treball. 

En el cas de l’exposició del Museu Darder, a més de les 24 dones científiques, s’hi han afegit dues dones més de l’entorn proper també (in)visibles i (o)cultes: la metgessa banyolina Cecília Marín Gratacós (1903-1959), pionera en la fecundació artificial, i Laura Tremosa Bonavia (Espolla, 1937), la primera dona enginyera industrial a Catalunya. 

La mostra és una producció original del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i ha estat comissariada per Mireia Alcaine. L’adaptació per a la itinerància ha estat promoguda per la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya, de la qual el Museu Darder en forma part. Després de la itinerància per diversos museus de la xarxa, la mostra arriba ara a Banyoles. L’exposició (In)Visibles i (O)Cultes es podrà veure fins a l’11 de juny i l’entrada és lliure.