Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu Darder de Banyoles estrena un nou mural sobre la col·lecció del museu

L’Espai Darder renova també una part de l’exposició permanent i fa més accessible la senyalització

dimecres 22 febrer 2023

L’Ajuntament de Banyoles ha renovat l’Espai Darder del Museu Darder per a fer-lo més accessible. En aquest espai, situat al soterrani de l’equipament, s’hi ha instal·lat nova senyalització i s’han renovat algunes de les peces exposades. A més, un nou mural que reprodueix més d’un centenar de peces de la col·lecció Darder dona ara la benvinguda al visitant al museu. 

El nou mural que presideix el vestíbul del museu és obra de l’artista Olga del Águila i s’hi ha reproduït més d’un centenar de peces del museu, a més de la figura del mateix Francesc Darder. El mural pretén fer més evident la relació entre l’Espai Darder i l’Espai Estany del mateix museu i, a la vegada, del fons del Museu Darder amb la natura en general i ho fa relacionant animals estàtics de l’exposició del museu amb els exemplars vius de la natura, especialment els que estan presents a l’Estany de Banyoles. En aquest sentit, l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat que, “amb el nou mural la fauna del museu torna a la vida i ens dona la benvinguda al Darder, acompanyats, fins i tot, del propi Francesc Darder”. 

La pròpia autora del mural, Olga del Águila, ha explicat que “els animals que es poden veure en el mural es recreen a vegades tal com són els exemplars dissecats a la col·lecció Darder i, en d’altres casos, reproduint fotografies d’exemplars vius”. 

El mural, a més, permetrà desenvolupar noves aplicacions didàctiques de la visita al museu a través de jocs de cerca i de reconeixement d’espècies i funciona també com a espai de photocall del museu.

D’altra banda, a l’Espai Darder, que mantenia la mateixa exposició permanent des de la seva reforma l’any 2007, s’ha substituït una trentena de peces per altres del fons de reserva i que, en alguns casos, s’han restaurant recentment. A més, s’ha renovat la senyalització de les peces per a fer-la més accessible tant pel que fa a la mida de la lletra, la informació continguda o l’alçada dels cartells, d’acord amb les limitacions de la mateixa exposició permanent. 

Està previst que aquest any es renovin també les vitrines d’insectes i s’actualitzi la retolació a la resta d’objectes de l’Espai Darder. També es preveu traduir els textos a diferents idiomes. 

Activitat pública

Per presentar les novetats al Museu Darder s’ha organitzat per aquest diumenge 26 de febrer l’activitat ‘Què hi ha de nou, Darder?’. En la proposta, la conservadora del museu, Georgina Gratacós, i l’autora del mural, Olga del Águila, explicaran les novetats que s’han introduït. 

L’activitat es farà a les 11 del matí i les persones interessades poden inscriure’s al web dels Museus de Banyoles (museusdebanyoles.cat).