Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu Arqueològic exposa ‘Llapis, paper i bombes. 1936-1939’

La mostra, que es podrà veure fins al 27 de juny, recull dibuixos realitzats per infants durant la Guerra Civil

dimecres 05 maig 2021

El Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles exposa ‘Llapis, paper i bombes. 1936-1939’, que recull dibuixos realitzats per infants durant la Guerra Civil. L’exposició s’emmarca en el Projecte de recuperació de la memòria històrica que impulsa l’Ajuntament i es podrà veure fins al 27 de juny a la sala d’exposicions temporals del Museu Arqueològic amb entrada lliure.

Al llarg de la història, quan comença una guerra, els infants es converteixen en víctimes i protagonistes del conflicte. Expliquen en imatges el que senten. Ho fan en llapis i paper i utilitzant el llenguatge més senzill i plàstic que tenen tots els nens i nenes del món: el dibuix.

‘Llapis, paper i bombes. 1936-1939’ conté més de 60 dibuixos realitzats per nens i nenes que van ser evacuats durant la Guerra Civil a les colònies establertes en llocs segurs de l’Estat i d’Europa. Allà van rebre cures i formació i els infants van plasmar les seves vivències sobre el conflicte en dibuixos que s’han conservat en universitats nord-americanes (San Diego, a Califòrnia i Columbia a Nova York) i a la Biblioteca Nacional d’Espanya.

L’exposició mostra també fotografies i cartells de l’època que pertanyen al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca. 

A més, l’exposició es complementa amb documents de l’època que procedeixen de diferents municipis de la comarca i que formen part del fons documental de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, que els ha cedit per a l’ocasió. En concret, s’hi poden veure fotografies d’infants refugiats, escrits i documentació de l’època.

L’exposició s’emmarca en el Projecte de recuperació de la memòria històrica que impulsa l’Ajuntament i s’oferirà als centres de secundària de Banyoles i comarca perquè els alumnes tinguin l’oportunitat de visitar-la.

‘Llapis, paper i bombes. 1936-1939’ està organitzada pel Museu Arqueològic de Banyoles, l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, la Universitat d’Alacant i el Museu de la Universitat d’Alacant.