Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Festival de la veu de Banyoles, (a)phònica, tanca la divuitena edició amb molt bona valoració

La programació artística ha obtingut una bona acollida, amb concerts destacats com Manu Chao acústic, El Pony Pisador, Alba Morena, Birds on a Wire i l’espectacle musical de carrer ESTOP de Cor de Teatre, entre d’altres. El Festival ha comptat amb una bona afluència de públic i ha exhaurit la meitat de les propostes que requerien entrades, amb un 84% d’ocupació de mitjana a les activitats de pagament

dilluns 04 juliol 2022

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, ha tancat amb èxit la divuitena edició, que ha tingut lloc del 24 al 26 de juny a la capital del Pla de l’Estany. Des de l’organització es fa una bona valoració tant per l’afluència de públic com per les propostes programades. Durant aquest cap de setmana, s’han pogut veure prop de quaranta propostes amb la veu com a protagonista. De les deu propostes de pagament, cinc han exhaurit totes les localitats: Manu Chao acústic, Maria Jaume, Joan Miquel Oliver, Pere Arquillué i Música Nua, i han comptat amb un 84% d’ocupació de mitjana. 

La ciutat de Banyoles convertida en escenari, circuits de concerts, veus característiques, sorpreses musicals al carrer, descobertes artístiques i formacions variades. La divuitena edició de l’(a)phònica ha ofert un festival de ciutat, amb la complicitat i implicació de diferents entitats i organismes, i una programació amb artistes consagrats i altres emergents. Quaranta propostes amb grans noms de l’escena nacional i internacional que han fet gaudir el nombrós públic que ha passat pel festival. 

Així mateix, l’(a)phònica ha seguit teixint i ampliant complicitats amb entitats i organismes tant de la ciutat i la comarca com d’arreu del país, i ha esdevingut motor de creació, amb la coproducció de dos espectacles: ESTOP de Cor de Teatre i Les Eines del Cor Jove Amics de la Unió. Ha comptat amb vincles amb el Taller de Músics, la Marfà – Centre de Creació Musical, Fira Mediterrània Manresa, Teatre Auditori de Granollers, Museu de la Vida Rural, Somfònics, la Biblioteca Comarcal del Pla de l’Estany, FEM Jazz!, o Òmnium Pla de l’Estany, entre d’altres, sense oblidar l’Escola Municipal de Música de Banyoles, amb qui s’ha coorganitzat el concert del Cor Gran i també una xerrada i una actuació sorpresa a la plaça Major amb Manu Chao i alumnes de l’escola. Com a prèvia, també cal destacar diversos tallers de beatbox que es van realitzar a mitjan juny amb l’alumnat de 3r d’ESO dels instituts del Pla de l’Estany amb el beatboxer Orodreth. El festival s’implica i col·labora en àmbits molt diversos, una manera de seguir potenciant la vida cultural i musical de la ciutat. 

Pel que fa a la programació del festival, entre les propostes gratuïtes destaquen les accions de Cor de Teatre que s’han pogut veure durant els tres dies en diferents punts de la ciutat. ESTOP ha sorprès el públic amb tres escenes quotidianes, amb un punt d’humor i una trentena d’intèrprets. També han passat pel festival les veus de Xarim Aresté, Amorante, Rodrigo Laviña y su combo, Antoni Vidal, i El Pony Pisador, amb un final de festival intergeneracional a l’escenari Juanola La Muralla. Una altra de les propostes que s’han pogut veure ha estat Deixa’t d’històries!, una lectura de microrelats relacionats amb el festival, conduïda per Jair Domínguez, amb Matthew Tree, Pau Vallvé, Ramon Prats, Irene Tortós i Miquel Aguirre, entre d’altres, a la plaça del Teatre. I també cal destacar el Beatbox Open Banyoles, una semifinal del campionat estatal de beatbox, i una autèntica demostració de les habilitats vocals dels seus participants.

Pel que fa a les activitats de pagament, la mitjana d’ocupació ha estat del 84% i s’han exhaurit cinc de les deu propostes: Manu Chao acústic, que va actuar al Club Natació Banyoles i va comptar amb la col·laboració de Dani Morante del grup banyolí 97 Onzas; Maria Jaume, al Claustre del Monestir de Sant Esteve; Pere Arquillué, al Teatre Municipal de Banyoles; Joan Miquel Oliver, a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles, i Música Nua, al Claustre del Monestir de Sant Esteve. Altres veus que s’hi ha pogut escoltar són les d’Alba Morena, Anna Ferrer, MuOM, Cor Jove Amics de la Unió i Birds on a Wire. El concert previst de Marc Parrot i Eva Armisén es va cancel·lar per motius de salut. 

Una ciutat: una experiència global

Aquests dies, l’(a)phònica ha ofert un reflex de la vida cultural i musical del territori durant l’any. Així, s’han pogut veure diverses exposicions, com Dibuix en directe; s’han pogut descobrir veus emergents als Tast de concerts amb les veus de 97 Onzas, David Mauricio (en substitució de Lia Sampai), Arar, Surf And Fat, Agnès Algueró i Remei de Ca la Fresca. S’ha pogut participar en els tallers Escriu la teva història amb Josep Pedrals, Beatbox i Les Eines. I s’han pogut escoltar les veus del Cor Gran de l’EMMB i la 20a Trobada de Cantaires del Pla de l’Estany, entre d’altres. 

Un any més la imatge gràfica del festival ha estat creada per l’estudi Enserio. Enguany, el fil conductor ha girat al voltant de les històries, anècdotes i curiositats de les 18 edicions del festival. 

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, va néixer l’any 2004 i en aquests anys hi han passat artistes i formacions de reconeguda trajectòria com Rodrigo Cuevas, Tarta Relena, Nacho Vegas, Salvador Sobral, Vinicio Capossela, Santi Balmes amb Clara Segura i Fluren Ferrer, Dr. Calypso, José González, Viggo Mortensen i Rafel Plana, Micah P. Hinson, Jorge Drexler, The Excitements, Maïa Vidal, Joan Margarit & Carles Margarit, Standstill, Juan Perro, Mishima, Las Migas, Joan Miquel Oliver, Quimi Portet, Cançons de la veritat oculta, Martirio, Najwa, Sílvia Pérez Cruz & Javier Colina Trio, Raimon, Pedro Guerra, Hanne Hukkelberg, Christina Rosenvinge, Nouvelle Vague, Roger Mas, Love of Lesbian, I Fagiolini, Jay-Jay Johanson, Lluís Llach, Amanda, Ariel Rot, Albert Pla, Miguel Poveda, Feliu Ventura o Maika Makowski, entre molts d’altres. El Festival està organitzat per l’Ajuntament de Banyoles, i està gestionat integralment per l’empresa Alter Sinergies.