Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consorci de l’Estany inicia la segona fase de la prova pilot de gestió d’aiguamolls a través de la pastura amb búfals d’aigua

Avui han arribat sis nous exemplars d’un ramat dels Aiguamolls de l’Empordà i estaran als Aiguamolls de la Puda

dimarts 24 octubre 2023

El Consorci de l’Estany ha iniciat avui dimarts la segona fase de la prova pilot per crear espais oberts i en mosaic amb la pastura de grans remugants. Sis nous exemplars de búfals d’aigua domèstics (Bubalus bubalis) han arribat aquest matí als aiguamolls de la Puda, concretament al Paratge de les Cigonyes, procedents del mateix ramat existent al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. 

L’arribada dels sis nous exemplars de búfals d’aigua forma part d’una pla dissenyat pel Consorci de l’Estany destinat a la creació de làmines d’aigua obertes, gestió de les formacions de canyissars, creació de petits prats i obertura de clarianes en els bosquets de ribera a través de la pastura d’aquests animals. Els búfals d’aigua és una espècie que s’adapta fàcilment a les zones humides amb presència de llacunes i canals d’aigua. 

El director del Consorci de l’Estany, Albert Tubert, ha destacat que “continuem amb la prova pilot per tancar el cicle anual, després que durant l’estiu es va decidir aturar-la per minimitzar la pressió sobre la vegetació en aquest estiu tan sec”. Per la seva banda, el tècnic coordinador del Consorci de l’Estany, Miquel Campos, ha destacat que “cal veure el comportament d’aquests animals a l’època de tardor-hivern i també de la pressió sobre els hàbitats des d’un punt de vista d’eliminació i trepig de la vegetació”. 

Els exemplars de búfals d’aigua són sis femelles gestants i, abans no finalitzin el període de gestació, tornaran amb el seu ramat als Aiguamolls de l’Empordà. Els primers exemplars de búfals d’aigua que van fer estada a l’entorn natural de l’Estany de Banyoles van arribar al febrer i s’hi van estar fins al juliol. Els tècnics del Consorci de l’Estany fan una valoració molt positiva de la primera fase de la prova pilot, tant pel número d’exemplars participants com per l’entorn, on no es va registrar cap efecte negatiu ni en la flora ni en la fauna de la zona, a part de l’eliminació de la vegetació que és el que es pretenia.

Prova pilot

La prova pilot es fa a través d’un conveni de col·laboració entre el Consorci de l’Estany i l’empresa Agroramadera Mont SLU i té una vigència inicial de quatre anys, prorrogables per a quatre anys més. L’acord estableix que el Consorci es fa càrrec dels costos de trasllat dels animals a Banyoles i el retorn al lloc d’origen, així com els costos de la visita per a la resolució d’incidències a la zona de pastura. La previsió de costos per aquest 2023 és d’uns 1.500 euros.

La iniciativa vol gestionar amb grans herbívors la vegetació de tres àrees d’aiguamolls pel paratge de les Cigonyes per tal de millorar els microhàbitats i la biodiversitat del sector i trencar amb la homogeneïtzació de les comunitats vegetals. Per altra banda, es pretén substituir l’ús de maquinària i mà d’obra per la mateixa finalitat i permeten un estalvi econòmic. L’objectiu és aplicar el concepte modern emprant solucions basades en la natura. 

A més, tècnics del Consorci de l’Estany realitzen un seguiment per observar l’efecte de desgast de la vegetació i el trepig, així com l’aportació de femtes dels animals en aquest ecosistema. 

Els animals disposen de cinc hectàrees de pastura efectives que estan distribuïdes en tres sectors independents. La zona conté aigua natural tot l’any i l’alimentació de les búfales és directament l’aprofitament de la vegetació existent, així com l’aigua de beguda, que s’obté directament de l’existent a les mateixes parcel·les. 

El búfal d’aigua (Bubalus bubalis)

El búfal d’aigua domèstic és un animal de la subfamília dels bovins que deriva del búfal aquàtic silvestre després de milers d’anys de cria selectiva. És el segon bòvid més gran que existeix i en estat adult pot arribar a pesar entre 600 i 800 quilos. Són animals ben adaptats a les masses d’aigua, en zones humides de canyissos i herbassars. La seva dieta principal és la vegetació aquàtica.