El Consorci de l’Estany allibera 300 nàiades a la riera de can Morgat
L’actuació s’inscriu en el projecte de renaturalització d’un tram de la riera per reintroduir-hi espècies autòctones
divendres 22 octubre 2021
El Consorci de l’Estany ha alliberat aquest matí 300 exemplars de nàiada a la riera de can Morgat. L’alliberament s’inscriu en el projecte de renaturalització d’un tram de la riera per recuperar-la i reintroduir-hi espècies autòctones, que ha executat l’Ajuntament de Porqueres amb una subvenció de la Diputació de Girona.
La riera de can Morgat té una particularitat excepcional i és el fet que es tracta d’una riera que porta aigua amb un cabal molt estable durant tot l’any. Gràcies a aquesta aigua, el Consorci de l’Estany, conjuntament amb els ajuntaments de Porqueres i de Banyoles, va recrear el sistema de llacunes de can Morgat entre els anys 2005 i 2006. Per altra banda, també és necessari gestionar i fer compatibles la natura i les necessitats dels veïns en l’espai agrari, concretament al pla de can Morgat i al de cal Ferrer.
En aquest sentit, l’Ajuntament de Porqueres ha finalitzat les obres d’arranjament d’un tram de la riera de can Morgat. Els treballs, que s’han allargat durant un mes, tenien per objectiu millorar la capacitat hidràulica i renaturalitzar el tram de la riera de can Morgat, entre el pla de cal Ferrer i la llacuna de l’Artiga, per millorar l’hàbitat per acollir dues espècies de peixos protegits, el barb de muntanya i la bavosa de riu, i la nàiada protegida.
Concretament, s’han recreat gorgs i salts d’aigua per millorar l’hàbitat del barb de muntanya i la bavosa de riu, s’han creat gorgs per a la creació d’espais favorables a les nàiades, s’ha retirat material fi del fons i s’han fet actuacions per millorar el pas de l’aigua i reduir el risc de desbordament, a més de reparar les motes malmeses pels passos de fauna, especialment porcs senglars i cabirols; i compatibilitzar el bon funcionament hidràulic de la riera amb la natura i l’agricultura de l’entorn.
L’alcalde de Porqueres i vicepresident del Consorci de l’Estany, Francesc Castañer, ha destacat que “aquesta actuació fa molts anys que la volíem fer, però com que la zona té un alt valor mediambiental s’havia de fer ben fet. Amb el Consorci de l’Estany, un cop obtinguts els permisos, ara l’hem pogut executar trobant l’equilibri entre les demandes dels pagesos i el respecte cap a la biodiversitat”.
Per la seva banda, Miquel Campos, coordinador tècnic del Consorci de l’Estany, ha explicat que les obres a la riera de can Morgat s’han dut a terme “per replicar la configuració de rius d’aigües permanents”, ideals per a les nàiades, i tenint en compte l’acció dels depredadors: “Al laboratori hem constatat que perquè els depredadors no se les mengin, les nàiades que alliberem han de tenir una longitud d’entre 2,5 i 4 centímetres; això vol dir que s’han d’estar quatre anys creixent en el laboratori. La carpa, per exemple, té uns queixals que li permet mastegar nàiades de 2 centímetres”, ha subratllat.
Les nàiades que s’han alliberat avui s’han criat en el laboratori de cria de nàiades de l’Estany de Banyoles que gestiona el Consorci de l’Estany. En aquest laboratori s’han criat, engreixat i mantingut en captivitat fins a la seva solta els exemplars de nàiada. Des que es va posar en funcionament aquest laboratori l’any 2010, en el marcs dels projectes LIFE Projecte Estany i LIFE Potamo Fauna s’han criat nàiades unes 40.000 nàiades a l’any, de les quals han sobreviscut i se n’han alliberat unes 15.000 aproximadament, no només a l’entorn de l’Estany de Banyoles, sinó també als rius Ter, Terri i Fluvià.
Les obres han suposat una inversió de 13.776,87 euros, dels quals la Diputació de Girona n’ha aportat 10.000 dins la campanya de patrimoni natural 2021.