Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El 30è FEMJazz! tornarà a tenir l’espai de la Draga com a escenari principal

El festival continua apostant pel talent emergent, i en aquesta 30a edició es faran picades d’ullet a la història de l’esdeveniment

dijous 09 maig 2024

Aquest dijous al matí s’ha presentat la programació completa del 30è FEMJazz!, el Festival d’Emergències Musicals de Banyoles, organitzat pel Taller de Música de Banyoles en conveni amb l’Ajuntament de Banyoles i el suport de la Diputació de Girona. Per celebrar la 30a edició, el festival presenta una programació amb més dies, el 18 i 19 de maig i del 24 al 26 de maig, i més propostes del que és habitual, a més de tornar al parc de la Draga com a escenari de la majoria de les activitats.

El festival FEMJazz! ha presentat el cartell complet del 30è aniversari, on es continua amb la filosofia de l’aposta pel talent emergent, la proximitat i la sostenibilitat en els diversos aspectes de l’esdeveniment, una aposta que caracteritza el festival des de fa una dècada.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha recordat que “aquest és el festival més antic de les terres gironines, i que té una singularitat, i és que fa apostes diferents, amb propostes amb nous artistes emergents”, a més d’afegir que “el FEMJazz és un festival fet per músics de jazz, i per tot el que representa això, any rere any ens hem de felicitar per la continuïtat d’aquest festival pel valor afegit que aporta a Banyoles i a la província”.

Per la seva banda, el membre del Taller de Música de Banyoles Isidre Palmada ha explicat que aquesta edició es planteja com “una celebració no només de la història del festival, sinó del jazz a la ciutat”. En aquest sentit, ha destacat la diversitat de propostes musicals i d’espais, amb la qual es vol “fer arribar el jazz a tothom, amb el tarannà popular que defineix el festival, i que es resumeix en el lema ‘fem jazz, fem poble’”.

El diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, ha destacat que: “el FEMJazz! presenta una programació amb diferents actuacions, moltes d’elles gratuïtes, per impregnar de ritme, swing i vibracions els escenaris per on passaran, combinant tradició i modernitat, audicions i peces més ballables, tot per omplir de jazz la ciutat de Banyoles”. “Constatem la importància d'una iniciativa com la del Festival FEMJazz, i per això la Diputació de Girona hi col·labora des del seu naixement. La nostra demarcació és particularment rica en producció cultural, i molt particularment, pel que fa a la música. I el FEMJazz és una baula imprescindible d’aquest ecosistema cultural, que, de ben segur, guanya en impacte i importància any rere any», ha afegit el diputat de Cultura.

Joventut i veterania, un resum de tres dècades de festival

El primer cap de setmana del festival comença el dissabte 18 de maig amb el curs “Qui té por de la improvisació?” (11 h, Ateneu-CMEM), a càrrec d’Albert Cirera, saxofonista amb molta experiència en el terreny del free jazz i les músiques improvisades i membre del grup Duot juntament amb el bateria banyolí Ramon Prats. El mateix dissabte tindrà lloc un dels concerts més especials de l’edició d’enguany. El pianista Joan Monné tocarà al teatre de l’escola La Vila (20 h, taquilla inversa), on va tocar just ara fa trenta anys, en la primera edició del festival. L’endemà, el diumenge 19 de maig, el Taller de Música oferirà una sessió de música punxada, el Vermut Jazz (12:30 h, La Local Cooperativa).

La segona setmana del festival arrencarà el divendres 24 de maig amb una audició de vinils (12 h Casal Cívic i Comunitari), a càrrec de Lluís Cardenal, en què es repassarà la història del jazz a través d’àlbums icònics. A la tarda hi haurà la sessió de músiques improvisades, que com és tradició es fa a l’Espai Eat Art (20 h), amb el suport de la Fundació Lluís Coromina. Enguany tocarà el duo format per Míriam Fèlix i Sarah Claman, en un concert que serà un homenatge a Marianne Brull, activista cultural i programadora de músiques improvisades a Barcelona, que va morir l’any passat. L’actuació, que forma part de la producció conjunta de la xarxa Els Millors Festivals, s’acompanyarà de la projecció del documental Converses amb Marianne Brull.

Carles Benavent i la Girona Jazz Project al FEMJazz! 2024

El dissabte 25 s’encetarà amb el plat fort d’enguany, coorganitzat amb Joventuts Musicals de Banyoles. Es tracta de l’actuació de Carles Benavent, acompanyat per la Girona Jazz Project (GJP), sota la direcció de Bernard Van Rossum (20 h, Auditori de l’Ateneu). Les entrades, a un preu de 12 euros, es poden adquirir al web de Cultura Banyoles (cultura.banyole.cat).

La música continuarà a l’escenari de la Draga, situat darrere del pavelló, precedida per una tronada de Gàrgoles de Foc. En acabat s’iniciarà la jam session, que engegarà la jove formació banyolina Colloni de Mico (22 h), i que estarà oberta al públic. A continuació pujaran a l’escenari l’MC D. Entrelitio, el saxofonista Martí Cabarroques i DJ Zangiff, que sota el títol Groove Jam (23 h) barrejaran rap i jazz, ben acompanyats per diversos col·laboradors. La darrera actuació de la nit serà Saiqel DJ (0 h), un habitual de les nits del FEMJazz!.

L’última jornada del festival, el diumenge 26, estarà dedicada al Pícnic Jazz, a la Draga, amb un espai i una programació pensats per a tots els públics, i amb servei de barra i entrepans durant tot el dia.

Enguany col·laboren amb FEMJazz! Joventuts Musicals de Banyoles, l’Escola Municipal de Música de Banyoles, la Fundació Lluís Coromina, la Fundació Granés, l’Obrador BNY, la Fundació Autisme Mas Casadevall, Gàrgoles de Foc, la Rebotiga, La Local Cooperativa i Surtdecasa.

Programació 30è FEMJazz! Banyoles - del 18 al 26 de maig de 2024

Dissabte 18 de maig

“Qui té por de la improvisació?”. Ateneu – CMEM, amb Albert Cirera, 11 h. Preu: 10 euros.
Joan Monné Quartet. Teatre de l’escola La Vila, 20 h. Taquilla inversa

Diumenge 19 de maig

Vermut-jazz. La Local Cooperativa, 12.30 h

Divendres 24 de maig

Audició de vinils, amb Lluís Cardenal. Casal Cívic i Comunitari, 12 h
Míriam Fèlix i Sarah Claman: homenatge a Marianne Brull. Concert i projecció del documental Converses amb Marianne Brull (30’). Espai Eat Art - Fundació Lluís Coromina, 20 h

Dissabte 25 de maig

Carles Benavent & Girona Jazz Project amb la direcció de Bernard Van Rossum. Auditori de l’Ateneu, 20 h. Preu: 12 euros
Jam session. Parc de la Draga, 22 h
Groove Jam - D.Entrelitio & Martí Cabarroques + DJ Zangiff. Parc de la Draga, 23 h
Saiqel DJ. Parc de la Draga, 0 h

Diumenge 26 de maig

Pícnic Jazz. Totes les activitats es faran al parc de la Draga
La Dona del Sac - espectacle familiar, 10h
Espai de jocs amb materials reciclats - Just 4 Kids, 11.30 h
Big Band de l’Escola Municipal de Música de Banyoles, 11.30 h
Èlia Lucas i Marta Duran Duo, 13 h
Lucas Martínez Quartet, 14.30 h
Pau Albir Quartet, 16 h
Cesc Adroher Quartet, 17.30 h