Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cosmos Quartet, artista resident 2024 de l’Ateneu-CMEM de Banyoles

Amb un ampli reconeixement nacional i internacional oferirà tres concerts a l'Auditori de l'Ateneu

dijous 25 gener 2024

El quartet de corda Cosmos Quartet, un dels més atractius del panorama cambrístic actual, serà l'artista resident 2024 de l'Ateneu-CMEM de Banyoles. La formació, amb un ampli reconeixement nacional i internacional, oferirà tres concerts a l'Auditori de l'Ateneu al llarg d'aquest any.

Format per Helena Satué, Bernat Prat, Lara Fernández i Oriol Prat, les interpretacions de Cosmos Quartet són rebudes amb elogis per la crítica i definides com a honestes, elegants, expressives i captivadores. Tot i la seva joventut, el seu talent s'ha més que confirmat, amb una residència artística al Palau de la Música Catalana de Barcelona des del 2021 fins aquest 2024.

El seu interès, compromís i curiositat per descobrir i profunditzar en l’extens repertori per a quartet de corda, ha portat el quartet a interpretar música des del segle XVIII fins a la més actual i contemporània. D’aquesta manera, el Cosmos Quartet donarà mostra de la seva signatura inconfusible en un programa de concerts i activitats paral·leles que reflectiran la seva identitat musical i la gran versatilitat estilística.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha explicat que "ja fa 15 anys que vam començar amb les residències, essent una de les primeres ciutats a tenir aquesta figura, però el fet el més rellevant és que s’ha pogut mantenir en el temps". “Cal destacar que el Cosmos Quartet arriba a Banyoles després de 3 anys de residència al Palau de la Música” ha afegit Cuenca.  

Per la seva banda, el president de Joventuts Musicals de Banyoles, Rafel Juanola, ha recordat que “a partir de les residències creem un lligam amb tots els artistes que hi han passat, i que fa que no es perdi el contacte amb tots ells, per tal de tornar-los a tenir a la ciutat”. A més d’afegir que “la presència dels artistes residents ajuden a vertebrar la programació anual a partir de les tres actuacions que oferiran durant tot aquest any.”

En la presentació, que s’ha fet aquest migdia a l’Ateneu-CMEM, Bernat Prat, un dels integrants de Cosmos Quartet s'ha felicitat de poder fer aquesta residència a Banyoles, “ja que permet arribar i ser més propers a la gent de la ciutat i del territori.” De la primera actuació que tindrà lloc el 4 de febrer Prat ha destacat que “oferirem un concert a partir de tres obres d’estils molt diferents però que comparteixen que tenen molt de respecte a tot el que s’havia fet en el passat.”

Programa de concerts

La residència artística de Cosmos Quartet s'iniciarà el proper diumenge 4 de febrer a les 6 de a tarda amb el concert Influències, on repassaran les influències que, al llarg de la història, han marcat altres músics per projectar-los cap al futur. 

L’admiració de Mozart cap a Bach en escriure l’Adagio i Fuga l’any 1788 és innegable. La mirada, estudi i veneració dels quartets de Haydn, Mozart i Beethoven per part de Brahms és més que evident en els tres quartets que ens va deixar el compositor alemany en ple romanticisme. I la influència de tot el llegat que ha deixat el gènere fins a dia d’avui, segueix obligant a mantenir ben viva la creació musical per a quartet de corda.

Cosmos Quartet tornarà a actuar a l'Auditori de l'Ateneu el dissabte 11 de maig a les 8 del vespre acompanyats de Noelia Rodiles al piano i Mariona Mateu al contrabaix. Schubertíada  permetrà repassar dues de les obres més emblemàtiques del gènere cambrístic de Schubert i farà viatjar el públic en el temps i convertir l’Ateneu de Banyoles en un saló vienès de principis del segle XIX.

El quartet Rosamunda i el quintet de La Truita amb les seves melodies, harmonies i ritmes característics del classicisme ens ajudaran a transportar-nos a una època on la música de cambra era l’epicentre de la vida musical vienesa.

I el tercer i últim concert de la residència artística de Cosmos Quartet serà el dissabte 28 de setembre a les 8 del vespre on presentaran el concert Evolucions. Serà una oportunitat per copsar l’evolució del repertori per a quartet de corda. S’iniciarà amb un quartet de Haydn, considerat el pare dels quartets de corda, es passarà pel postromanticisme i dodecafonisme de Webern, i s’acabarà amb l’imaginatiu i brillant segon quartet de Britten escrit just després del final de la Segona Guerra Mundial.

Les entrades per als dos primers concerts de Cosmos Quartet ja estan a la venda al web de Cultura Banyoles (cultura.banyoles.cat) o bé presencialment a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Banyoles en horari d'obertura.

Paral·lelament als concerts, la residència artística de Cosmos Quartet inclourà també un club de lectura a partir de l'obra El viatge d'hivern de Miquel Desclot i trobades amb l'alumnat de l'Escola Municipal de Música.