Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cor de Teatre, Ginestà, Mariola Membrives, La Calòrica o la nova programació de cinema, al proper trimestre de Cultura Banyoles

Destaquen també la nova visita guiada sobre el robatori de l’Arqueta i un cicle de xerrades sobre arquitectes locals, en una programació que inclou prop d’una vuitantena de propostes. Les entrades de pagament es posaran a la venda demà dimecres 16 de desembre

dimarts 15 desembre 2020

Cor de Teatre, Ginestà, Mariola Membrives, La Calòrica, la recuperació d’un cicle estable de cinema, la nova visita guiada sobre el robatori de l’arqueta i un cicle de xerrades sobre arquitectes banyolins seran algunes de les propostes destacades que es podran veure a Banyoles dins la nova programació de Cultura Banyoles per al primer trimestre de 2021, que inclou una vuitantena d’activitats. Les entrades per als espectacles de pagament d’arts escèniques i musicals es posaran a la venda demà dimecres 16 de desembre.

La nova programació de Cultura Banyoles per al primer trimestre de 2021 s’ha fet pública aquest vespre en un acte a l’Auditori de l’Ateneu. La presentació ha permès donar a conèixer el conjunt de l’activitat cultural municipal que inclou una vuitantena de propostes tant d’arts escèniques i musicals com de la biblioteca, de patrimoni cultural i dels museus.

En la presentació de l’acte, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat que “es tracta d’una programació cada cop més diversa que ve a demostrar com d’imprescindible n’és la cultura fins i tot en les circumstàncies més difícils.”

Arts escèniques

Després de la gran acollida del públic en la programació de tardor, la nova programació d’arts escèniques per al primer trimestre de 2021 posa l’accent en les produccions professionals, amb molta presència de creadors i artistes de Banyoles. La temporada s’obrirà el 29 de gener a la Factoria d’Arts Escèniques amb Fairfly, de la companyia La Calòrica, que portaran a Banyoles el seu muntatge més premiat i reconegut: un anàlisi delirant sobre el món de l’emprenedoria. L’espectacle s’ha hagut de reprogramar en dues ocasions per la suspensió de l’activitat cultural per la pandèmia.

El 19 de febrer es podrà veure al Teatre Municipal Les variacions Bilderberg, amb Oriol Grau i el banyolí Albert Mora. Al febrer també es podrà veure, en aquest cas a la Factoria d’Arts Escèniques Elda & Daniel, la nova proposta dels actors Meri Yanes i David Planas, després de Ventura.

Al març s’estrenarà a l’Auditori de l’Ateneu Llàgrimes de Sirena, la darrera producció dels banyolins Cor de Teatre, amb dramatúrgia de Joan Solana i direcció musical de David Costa. També al març, en aquest cas al Teatre Municipal, es podrà veure El silenci dels telers, una producció de Teatre Maldà amb la banyolina Andrea Portella. La programació d’arts escèniques es tancarà el 21 de març a La Factoria amb Lo nuestro, una producció de la sala Flyhard, guanyadora del Premi Teatre de Barcelona al Millor Text Original.

Programació musical

Pel que fa a la programació de músiques modernes per al primer trimestre de 2021, inclou tres propostes. S’iniciarà el dissabte 30 de gener a l’Auditori de l’Ateneu amb Pau Vallvé, que presentarà el seu nou treball La vida és ara. El dissabte 20 de febrer s’ha reprogramat el concert de Ramon Mirabet, que s’ha hagut de suspendre en dues ocasions. La programació es tancarà el 13 de març amb Ginestà, que presentaran a Banyoles les cançons del seu àlbum homònim i que també s’ha hagut de reprogramar.

Pel que fa a la programació de Joventuts Musicals de Banyoles, el protagonista serà el flamenc amb el concert que oferirà el 12 de febrer Rocío Márquez. Al març es presentarà la nova artista resident de l’Ateneu, la cantaora Mariola Membrives amb un espectacle de gran format, acompanyada de la GIOrquestra per interpretar el cèlebre El amor brujo de Falla, entre altres obres. La programació s’obrirà amb l’òpera La Canterina de Haydn, una òpera còmica en dos actes interpretada per la companyia El Teatre de les Comèdies.

Programació familiar

Pel que fa a la programació familiar, que programa T tela, s’iniciarà el 31 de gener amb Klé d’Addaura Teatre Visual, que es podrà veure al Teatre Municipal, i on el públic familiar s’endinsarà al món de l’artista Paul KLee, a través de la màgia, la dansa, els titelles o el teatre. Al febrer arribarà a la Factoria d’Arts Escèniques KL’AA, la teva cançó de la companyia Inspira Teatre, un espectacle pensat per als més petits, un viatge musical de l’infant en la descoberta del món.

El 14 de març es podrà veure l’espectacle Orbital de la companyia Farrés Brothers, un espectacle amb titelles, animacions, vídeos en directe, una paròdia sobre l’actual dependència tecnològica.

Venda d’entrades

La venda d’entrades per a la nova programació de Cultura Banyoles s’obrirà demà dimecres 16 de desembre i es podran comprar al web de Cultura Banyoles a www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament, demanant cita prèvia.

La programació continua adaptada a les restriccions per la Covid-19 amb aforament restringit al 50% i caldrà ser al Teatre, l’Auditori o la Factoria 20 minuts abans de l’espectacle per facilitar l’entrada esgraonada.

Nova visita guiada darrera els passos d’Erik “el belga”

Pel que fa a la programació dels Museus de Banyoles, la principal novetat d’aquest primer trimestre serà l’estrena de la visita guiada Robatori sacríleg al Monestir de Banyoles, que rememora el robatori de l’Arqueta de Sant Martirià i amb la qual els visitants podran fer de nit el mateix recorregut que presumptament van fer els lladres per cometre aquest robatori sacríleg.

Pel que fa a les exposicions temporals, al Museu Darder es podrà veure a partir del 9 de gener i fins el 7 de març l’exposició Coralls: indicadors del canvi climàtic, que inclourà exemplars autòctons i exòtics de coralls del fons del Museu Darder, per aprendre a conèixerlos millor i buscar solucions per conservar-los davant l’amenaça del canvi climàtic. Al Museu Arqueològic, i a partir del 23 de gener i fins al 21 de març, es podrà veure l’exposició Valentí Fargnoli. El paisatge revelat, que recorda un dels fotògrafs més destacats de la primera meitat del segle XX.

El trimestre es tancarà amb la inauguració el 20 de març al Museu Darder de l’exposició Vampirs a Banyoles!, una mostra itinerant inclosa dins les activitats de l’Any Perucho que s’endinsa en el món de Les històries naturals de Perucho: la literatura fantàstica i d’aventures, el vampirisme, les guerres carlines i la guerra civil i el pop.

Les visites al Monestir i a l’arqueta de Sant Martirià, Vilauba en 3D, les visites al poblat neolític de la Draga i la visita al Museu Darder amb el senyor Darder, entre altres, completen la programació dels Museus de Banyoles per aquest primer trimestre de 2021.

Cicle de xerrades sobre arquitectes banyolins

Pel que fa a la programació de la Biblioteca, destaca la tercera edició del cicle Cinc Cèntims de Creació Local, que organitza en col·laboració amb el Centre d’Estudis Comarcals i que es farà els dimarts del mes de febrer. En aquesta edició, el cicle se centrarà en l’arquitectura i la ciutat i, amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, analitzarà les obres dels arquitectes banyolins Francesc Figueras, Jordi Masgrau, Jeroni Moner i Josep Riera.

De la programació destaquen també les presentacions de llibres vinculats amb Banyoles o d’autors banyolins com Pickwick a càrrec de Jaume Coll ; L’emperador a càrrec de Pau Freixa i Llibres de cavalleries a càrrec de Julià Guillamon i Toni Benages. També durant el primer trimestre de 2021 se celebrarà el 5è aniversari de la creació del Fons Francesca Bartrina amb una exposició del fons i el club de lectura que es farà amb l’escriptora Núria Esponellà i on parlarà del seu darrer llibre Ànima de tramuntana (Premi Prudenci Bertrana 2020).

Programació cinema

Una novetat molt destacada i que ve a donar resposta en bona mesura a una història reivindicació és la recuperació d’una programació regular de cinema. Durant el primer trimestre de 2021, i després de l’exitosa experiència de traslladar la programació del Documental del Mes a l’Auditori de l’Ateneu, Cultura Banyoles ampliarà les propostes cinematogràfiques en aquest espai. Així, a més de continuar amb el cicle El Documental del Mes, a l’Auditori també es podran veure les pel·lícules incloses en el Cicle Gaudí, impulsat per l’Acadèmia del Cinema en Català amb el suport de les diputacions i la Generalitat. La primera pel·lícula del cicle que es podrà veure serà ‘La Boda de Rosa’, que es projectarà a l’Auditori de l’Ateneu el dijous 18 de febrer.

També durant el mes de febrer es podran veure a l’Auditori els Premis VOC, impulsat per Òmnium Cultural amb els millors curtmetratges, websèries, videoblogs i nous formats audiovisuals en català.