Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cor de Teatre, Els Pirates, Àlex Rigola, Toti Soler o Moisès P. Sánchez, a la programació de Cultura Banyoles per aquest darrer trimestre

La programació d’arts escèniques i musicals, museus, patrimoni i biblioteca inclou un centenar d’activitats fins a finals d’any

dijous 07 setembre 2023

Cor de Teatre, Els Pirates, Àlex Rigola, Toti Soler o Moisés P. Sánchez seran alguns dels protagonistes de la nova programació de Cultura Banyoles per al darrer trimestre d’aquest any. La programació d’arts escèniques i musicals, museus, patrimoni i biblioteca inclou un centenar de propostes, entre les que destaquen les nombroses produccions escèniques de creadors locals com els nous espectacles del clown Adrià Viñas i del compositor i pianista Paco Viciana i l’artista visual Anna Bahí o l’estrena de la jove companyia Eironeia Jove. Les entrades per a la programació d’arts escèniques i musicals es podran comprar a partir de demà divendres en línia al web de Cultura Banyoles (cultura.banyoles.cat). 

La nova programació de Cultura Banyoles per aquests darrers mesos de l’any s’ha presentat aquest vespre en un acte a la plaça Major. La presentació ha permès donar a conèixer el conjunt de l’activitat cultural municipal que es podrà veure des de finals de setembre fins a les festes de Nadal i Reis als diferents equipaments culturals de la ciutat amb propostes d’arts escèniques i musicals, així com de la biblioteca, de patrimoni cultural, dels museus i de festes. 

En la presentació de l’acte, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat que “la programació de Cultura Banyoles, a banda de mantenir el gran nombre d’activitats que ha programat en aquest trimestre, cada vegada és més capaç de diversificar les propostes que ofereix”. 

Arts escèniques

De la nova programació d’arts escèniques per aquesta tardor destaquen especialment les estrenes d’espectacles de companyies banyolines. Aquest setembre es podrà veure a La Factoria d’Arts Escèniques La Gala, l’espectacle amb el qual els banyolins Cor de Teatre celebraran el seu 25è aniversari. Les entrades per a les primeres quatre funcions ja estan exhaurides i s’ha obert un nova funció pel diumenge 24 de setembre a les 12 del migdia. 

També a La Factoria d’Arts Escèniques s’estrenarà a principis d’octubre Gran Sonata el nou espectacle per a tots els públics del clown banyolí Adrià Viñas, mentre que a l’Auditori de l’Ateneu es podrà veure Onírica, un espectacle multimèdia creat pel compositor i pianista Paco Viciana i l’artista visual Anna Bahí. I, també a la Factoria i a l’octubre, es podrà veure Arqueologia del Futur de la nova companyia Eironeia Jove. 

Coincidint amb la Festa Major de Sant Martirià, al Teatre Municipal a l’octubre s’estrenarà la producció teatral de Cultura Banyoles d’enguany. Dirigida de nou per l’actriu banyolina Andrea Portella, es podrà veure Maleïts per l’eternitat, escrit pel dramaturg Xavi Morató i amb un equip d’actors i actrius banyolins de diferents companyies. També al Teatre Municipal es podrà veure Tanatori la darrera proposta de la companyia Teiatròlics i, com sempre, al desembre arribaran les propostes municipals de Nadal amb Scrooge i Els Pastorets de Banyoles, les dues amb Cor de Teatre. 

Aquesta tardor permetrà celebrar també el 50è aniversari de la coral Veus de l’Estany amb un acte emotiu i multitudinari que es podrà veure al Pavelló de la Draga. 

De la programació d’arts escèniques, destaca també l’espectacle Els Secundaris, de la companyia Els Pirates, que tornarà de nou al Teatre Municipal de Banyoles amb el seu nou muntatge inspirat en els espectacles populars del Paral·lel barceloní de principis de segle. També Àlex Rigola portarà a la Factoria d’Arts Escèniques Hedda Gabler d’Ibsen, una adaptació immersiva d’un dels primers textos de la dramatúrgia moderna. 

Programació musical

Pel que fa a la programació de músiques modernes a l’Auditori de l’Ateneu, s’iniciarà aquest setembre amb Eloi el Bon Noi, concert emmarcat en el Festival 17820 i el cicle de música experimental El Generador. 

Al novembre, el guitarrista Toti Soler presentarà el seu darrer disc Fill de la fortuna, en un recital creat per a l’ocasió amb noves composicions guitarrístiques i una selecció dels millors temes que ha escrit durant els seus 60 anys de trajectòria. I al desembre, el contrabaixista Horacio Fumero i la cantant i pianista Lucia Fumero, pare i filla, presentaran el seu primer disc Los Fumeros. 

Pel que fa a música clàssica i músiques del món, el jazz serà el protagonista de les propostes d’aquest trimestre. Aquest setembre Moisés P. Sánchez, artista resident de l’Ateneu, oferirà el tercer i últim concert de la seva residència artística, acompanyat de Cristina Mora. A l’octubre, Manel Fortià portarà Libèrica, un espectacle que busca els punts en comú entre el flamenc jazz i la cançó tradicional catalana. I al desembre Manel Camp, Llibert Fortuny i Mireia Farrés portaran Jazznadal, un diàleg ple de sorpreses a partir de les nadales de tota la vida. Al novembre també es podrà veure Duo Prat, amb duos de Kodály i Ravel per a violí i violoncel i Sandra Carrasco actuarà a l’Auditori en un espectacle emmarcat al festival FlamenGI. 

Teatre familiar

Pel que fa al públic familiar, que organitza l’entitat Ttela Banyoles, la programació d’aquesta temporada s’iniciarà a finals de setembre amb la festa d’inici de temporada amb l’espectacle L’actitud, de Jam, Tombs Creatius i Makiart. A l’octubre, coincidint amb la Festa Major de Sant Martirià, Tortell Poltrona presentarà Post Clàssic i, al novembre, es podrà veure Sotabosc, la vida sota els arbres, d’Inspira Teatre. La programació es tancarà al desembre amb Sihir i la nit de Reis de Lazziagags Produccions. 

Programació cinema

L’Auditori de l’Ateneu continuarà aquest darrer trimestre de l’any oferint una programació estable de cinema amb les propostes del Documental del Mes i del Cicle Gaudí, impulsat per l’Acadèmia de Cinema en Català amb el suport de la Generalitat i les diputacions catalanes. I també continuaran les propostes de cinema familiar que han tingut molt bona acollida. 

Venda d’entrades

La venda d’entrades per a la nova programació de Cultura Banyoles s’iniciarà demà divendres i es podran comprar al web de Cultura Banyoles a www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament.

Les Pesqueres, al Museu Darder

Pel que fa a la programació dels Museus de Banyoles i pendent de les obres de reforma del Museu Arqueològic, al Museu Darder s’inaugurarà aquest trimestre l’exposició ‘Pesqueres. L’exposició que no es va dur a terme, que es podrà veure fins a principis del proper any i que explica la història de les pesqueres de l’Estany de Banyoles, la seva relació amb l’evolució de la societat banyolina i la seva relació amb l’entorn natural. També fins a finals de setembre es podrà veure al Parc Neolític de La Draga l’exposició Patrimoni submergit en risc, que analitza l’efecte del canvi climàtic en jaciments arqueològics com el de La Draga. 

En aquest darrer trimestre de l’any, els Museus de Banyoles continuaran també amb la programació habitual d’activitats als diferents equipaments patrimonials de la ciutat, amb activitats adreçades tant al públic adult com al familiar. A més, també s’han organitzat activitats coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni i noves propostes per als Dijous Culturals i les Tardes de Ciències. 

Els Gegants, a Can Tarradas

L’espai expositiu municipal Can Tarradas acollirà aquest trimestre dues exposicions. Fins a inicis d’octubre es podrà veure Recs: Banyoles i l’aigua, que repassa dotze segles de cultura hidràulica a Banyoles. I, a l’octubre, com a prèvia a la Festa Major de Sant Martirià, s’inaugurarà l’exposició Que venen els gegants!, la tercera part de l’exposició que recull la història del folklore festiu de Banyoles. 

Dijous il·lustrats, a la biblioteca

Pel que fa a la biblioteca, aquest trimestre es reprendrà la programació estable amb les activitats per al públic familiar, amb L’hora del conte, el Biblionadons i l’Story Time, així com els clubs de lectura, tant per a adults com infantil, i les presentacions mensuals al Museu Darder de novetats literàries, de còmics o de revistes que tinguin una vinculació amb Banyoles i comarca o per la seva importància.

Aquest trimestre se celebrarà també la segona edició del cicle ‘Dijous il·lustrats’, que es farà entre els mesos de setembre i octubre, i que inclourà diferents activitats relacionades amb el món dels àlbums il·lustrats. Des de la il·lustració, passant per la història i la crítica dels àlbums, fins a la representació escènica d’alguns dels contes més populars, en un cicle adreçat al públic familiar.