Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles selecciona les cinc empreses finalistes per dissenyar la nova Biblioteca

El consistori ha finalitzat la primera fase del concurs de projectes per definir el futur equipament, al qual s’han presentat 37 estudis. La nova biblioteca es construirà a l’antic convent de La Providència i l’equipament disposarà de 3.500 metres quadrats

dimarts 08 agost 2023

L’Ajuntament de Banyoles ha seleccionat les cinc empreses finalistes del concurs de projectes de la nova biblioteca pública, que es construirà a l’antic convent de La Providència. Les empreses seleccionades d’entre les 37 que optaven a la primera fase hauran de presentar a principis d’octubre el seu projecte per a la nova biblioteca. 

A finals de maig, l’Ajuntament de Banyoles va aprovar la convocatòria del concurs de projectes de la nova biblioteca i va convocar la contractació, mitjançant concurs de projectes amb intervenció de jurat, del servei de redacció del projecte bàsic i executiu i posterior direcció d’obres per a la construcció de la Biblioteca Comarcal de Banyoles, la redacció de l’estudi de seguretat i salut i l’avantprojecte de la urbanització de l’entorn. 

En la primera fase del concurs, s’han rebut un total de 37 sol·licituds. El president del jurat i regidor de l’Ajuntament de Banyoles, Albert Tubert, ha destacat “el gran nivell dels equips presentats, amb estudis que han participat en el disseny d’importants equipaments públics similars”. En aquest sentit, ha remarcat “l’excepcionalitat i la internacionalitat dels estudis d’arquitectes que s’hi han presentat”. 

Dels 37 projectes presentats, el jurat n’ha escollit els cinc finalistes a qui es convidarà a participar en la segona fase, presentant una proposta anònima conjunta d’edificació i urbanització de l’entorn. Les empreses seleccionades són BCQ Arquitectura Barcelona SLP; UTE Santi Vives Masana Bosch; Josep Llinàs + Ida; Estudio Barozzi Veiga SLP; i Harquitectes Àrea productuctiva SLP. A principis d’octubre, hauran de presentar la seva proposta per a la nova biblioteca.

El jurat del concurs està format per nou persones de les quals 6 són arquitectes, designats pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Banyoles, dos regidors del consistori i una tècnica especialista en Biblioteques. Albert Tubert ha esmentat també “la bona sintonia i col·laboració en la redacció del plec del concurs del projecte de la biblioteca amb el Col·legi d’Arquitectes, tal i com ja es va donar amb el plec del concurs del Museu Arqueològic”.

Un equipament estratègic

El pressupost de redacció del projecte de la nova Biblioteca de Banyoles és de 399.300 €, IVA inclòs. L’execució material de l’obra s’ha pressupostat en 6.839.525 € per a un edifici amb una superfície construïda de 3.500 m2. El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, que també forma part del jurat, ha destacat que “la construcció de la nova biblioteca és un projecte estratègic de ciutat perquè, no només definirà com serà la nova biblioteca, sinó també pel que suposarà de transformació de l’entorn, definint una nova entrada al Barri Vell que relligarà els barris de Canaleta, Can Puig i La Farga amb el centre de la ciutat”.

La intervenció sobre l’edifici històric de La Providència

L’emplaçament escollit per ubicar la nova biblioteca és la parcel·la on es troba la finca de l’antic Convent de la Providència, construït durant el segle XIX. El plec de condicions tècniques del concurs preveu que es preservi la façana principal de l’església amb les seves decoracions i obertures, així com l’espai arquitectònic de la pròpia església i que la façana lateral de l’església s’alineï obligatòriament amb el carrer actual, mantenint una coherència amb la façana principal. La resta podrà ser demolida o transformada conjuntament amb les parts a conservar en la nova biblioteca, per bé que es podran conservar altres elements que siguin identificatius del conjunt exteriorment o interiorment, sempre i quan això no comporti un increment de despeses o una disminució de la superfície útil per al nou equipament. 

Un pas més en el procés cap a la nova biblioteca

El procés per la construcció de la nova Biblioteca de Banyoles a La Providència s’ha desencallat en els darrers dos anys. El 7 d’agost de 2021 l’Ajuntament de Banyoles i el Bisbat de Girona van signar un conveni cessió pel qual el consistori passava a ser propietari de la finca. El 26 de setembre de 2022 el ple municipal va aprovar el Programa Funcional de la nova Biblioteca, després d’un procés participatiu i de redacció iniciat el març d’aquell any. Finalment, el 31 de gener de 2023 el propi ple va aprovar el Pla de Millora Urbana del sector de La Providència, en què va quedar establerta la nova situació urbanística de la parcel·la, qualificada ja com a equipament cultural, en què s’allotjarà la nova Biblioteca de Banyoles.