Banyoles s’adhereix a la Quinzena Mallorquina amb tres propostes culturals vinculades a l’illa
Es representarà Peccatum, de Toni Gomila, i Roser Amills conduirà la tertúlia ‘Dones: recuperem la veu!’. Jaume Geli inaugurarà l’exposició ‘Mots de calç i sal’
dimarts 10 març 2020
Banyoles acollirà a partir d’aquesta setmana tres propostes culturals relacionades amb Mallorca, emmarcades en la Quinzena Mallorquina. Aquesta iniciativa, de la qual enguany se celebra la primera edició, pretén donar a conèixer la programació d’arts escèniques, música, dansa i circ de les Illes Balears i donar-los l’oportunitat d’exhibir-se en diferents poblacions de les comarques gironines.
La primera de les activitats serà la tertúlia Dones: recuperem la veu!, conduïda per l’escriptora i periodista mallorquina Roser Amills, que es farà aquest dijous 12 de març a les 8 del vespre a l’Ateneu Bar. L’autora abordarà el dret a tenir veu de les dones i les solucions actuals per impedir que se les silenciï, a través dels personatges de les seves novel·les La bachillera i Asia, així com dels exemples d’Anna Ajmàtova i Marina Tsvetàieva. La tertúlia s’inclou en la programació d’actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona i en la difusió del Fons Francesca Bartrina de Literatura i dona.
Produccions de Ferro estrenarà l’obra Peccatum a la Factoria d’Arts Escèniques el divendres 13 de març a les 9 de la nit. Dirigida per Toni Gomila i interpretada per Caterina Florit i ell mateix, es basa en rondalles recollides per Mossèn Alcover; en concret, aquells contes i fragments en què afloren l’erotisme, els vicis i els pecats –les “pornorondalles”, segons la companyia. En clau d’humor i defugint qualsevol mena de prejudicis, l’obra convida a reflexionar sobre la moral present en la cultura popular i com evolucionen conceptes com el pecat i la correcció.
Finalment, el dissabte 21 de març l’artista banyolí Jaume Geli inaugurarà l’exposició Mots de calç i sal, a les 12 del migdia a la Factoria d’Arts Escèniques. Geli s’ha inspirat en l’obra poètica de diversos autors balears i la seva relació amb el paisatge, així com en la lectura d’autors del Pla de l’Estany, i també ha preparat poesies pròpies ad hoc.
La mostra s’estructura en cinc instal·lacions, en les quals Geli ha utilitzat materials considerats de rebuig o elements trobats naturals, com ara còdols, branques, arbres, fulles, fang, cendra, calç, sal, aigua i metalls oxidats, i també ha treballat peces en ceràmica, paper a mà i escaiola, donant-los sovint forma de lletres que, al seu torn, construeixen mots. Durant l’exposició es reproduirà de manera continuada un vídeo en què s’escolta la veu de persones de Banyoles que llegeixen fragments dels versos de Geli.
L’exposició es podrà visitar el dissabte i el diumenge de 12 a 14 h i de 17 a 20 h. Tant un dia com l’altre es duran a terme dues accions, a 2/4 de 2 del migdia i a 2/4 de 8 del vespre, en què Geli, acompanyat de l’actor Miquel Torrent, conduirà els assistents a una segona lectura, additiva i enriquidora, de les obres presentades. Les accions duraran uns vint minuts.
Aquestes tres activitats formen part de la Quinzena Mallorquina, que entre el 21 de febrer i el 20 de març programa diversos espectacles als teatres d’Olot, Figueres, Girona, Banyoles, Lloret de Mar, Porqueres, Celrà, Palamós i Roses. La idea és repetir la iniciativa els propers anys, fixant el focus d’atenció en una destinació diferent cada vegada per a mostrar les seves arts escèniques d’una forma conjunta.