Banyoles rep el fons de l’Homenatge a la Vellesa per a l’Arxiu Municipal
La donació dels documents per part de Caixabank s’ha signat aquest migdia en un acte a l’Ajuntament
dissabte 20 març 2021
L’Ajuntament de Banyoles ha rebut avui en donació l’arxiu de l’Homenatge a la Vellesa, que se celebra a Banyoles des de fa setanta anys. Els documents, que es dipositaran a l’Arxiu Històric Comarcal, recullen la documentació de l’Homenatge a la Vellesa que Caixabank organitza des de 1950, llavors com a Caixa d’Estalvis i Pensions.
La iniciativa l’ha impulsada el banyolí Pau Rigau que durant molts anys va ser responsable de l’oficina central de ‘la Caixa’ a Banyoles. En l’acte de donació dels documents l’alcalde Miquel Noguer ha agraït “l’esforç i la sana obsessió de Pau Rigau per recollir la documentació perquè no es perdés i sigui dipositada a l’Arxiu”, així com la predisposició de Caixabanl per a fer possible la donació.
A l’acte d’aquest divendres també hi ha assistit l’actual director de l’oficina de Caixabank de Banyoles i representant de la Fundació La Caixa, Albert Sala, que ha destacat l’extensa vinculació de l’entitat amb la ciutat.
En concret, es tracta de cinc capses de documentació administrativa de l’organització de l’Homenatge a la Vellesa a Banyoles. Van des del primer homenatge, celebrat a Banyoles el 1950, fins al darrer que es va celebrar el 2019. Entre els documents, hi ha algunes relacions dels homenatjats i documentació dels tràmits administratius i de la comptabilitat. També hi ha dos àlbums de fotos amb les diferents celebracions i del primer concurs fotogràfic que es va organitzar. Així mateix, hi ha el document de constitució del Patronato Local de la Vejez de Bañolas de l’any 1949.
El primer homenatge es va celebrar a Banyoles el juny de 1950. Se n’encarregava de l’organització un Patronat, amb representació del director de l’oficina de ‘la Caixa’ a Banyoles i de les institucions locals. Era un gran esdeveniment, ja que hi participaven tots els sectors socials de Banyoles i aixecava molta expectació a tota la ciutadania, ja que les autoritats i la gent gran, aquests últims del braç dels seus padrins o padrines, precedits per una orquestra, anaven a l’església de Santa Maria dels Turers. Posteriorment, l’acte principal es feia a la plaça Major, on els nens i nenes de les escoles recitaven poemes o ballaven davant d’uns avis refets.