Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles reflexiona sobre el Pla d’Escolarització Extensiva

El consistori ha editat un llibre que recull l’experiència de 25 anys del pla i es presentarà aquest dimecres en un acte a l’escola de La Draga

dilluns 27 novembre 2023

El Servei d’Educació de l’Ajuntament de Banyoles presentarà aquest dimecres 29 de novembre el llibre ‘El Pla d’Escolarització Extensiva. 1998-2023: vint-i-cinc anys d’experiència en l’equilibri escolar a Banyoles’. El llibre, editat pel consistori i escrit per Anna Roura i Mireia Martí, tècniques del Servei d’Educació, és fruit de la necessitat de deixar testimoni d’un pacte de ciutat que s’ha mantingut al llarg de vint-i-cinc anys. 

Banyoles va engegar fa vint-i-cinc anys un pla pioner en el treball en xarxa i per l’equilibri escolar a la ciutat. Actualment, el pla d’escolarització extensiva és l’eina bàsica de planificació i escolarització que ha evitat la segregació a les aules de la ciutat on el percentatge d’alumnat d’origen estranger és, des de la dècada dels anys 90, molt elevat. 

El document sorgeix de la necessitat de documentar des de la perspectiva actual com funciona el pla, quines mesures s’apliquen i quins reptes de futur es presenten, tenint en compte la realitat canviant de la societat i l’evolució de la normativa en matèria d’educació. La primera etapa del pla d'escolarització extensiva està recollida en un document publicat l’any 2001. El llibre té l'objectiu de recollir l'experiència de vint-i-cinc anys de treball en xarxa per l'equilibri escolar al municipi i deixar testimoni de l'evidència del seu èxit. 

El llibre també és una mostra, una reivindicació i un agraïment a la implicació, el compromís amb la ciutat i el treball fet per totes les persones, centres, agents educatius i socials i administració que al llarg de tots aquests anys han participat i participen en aquest pla de ciutat. El llibre està estructurat en set capítols que recullen el naixement del pla; el desenvolupament; la trajectòria i la seva adaptació a l’evolució de la normativa; l’Oficina Municipal d’Escolarització, les funcions i les tasques, claus en l’aplicació de les mesures; i fa especial incidència en el funcionament del pla en l’actualitat i quins reptes tenim en perspectiva, d’ara endavant. Per finalitzar, es recull en un apartat la cronologia del pla al llarg d’aquests vint-i-cinc anys.

La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Banyoles, Nani Comalat, ha destacat que “el Pla d’Escolarització Extensiva és un pla pioner en el treball en xarxa i per l’equilibri escolar a Banyoles” i ha afegit que “el Pla és l’eina bàsica de planificació i escolarització que ha evitat la segregació a les aules de Banyoles”. Per la seva banda, Mireia Martí i Anna Roura han coincidit a destacar que “la redacció del llibre és fruit de la necessitat de documentar una experiència educativa, sorgida de la iniciativa local, que s’ha anat adaptant a la realitat canviant de la societat i de la normativa, ha anat evolucionant i que encara té molt recorregut per fer”. 

El llibre es presentarà aquest dimecres 29 de novembre a 2/4 de 7 de la tarda a la biblioteca de l’escola de La Draga. A més de les autores del llibre, també hi participaran Quim Brugué, Catedràtic de Ciència Política i de l’Administració i director del Campus sobre Cohesió Social de la Universitat de Girona, i Kumba Sakoli, politòloga i professora de la Universitat de Girona i que va viure l’inici del pla com a alumna.