Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles recupera i transforma prop de 800 quilos de taronja amarga

L’Ajuntament de Banyoles impulsa una prova pilot per lluitar contra el malbaratament alimentari amb la col·laboració del Centre Especial de Treball el Puig i el restaurant Can Xapes de Cornellà del Terri. Al voltant de 400 quilos ha servit per elaborar melmelada de taronja amarga, mentre que l’altra meitat s’ha cedit a la Fundació Espigoladors.

dimarts 02 abril 2024

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat el resultat de la prova pilot per recuperar i transformar taronja amarga de l’arbrat municipal. En total s’han elaborat un centenar de pots de melmelada de taronja amarga recollits durant el mes de gener i febrer. Aquesta iniciativa ha comptat amb la participació i col·laboració del Centre Especial de Treball El Puig i el restaurant Can Xapes, a través del seu projecte d’inserció laboral Tr3s Accions.

Amb l’objectiu de lluitar contra el malbaratament alimentari i promoure la cultura de l’aprofitament i generar oportunitats laborals dins de l’àmbit social, l’Ajuntament de Banyoles ha impulsat un projecte per obtenir melmelada de KM0 a través de la recuperació i transformació de les taronges de l’arbrat municipal. Les brigades de jardineria de la ciutat, que el consistori té delegades al Centre El Puig, van poder recollir un total de 400 quilos d’aquesta fruita amb la que s’ha elaborat aquesta melmelada que com a valors afegits també hi destaquen l’aspecte social i sostenible.

Albert Tubert, regidor de Polítiques Mediambientals de l’Ajuntament de Banyoles ha explicat que “els últims anys algunes de les taronges d’aquests arbres es cedien a alguna entitat o, fins i tot, als propis veïns i veïnes, però aquest any volíem fer una passa per exemplificar la lluita contra el malbaratament alimentari”. A més, ha afegit que “per a l’elaboració del centenar de pots de melmelada que s’ha fet des del Restaurant Can Xapes a través el seu projecte social, s’han emprat prop de 400 quilos, i la voluntat és que l’any vinent tornem a desenvolupar aquesta iniciativa, ja que com a administració pública hem de ser els primers en donar exemple i els que hem de liderar aquest tipus d’accions”.

De del programa Tr3s Accions i Connexions que es desenvolupa al Restaurant Can Xapes de Cornellà del Terri, impulsat per Ad Iniciatives Socials per garantir i oferir un futur millor a infants i joves que no han tingut unes condicions d’igualtat i oportunitats, Can Xapes actua com escola de formació laboral on aprendre el mestratge dels oficis relacionats amb l’hostaleria.

En aquest context, Lluc Quintana, xef de Can Xapes ha a puntat que “per a l’elaboració de la melmelada hi ha participat els 23 joves que estan treballant al restaurant i també la vintena de persones usuàries del Centre ‘El Puig’, amb un resultat final més que digne, i és que tot i la dificultat de treballar amb un tipus de taronja diferent a les que trobem al mercat, ha sortit una melmelada ideal per acompanyar carns, al tractar-se d’un producte amb un gust molt intens i amarg”.

L’Ajuntament cedeix 350 quilos de taronges a la Fundació Espigoladors

En paral·lel a aquesta acció, 350 quilos es van cedir a la Fundació Espigoladors per tal que les transformessin també en melmelada a través de l’obrador d’inserció laboral ‘ES-IMPERFECT’ i que seran lliurats a entitats socials.

La Fundació Espigoladors treballa en el marc del projecte ‘Urban(eat)a’. Aquest projecte s'està portant a terme a nivell de tot el territori català i pretén estudiar les possibilitats d'aprofitament alimentari dels fruits provinents de l'arbrat urbà dels principals municipis de Catalunya, per tal de fomentar l'economia circular, models de gestió del verd urbà més eficients i adaptats a les necessitats actuals.

Amb l’acció impulsada per l’Ajuntament, amb els aproximadament 400 quilos de taronges se n’han pogut elaborar un centenar de pots de melmelada de taronja amarga de 250 grams, una part se l’han quedat el jovent i les persones que l’han elaborat, mentre que la resta serviran com a regal institucional i promocional.