Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles recull la història de la faràndula en una exposició

‘Goita tu, quin ball de passada!’ es podrà veure fins al 8 de novembre a l’espai expositiu municipal Can Tarradas

dissabte 09 octubre 2021

L’Ajuntament de Banyoles va inaugurar ahir al vespre l’exposició Goita tu, quin ball de passada, que repassa la història de la faràndula banyolina. La mostra, que es podrà veure fins al 8 de novembre a l’espai expositiu municipal Can Tarradas, se centra en les figures dels cavallets, que protagonitzen el cartell de la Festa Major d’aquest any, el drac i el tabal.

L'exposició vol posar en valor la tradició centenària del bestiari i la faràndula de Banyoles i és fruit d’una investigació exhaustiva en arxius i documents històrics. Gegants, capgrossos, cavallets i el bestiari han passejat tant per les festes religioses i populars com pels balls de Passada de la festa major. 

La mostra ressegueix a partir de fotografies i documents històrics l’origen dels cavallets del bestiari de la faràndula des dels cavallets barrocs, passant pels antics cavallets de 1908, dels quals se n’han restaurat quatre que es poden veure a l’exposició, i finalment els cavallets de l’any 2009, que són els que ballen actualment per la Festa Major de Sant Martirià. També s’hi expliquen les figures del drac i del tabal, que s’han recuperat en les darreres edicions de la festa major.

El regidor de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat que “el bestiari i la faràndula banyolins formen part del patrimoni festiu i històric de la ciutat i, amb aquesta mostra, el que volem és posar-ho en valor”. Miquel Cuenca ha afegit que “des de fa uns anys per la Festa Major s’ha fet una aposta per recuperar aquests elements del bestiari i de la faràndula per donar-los a conèixer i aquesta exposició no fa més que contribuir a aquesta recuperació perquè els banyolins i banyolines coneguin l’origen i la història dels cavallets, el drac i el tabal que veuen per Sant Martirià”.

L’historiador de l’art Guerau Palmada i el folklorista Àngel Vergés s’han encarregat de la recerca i documentació històrica de la mostra que ha dissenyat la dissenyadora gràfica Isabel Oliver.

Goita tu, quin ball de passada es podrà veure fins al 8 de novembre a l’espai expositiu Can Tarradas de les 9 del matí a les 9 del vespre de dilluns a diumenge i l’entrada és lliure. Està organitzada per l’àrea de Festes de l’Ajuntament i compta amb el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat.

El ball de cavallets

El ball dels cavallets actual escenifica un episodi important de la història de Banyoles i hi participen deu cavallets que es van construir l’any 2009 al taller Ventura i Hosta de Navata. El ball amb els passos de la cançó popular L’airet de matinada escenifica un conflicte local de centenars d’anys d’història entre els Cairuts i els Rodons. Els Cairuts eren els partidaris del monestir de Sant Esteve i volien mantenir els seus privilegis d’origen feudal. En canvi, els Rodons defensaven el poder municipal de la vila amb seu a l’església de Santa Maria dels Turers. Les noves vestimentes, amb el color morat per als Cairuts i el verd per als Rodons, es van fer per a la Festa Major de 2019.