Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles presenta la Festa Major de Sant Martirià

Prop d’un centenar de propostes formen la programació de la festa, que se celebrarà del 19 al 23 d’octubre

divendres 29 setembre 2023

L’Ajuntament de Banyoles i la Comissió de la Festa Major han presentat avui la programació de la Festa Major de Sant Martirià, Una festa tronada, que se celebrarà del 19 al 23 d’octubre amb prop d’un centenar d’actes per a tots els públics. Per començar els preparatius de la festa, el dissabte 7 d’octubre al migdia està prevista l’arribada del Drac de Banyoles. A més, el diumenge 15 d’octubre, la companyia banyolina Cor de Teatre farà el pregó de la Festa Major. 

La programació de la Festa Major de Sant Martirià s’ha presentat aquest vespre en un acte públic a la plaça Major. La festa amplia i potencia un programa d’actes on destaquen les propostes de cultura popular, els concerts al recinte de Barraques i les activitats del Foment de la Sardana. 

El regidor de Festes Miquel Cuenca ha destacat que “la nostra Festa Major no deixa de créixer en volum i diversitat de propostes, en recuperació i creació d’elements de cultura popular, en participació cívica i en capacitat d’incloure a tots els sectors de la societat. No crec que hi hagi actualment al calendari d’activitats una cita que reflecteixi millor la Banyoles que som i la que volem ser. I tot això és gràcies a la implicació de tothom, persones i entitats”. 

El gruix d’activitats de la Festa Major de Sant Martirià es concentrarà entre el dijous 19 i el dilluns 23 d’octubre, però les propostes prèvies ja s’iniciaran el dissabte 7 d’octubre amb l’arribada del Drac de Banyoles per començar els preparatius de la festa major i la Trobada Gegantera. El diumenge 15 d’octubre la companyia banyolina Cor de Teatre pronunciarà el pregó de la festa. 

La cultura popular, que en els darrers anys s’ha anat recuperant i potenciant, serà un dels eixos de la programació amb el ball de passada, amb la participació de totes les comparses, la cercavila, el correfoc, els castells, l’entremès de lluïment, el ball del drac, la tronada, els trucs o les dianes. A més, es recuperarà la Teiera de la Plaça Major i se celebraran els 400 anys de la Tronada. El primer document escrit que es conserva d’on es té constància de la Tronada és del 1623. 

També marcaran la programació les propostes del Foment de la Sardana i la Comissió de Barraques. En el cas del Foment, hi haurà la tradicional Competència de Cobles, amb les cobles Montgrins, La Principal de La Bisbal, La Principal del Llobregat i la Selvatana, i la Festa de la Música per a Cobla, que es farà al pavelló de la Draga. Dissabte al vespre hi haurà Competència d’Orquestre i ball al pavelló de la Draga amb les orquestres Selvatana i Metropol. 

Pel que fa a la programació al recinte de Barraques, comptarà amb els concerts de Ramon Mirabet, Fetus, Julieta, La Élite, Les Testarudes, Seguismundo Toxicómano, Headbirds, i els banyolins Bicefal Project i Pau Brugada. 

Teatre, amb la producció municipal Maleïts per l’eternitat, exposicions, activitats familiars o portes obertes al Museu Darder completen la programació de la Festa Major que es pot consultar des d’avui a la pàgina web www.festesbanyoles.cat. 

Cartell Festa Major

En l’acte públic de presentació de la Festa Major s’ha presentat també el cartell d’aquesta edició. Seguint la línia dels darrers anys, on representants de la faràndula han anat prenent el protagonisme, el cartell se centra aquest any en el 400 aniversari de la Tronada i en el 25è aniversari de la colla de diables Les Gàrgoles de Foc i s’hi poden veure diferents elements de la festa com els gegants, el drac o els diables, sota el lema Una festa tronada. 

El cartell és obra de la comissió de Disseny de la Comissió de la Festa Major formada per Laura Batlles, Lisard Cabarroques, Roser Hinojal Soler, Núria Jaén, Irene Mercader, Miquel Samaniego, Cristina Sánchez i Marc Sarquella. La comissió ha creat també una col·lecció de tatuatges amb alguns dels elements del cartell que es podran aconseguir a les botigues de la ciutat durant aquests dies previs a la festa. 

Nou maquinista

En l’acte de presentació de la programació i del cartell, s’ha presentat el nou membre de la Comparsa dels Maquinistes, dedicat a Moisès Riera, voluntari i col·laborador de diferents entitats com la Colla Gegantera i les Gàrgoles de Foc. El capgròs de Moisès Riera s’afegeix al de la botiguera Maria Àngels Brugada i al del tècnic de festes Xavi Casadevall i s’ha obert la votació per escollir el proper capgròs maquinista, que es presentarà per la Festa Major de Sant Martirià de 2024. 

Es podrà votar a qualsevol veïna que reculli els valors que representen els maquinistes amb l’objectiu de buscar la paritat en la comparsa. De les deu dones més proposades, les entitats i la comissió de la Festa Major escolliran la nova maquinista. La Comparsa dels Maquinistes estarà formada sempre per quatre maquinistes. Una vegada completada, es rellevarà un dels maquinistes, que s’entregarà a la persona en qüestió, i s’obrirà la votació per al nou personatge. 

Entitats de la festa

La programació de la Festa Major de Sant Martirià està organitzada per l’Ajuntament de Banyoles i la Comissió de la Festa Major i compta amb la col·laboració d’entitats com l’AFA La Balca, l’Agrupació d’Entitats Culturals de Banyoles, l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, l’Associació Casal de la Gent Gran, l’Associació Banyoles Comerç i Turisme, Gàrgoles de Foc, l’Associació de veïnes i veïns de la Plaça del Teatre, l’associació xinesa SIWEI, el Centre Excursionista de Banyoles, el Club Natació Banyoles, la Colla Castellera Esperxats de l’Estany, la Colla de gegants, capgrossos i grallers de Banyoles, Ei, gent! , Emergència Climàtica Pla de l’Estany, l’Escola Municipal de Música de Banyoles, l’Escola de Natura, el Festival 17820, el Foment de la Sardana, Grup Autogestor i Autogestores del Pla de l’Estany, Joventuts Musicals de Banyoles, Kincakau, Legki Yakaru, Mou-te en bici, els Museus de Banyoles, el Projecte Sonora, TEAcompanyEM, Tenim Poca Feina i Ttela.