Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles presenta el projecte guanyador per a la nova Biblioteca

BCQ Arquitectura Barcelona és l’empresa escollida amb un projecte que relliga entorn i patrimoni i hi vincula l’aigua. La nova biblioteca es construirà a l’antic convent de La Providència i l’equipament disposarà de 3.500 metres quadrats

dilluns 20 novembre 2023

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat avui el projecte guanyador de la nova Biblioteca, dissenyat per l’estudi BCQ Arquitectura Barcelona autors, entre altres projectes, de la Biblioteca Pilarín Bayés de Vic. La nova biblioteca es construirà a l’antic convent de La Providència i l’equipament disposarà de 3.500 metres quadrats.

BCQ Arquitectura Barcelona ha estat seleccionada entre les cinc empreses que van quedar finalistes en la primera fase del concurs de projectes de la nova biblioteca pública, on hi optaven 37 empreses. El projecte ‘Fluïdesa’, guanyador del concurs, aposta per preservar i recuperar el patrimoni, conservant el valor patrimonial de les traces històriques de l’edifici actual i integrant-lo al nou edifici. En aquest sentit, es mantindran la façana original i el campanar de l’antic convent, que s’integraran en un nou edifici de quatre plantes que s’obrirà a la plaça Mas Peraseca amb un nou espai verd. 

L’aigua també serà un element clau del projecte i s’aposta per crear un rec que acompanyi la façana de la biblioteca entre l’espai públic de La Muralla i la plaça Mas Peraseca amb un nou passeig, així com amb la creació d’una làmina d’aigua al peu de la façana de l’edifici que dona a la plaça Mas Peraseca. Des de BCQ Arquitectura Barcelona, el seu director David Baena, ha explicat que “el repte era integrar el nou edifici en l’entorn, integrant el patrimoni a preservar, recuperant-lo i posant-lo en valor”. A més, Baena ha destacat que “la cultura no ha d’estar tancada a la biblioteca i és per això que és important tenir la biblioteca oberta i connectada a l’exterior”. 

En l’acta, el jurat del concurs valora molt positivament la integració de l’edifici a l’entorn i la configuració que n’ha fet BCQ Arquitectura Barcelona de l’accés general, amb un equipament obert a la ciutadania i amb espais oberts i flexibles que facilitaran l’organització i circulació pels diferents àmbits de la biblioteca. A més, valora positivament el fet que la zona infantil disposi d’un espai exterior propi. El jurat del concurs estava format per nou persones de les quals 6 eren arquitectes, designats pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Banyoles, dos regidors del consistori i una tècnica especialista en Biblioteques. 

BCQ Arquitectura Barcelona és responsable, entre altres, del projecte de la biblioteca Joan Maragal del barri de Sant Gervasi de Barcelona i de la biblioteca Pilarín Bayés de Vic. 

Un equipament estratègic

L’Ajuntament de Banyoles va aprovar la convocatòria del concurs de projectes de la nova biblioteca a finals de maig i va convocar la contractació, mitjançant concurs de projectes amb intervenció de jurat, del servei de redacció del projecte bàsic i executiu i posterior direcció d’obres per a la construcció de la Biblioteca Comarcal de Banyoles, la redacció de l’estudi de seguretat i salut i l’avantprojecte de la urbanització de l’entorn. 

El pressupost per a l’execució del projecte de la Biblioteca s’ha fixat en 6.839.525 € per a un edifici amb una superfície construïda de 3.500 m2. L’alcalde Miquel Noguer ha destacat que “la nova biblioteca serà un projecte estratègic, perquè al pol cultural que formarà amb el Museu Arqueològic i els diferents equipaments públics que s’ubiquen al centre, també permetrà definir una nova entrada al Barri Vell, relligant els barris de Canaleta, Can Puig i La Farga amb el centre”.

El projecte guanyador es presentarà en un acte públic el proper 20 de gener al Museu Darder i posteriorment s’exposarà, juntament amb les altres propostes finalistes, a l’espai de La Muralla. 

Cap a la nova biblioteca

El 7 d’agost de 2021 l’Ajuntament de Banyoles i el Bisbat de Girona van signar un conveni de cessió pel qual el consistori passava a ser propietari de la finca. El 26 de setembre de 2022 el ple municipal va aprovar el Programa Funcional de la nova Biblioteca, després d’un procés participatiu i de redacció iniciat el març d’aquell any. Finalment, el 31 de gener de 2023 el propi ple va aprovar el Pla de Millora Urbana del sector de La Providència, en què va quedar establerta la nova situació urbanística de la parcel·la, qualificada ja com a equipament cultural, en què s’allotjarà la nova Biblioteca de Banyoles.