Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles presenta el programa funcional que defineix la nova biblioteca a La Providència

El consistori ha completat la redacció del programa funcional en base a una perspectiva poblacional de 30.000 habitants i una durabilitat mínima de 50 anys. El nou equipament inclourà sales d’activitats i exposicions, diverses aules d’estudi i reunions, un espai jove, un coworking, un taller de creació i un espai d’entitats, entre d’altres

dimecres 21 setembre 2022

L’Ajuntament de Banyoles ha completat la redacció del programa funcional de la futura nova Biblioteca Pública, que tindrà la seva nova seu a l’antic convent de La Providència, cedit gratuïtament pel Bisbat de Girona segons el conveni signat l’agost de l’any passat. Aquest document determina els usos i serveis que inclourà la nova biblioteca, així com el model d’equipament que es construirà. El document s’ha presentat al públic aquest vespre en una sessió oberta al Museu Darder i se sotmetrà a l’aprovació del ple municipal el proper dilluns 26 de setembre. 

El Programa Funcional s’ha redactat amb una perspectiva poblacional de 30.000 habitants, amb una durabilitat mínima de 50 anys i la flexibilitat necessària per a encaixar els canvis socials, culturals i tecnològics del futur. Així, l’equipament s’ha previst amb una superfície de programa de 2.995 m2, que suposen entre 3.600 i 3.900 m2 construïts, davant dels 750 m2 de l’actual biblioteca de la Vila Olímpica. 

El programa preveu que sigui un edifici multinivell amb un espai central que actuï com a atri, connectant i unificant les diferents àrees. L’entorn estarà totalment pacificat pel que fa al trànsit, gràcies a la peatonalització del carrer de la Muralla i a la connexió del parc de la Muralla amb la plaça Mas Peraseca, mitjançant un sistema de jardins públics. Es privilegiarà l’arribada a peu i en bicicleta al nou equipament, per bé que també es preveu una zona d’aparcament propera. La nova Biblioteca estarà dividida en quatre grans àrees: l’atri o zona d’acollida i promoció (680 m2), l’àrea general (1.590 m2), l’àrea infantil (425 m2) i l’àrea de treball intern (300 m2). 

Un equipament de referència

En línia amb els actuals models de biblioteca, “el nou equipament oferirà serveis que van més enllà dels usos tradicionals actuant així com a autèntic dinamitzador de la ciutat en el sentit que abans ho podia fer una casa de cultura o un centre cívic i cercant crear complicitats amb el teixit associatiu, econòmic, educatiu, social i cultural”, ha destacat el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca. La voluntat és que, a través d’aquest equipament estratègic, es doni resposta a diverses necessitats de ciutat. 

El document preveu també un sala polivalent d’activitats de 160 m2 en la qual l’equipament pugui desenvolupar-hi la seva activitat -que actualment ha de realitzar en diversos equipaments externs- i també un espai d’activitats de 70 m2 propi de l’àrea infantil de manera que puguin conviure actes per a públics diferents alhora. També una espai expositiu per acollir mostres vinculades directament o indirecta al món del llibre i la lectura. 

“Banyoles és una ciutat amb una iniciativa musical i àudiovisual molt potent, i la nova Biblioteca se sumarà a aquesta realitat amb un important espai de música i imatge de 125 m2”, com ha destacat Miquel Cuenca. El públic infantil i familiar és un dels usuaris més freqüents i fidels de la Biblioteca Pública i per això la nova seu de La Providència preveu tota una àrea reservada a aquest segment de població. 

S’han inclòs tres aules d’estudi, una de 60 m2 i dues més d’auxiliars de 25 m2 per prestar correctament aquest servei cada cop més demandat per estudiants de totes les edats. Pensant en les funcions educatives també s’ha previst un espai de formació, un taller de creació i fins i tot una cuina on poder-hi realitzar cursos de tota mena. El públic jove ha estat també una de les preocupacions del Programa Funcional i per això s’ha dibuixat un espai casual per a joves on els usuaris d’entre 12 i 18 anys podran tenir un acostament al serveis que ofereix la biblioteca més d’acord amb els seus interessos. 

També s’han previst un espai de coworking i dues sales de reunions o treball en grup a fi de donar resposta a la creixent demanda d’espais de treball per a emprenedors. I pensant en el teixit associatiu de la ciutat, s’ha concebut un espai per a entitats en el qual aquestes podran tenir armaris propis per a conservar tota la seva documentació i el material que s’escaigui. 

Diversos d’aquests espais s’han previst per a una obertura intensiva i autònoma, de manera que, per exemple, l’aula d’estudi principal pugui estar oberta 24 hores en períodes d’exàmens o la sala d’entitats puguin tenir un accés independent i fora dels horaris d’obertura de la biblioteca. 

El regidor de Cultura, Miquel Cuenca, ha destacat que “amb aquest Programa Funcional apostem per un equipament ambiciós, que no neixi ja petit com sovint passa en edificis públics, i tot pensant en les necessitats de la Banyoles del futur” i ha afegit que “creiem que aquesta nova biblioteca que hem definit és una oportunitat única per a equilibrar i impulsar la ciutat.” 

Participació ciutadana

El Programa Funcional de la nova Biblioteca de Banyoles ha estat redactat per Maria Dolors Portús i Vinyeta (Torelló, 1951), una professional d’àmplia trajectòria que ha estat, entre d’altres càrrecs, Cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya (1993-2004) i Gerent de Serveis de Cultura de la Diputació de Barcelona (2014-2017). A través de diverses sessions celebrades entre maig i setembre d’aquest any, s’ha treballat respectivament amb l’equip de la biblioteca, de l’àrea de Cultura i de les altres àrees municipals així com amb l’equip de govern i els diferents grups de l’oposició. 

Així mateix, s’ha treballat en l’àmbit de la participació ciutadana amb una sessió de pluja d’idees celebrada el passat 28 de juny, una enquesta oberta a la ciutadania en la qual hi van participar 217 persones així com una bústia de correu i un web específic per informar sobre el procés de la nova biblioteca www.novabiblioteca.banyoles.cat. La major part de les idees aportades pels ciutadans s’ha integrat en les propostes del Programa Funcional. 

Aquest programa funcional serà el document de base per a convocar el concurs de projectes pel qual es determinarà quin projecte arquitectònic serà l’encarregat de materialitzar l’equipament que ara s’ha definit i que es preveu convocar en els propers mesos.