Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles prepara un homenatge als exiliats de la Guerra Civil

Es calcula que uns 350 persones van haver de fugir a l’exili republicà

dimecres 25 setembre 2019

L’Ajuntament de Banyoles prepara un acte d’homenatge als veïns i veïnes de Banyoles i la comarca que van haver de marxar a l’exili republicà l’any 1939. L’acte es farà el diumenge 22 de desembre al pavelló de la Draga i el consistori demana a totes les persones que tenen familiars que van haver de fugir a l’exili que es posin en contacte amb l’Arxiu Comarcal.

La regidora de Benestar Social, Ester Busquets, ha recordat que el projecte s’emmarca en el projecte de memòria històrica que es porta a terme des de l’àrea i que inclou diferents àmbits. L’any passat el consistori va organitzar un acte d’homenatge als represaliats pel Franquisme que va comptar amb més d’un centenar de persones homenatjades i ha destacat que “ens quedava incomplet si no teníem en compte les persones que van haver d’exiliar-se al final de la Guerra Civil”.

Aquest any es commemora el 80è aniversari de l’exili republicà de 1939, quan milers i milers de persones van refugiar-se a França fugint de la repressió i van ser internades per les autoritats franceses en camps de concentració improvisats i sense condicions, principalment al d’Argelers sur Mer. Entre aquests milers de persones, n’hi va haver uns 350 que eren veïns i veïnes de Banyoles i del Pla de l’Estany.

Uns quants van tornar molt aviat i van anar a parar a camps de concentració franquistes, com el de San Marcos, a Lleó. Uns altres es van enrolar a companyies de treballadors estrangers, van ser empresonats pels alemanys i deportats a Mauthausen, on van morir nou banyolins i veïns del Pla de l’Estany. Uns altres van anar a Rússia, que aleshores era la Unió Soviètica, on van patir les conseqüències de la invasió nazi. Uns altres van trobar acollida a Amèrica, sobretot a Mèxic. La majoria es van instal·lar a França, molts a la Catalunya Nord, especialment a Prada i a Illa.

L’historiador Jordi Galofré, que juntament amb Miquel Rustullet està impulsant la recerca de les persones que es van exiliar, ha explicat que ja s’ha pogut contactar amb més d’un centenar de famílies de persones que es van haver d’exiliar per poder portar a terme aquest acte d’homenatge.

Per arribar al màxim de persones, l’Ajuntament ha obert una campanya on demana a totes les persones que tinguin un familiar que es va exiliar que es posin en contacte amb l’Arxiu Comarcal de Banyoles. Per a fer-ho, poden trucar al 972 58 40 70 o bé enviar un correu electrònic a acplaestany.cultura@gencat.cat indicant el seu nom, telèfon i el nom del familiar exiliat.

Durant l’acte d’homenatge, que es farà el diumenge 22 de desembre a les 12 del migdia al pavelló de la Draga, es lliurarà als familiars un diploma en honor i memòria de cada exiliat per recordar i honorar la seva memòria. L’acte comptarà amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música de Banyoles i del Batxillerat Artístic de l’INS Josep Brugulat.