Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles prepara l’arribada dels Reis d’Orient amb novetats i més accessible

Divendres al vespre es farà l’espectacle de benvinguda al camp de futbol nou. Tant a l’espectacle com a la cavalcada s’ampliaran les mesures perquè les activitats siguin més accessibles a tots els infants

dimecres 03 gener 2024

Banyoles treballa ja des de fa setmanes en els preparatius per a l’arribada dels Reis d’Orient aquest divendres 5 de gener al vespre. Els infants de la ciutat podran donar la benvinguda a Ses Majestats amb un espectacle al camp de futbol nou i posteriorment la cavalcada dels Reis d’Orient recorrerà els principals carrers de la ciutat per acabar a l’Ajuntament. Tant l’espectacle com la cavalcada comptaran per segon any amb més mesures perquè les activitats siguin accessibles a tots els infants i famílies. 

Les activitats d’aquest divendres s’iniciaran a 2/4 de 7 de la tarda amb un gran espectacle amb música, llums i molta màgia per donar la benvinguda a Ses Majestats Els Reis d’Orient amb els patges reials en Mec, la Puf, la Xum i en Lup. Al camp de futbol nou, s’habilitarà una zona reservada per a persones amb mobilitat reduïda. Serà un espai sense aglomeracions ni acumulacions amb regulació de l’afluència de persones i de fàcil accés. A més, l’espectacle comptarà amb el patge Mans, intèrpret en llengua de signes. Les portes del camp de futbol s’obriran a 2/4 de 6 de la tarda. 

Quan hagin arribat els Reis d’Orient, s’iniciarà la Cavalcada que sortirà del Passeig Darder, passarà pels carrers de la Barca i Estany fins a la plaça de les Rodes on, a partir de 2/4 de 8 del vespre, se servirà la xocolatada. La cavalcada continuarà pel carrer Jacint Verdaguer, la Porta dels Turers, la plaça Major, el carrer Àngel Guimerà i acabarà al Passeig de la Indústria, davant l’Ajuntament. Des de l’organització de la cavalcada, Arnau Nadal, ha explicat que “la cavalcada la faran possible 250 persones voluntàries, comptarà amb diferents novetats que no podem desvetllar encara i s’hi repartiran 1.200 quilos de caramels, dels quals 800 quilos seran sense gluten, bàsicament els que no es repartiran en bossetes”.

Més accessible

Després que l’any passat s’introduïssin com a novetat, aquest any la cavalcada comptarà de nou amb un tram de baixos estímuls. El tram se situarà al carrer de la Barca, des del carrer de la Sardana fins a la plaça del Carme, i en aquest tram la música, els llums i la quantitat de gent serà més moderada i suau per baixar la intensitat i aconseguir que tothom pugui gaudir de la cavalcada. Aquest tram es tancarà per regular l’entrada de persones i limitar-hi l’accés i, com a rutes alternatives, s’han establert els carrers Neptú i de les Pedreres. 

També hi haurà de nou tres espais de calma on podran dirigir-se les persones que ho necessitin, ja sigui per estrès del moment, necessitat de distància de l’aglomeració i estimulació que pot suposar la cavalcada o per alletament. Aquests tres espais seran el restaurant La Carpa, al Passeig Darder; el restaurant Can Xabanet, a la plaça del Carme; i la pastisseria La Sal, a la plaça Major. 

I per a les persones amb mobilitat reduïda, a banda de l’espai que s’habilitarà al camp de futbol, també es reservarà una altra zona a la plaça del Carme, també sense aglomeracions ni acumulacions i amb regulació de l’afluència de persones. 

La regidora de Polítiques Socials de l’Ajuntament, Ester Busquets, ha destacat que “Banyoles és una ciutat d’oportunitats, on tothom hi té cabuda i ha de poder participar en les activitats que s’organitzen a la ciutat i és per això que, com ja vam fer l’any passat, ampliarem i millorarem diferents mesures per a fer la cavalcada més accessible per a tots els infants”. 

Aquesta tarda es faran també visites accessibles a l’Ambaixada Reial per a infants amb mobilitat reduïda, dificultats auditives o amb autisme. Per aquestes sessions especials s’han editat uns díptics on els infants poden seguir amb un mapa visual les diferents activitats de la cavalcada. Laura de Batlle, del projecte TEAcompanyEM de Fundació Autisme Mas Casadevall, ha explicat que “per a aquests infants és molt important l’anticipació perquè puguin entendre millor el que passarà a l’Ambaixada, donar-los la seguretat que necessiten i facilitar-los la gestió del temps”. 

Les diferents mesures s’han treballat amb el suport de Fundació Estany, Fundació Autisme Mas Casadevall i TEAcompanyEM, que han ofert formacions als patges que participen tant a l’Ambaixada Reial com a la cavalcada perquè sàpiguen com dirigir-se als infants amb autisme.