Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles ofereix activitats turístiques adaptades per a persones amb trastorn de l’espectre autista

El programa de turisme inclusiu inclou quatre activitats i una de les activitats familiars de les Festes d’Agost

divendres 28 juliol 2023

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat avui el programa d’activitats turístiques que ofereix adaptades per a persones amb Trastorn de l’espectre autista (TEA). Són quatre de les propostes turístiques que es programen habitualment que s’han adaptat perquè siguin amigables per a aquestes persones i les seves famílies, fruit de l’acord entre el consistori i el projecte TEAcompanyEM de la Fundació Autisme Mas Casadevall.

Ajuntament i TEAcompanyEM van començar a treballar l’any passat l’oferta d’activitats adaptades i aquest 2023 s’han portat a terme les primeres activitats adaptades per a persones amb TEA. Després de contactar amb les entitats i empreses proveïdores d’activitats de lleure i oci a la ciutat, es va valorar la viabilitat i les possibilitats de dur a terme les activitats complint amb els requisits necessaris. Actualment, s’han adaptat quatre activitats que formen part de la Guia d’activitats i visites guiades de Banyoles i que, des de l’abril, s’ofereixen adaptades per a persones amb TEA i l’objectiu és anar-les ampliant.

La regidora de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Banyoles, Anna Tarafa, ha destacat que, amb aquest acord, “l’objectiu és anar adaptant l’oferta existent per arribar a més públics i que les persones amb espectre autista puguin gaudir d’una nova oferta d’oci a la nostra ciutat, tant si en són veïnes com si venen a fer turisme”.

De cadascuna de les activitats, TEAcompanyEM s’encarrega de preparar una guia visual que es pot consultar i desacarregar des del web de Turisme Banyoles (de.banyoles.cat). Carla Serra, coordinadora del projecte TEAcompanyEM de la Fundació Autisme Mas Casadevall ha explicat que “una de les branques del projecte té relació amb el turisme inclusiu i conjuntament amb l’Ajuntament s’ha elaborat material d’anticipació perquè el col·lectiu i les seves famílies puguin conèixer com es desenvoluparà l’activitat”. En aquesta línia, ha afegit que “en cas que això no sigui suficient també hi ha l’opció de enviar-los fotografies de l’espai on es farà l’activitat o, fins i tot, videotrucades, amb l’objectiu de fer un acompanyament el màxim personalitzat possible”.

Per la seva banda, la regidora de Polítiques Socials de l’Ajuntament, Ester Busquets, ha fet una valoració positiva de l’oferta d’activitats i ha remarcat que “aquest tipus de propostes lliguen amb els objectius de la nova àrea de Polítiques d’Igualtat, és dir, promoure activitats que les pugui gaudir tothom”.

Dins el programa, Turisme Banyoles ofereix dos tallers amb Sastres Paperers per a la realització de paper amb paper reciclat i/o altres materials com cotó reutilitzats. Es tracta de dues activitats d’experimentació i pedagògiques que també donen a conèixer els secrets d’un ofici artesanal i fomenta la conscienciació ambiental. Concretament, es tracta dels tallers Paper i medi ambient. Quin paper hi fem i Viu l’experiència del paper artesanal.

També s’han adaptat d’unes visites guiades amb titelles que ofereix l’Escola de Natura. Concretament, es tracta de La llegenda del Drac de Banyoles i La llegenda d’en Morgat.

Coincidint amb les festes d’agost, també s’ha programat un taller familiar teatralitzat Fem safareig, a càrrec de Kincakau, que explicarà d’on ve l’aigua dels recs i les tasques que feien les dones als recs de Banyoles.

TEAcompanyEM

TEAcompanyEM és un projecte de la Fundació Autisme Mas Casadevall i està format per professionals de diferents disciplines amb formació específica i àmplia experiència en el món del TEA. Els seus objectius són acompanyar les persones amb TEA i els seus familiars en cadascuna de les etapes de la vida, oferint-los serveis especialitzats i, a la vegada, impulsar activitats i accions que ajudin a sensibilitzar la societat de les necessitats d’aquest col·lectiu.