Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles impulsa un projecte de cooperació amb la ciutat gambiana de Garawol

A finals d’aquest mes sortirà el primer carregament amb material sanitari pel centre de salut de la ciutat gambiana

dijous 11 juny 2020

L’Ajuntament de Banyoles i l’Associació Garawol enviaran a finals d’aquest mes el primer carregament amb material sanitari que es destinarà al centre de salut de la ciutat gambiana de Garawol. La iniciativa és fruit del projecte de cooperació que el consistori i l’entitat han impulsat en els darrers anys i que pretén millorar les condicions del centre sanitari de la població d’origen de la majoria de banyolins d’origen gambià que viuen a Banyoles.

El material sanitari es va adquirir a principis d’aquest any 2020, després que l’Ajuntament i l’Associació Garawol definissin i inclou material mèdic per a petites cures, auscultadors, kits portàtils per equipar l’ambulància, aparells per mesurar la insulina o la pressió arterial, així com armaris per dotar el centre de salut. El material no ha pogut sortir abans pel tancament dels ports de Gàmbia per la crisi sanitària per la Covid-19 i es preveu que pugui sortir a finals d’aquest mes de juny, una vegada superat l’estat d’alarma.

Està previst que una segona remesa de material s’enviï a finals d’estiu per completar la primera i la segona fase del projecte. El material té com a objectiu dotar el centre de salut de Garawol del mínim material indispensable per atendre les urgències i l’atenció pediàtrica del centre de salut. L’any passat l’Ajuntament va destinar uns 6.000 euros al projecte i està previst invertir-hi prop de 5.000 euros aquest any.

Per reforçar el projecte, l’Ajuntament i l’Associació Garawol han aconseguit el suport del Fons Català de Desenvolupament, el Col·legi de Farmacèutics de Girona, la Clínia Salus Infirmorum de Banyoles. Actualment s’està en converses amb altres ajuntaments de les comarques de Girona que també tenen entre els seus veïns població originària de la zona.

El projecte

El projecte Garawol és una aliança entre l’Ajuntament de Banyoles i la societat civil. Més concretament, l’Associació Garawol, amb seu social a Banyoles i vinculada als banyolins d’origen gambià i concretament originaris de la ciutat de Garawol, situada a la província d’Upper River, la més allunyada de la capital i una de les zones més deprimides de Gàmbia.

Actualment, prop de mig miler de banyolins són originaris d’aquesta zona gambiana. Va ser el compromís d’aquests amb el desenvolupament i la millora de les condicions de vida al seu poble d’origen el que els va impulsar a crear l’Associació Garawol. L’any 2017, l’Ajuntament de Banyoles i l’entitat Garawol van decidir treballar conjuntament i sumar esforços per reforçar el projecte.

L’any 2017 l’Ajuntament de Banyoles i l’entitat Garawol van decidir treballar conjuntament i sumar esforços per reforçar el projecte. L’Ajuntament s’hi va implicar “no només pels vincles evidents entre la ciutat de Banyoles i Garawol, sinó també perquè el projecte respon al que es coneix com a codedesenvolupament, és a dir, projectes de cooperació impulsats directament pels col·lectius de migrants per millorar el benestar dels seus llocs d’origen”, com ha destacat la regidora de Benestar Social, Ester Busquets.

Des d’aquesta data, s’han fet tot un seguit de reunions amb la participació de més d’un centenar de persones on s’ha anat decidint sobre els projectes més prioritaris. Ràpidament es va veure que calia invertir en el reforçament del centre de salut de Garawol, una clínica que va ser fundada el 1992 per cooperants internacionals però que des d’aquella data no ha rebut l’atenció de les institucions gambianes. És precisament arran de les darreres eleccions presidencials de Gàmbia quan el nou govern ha decidit  impulsar canvis substancials al país i tirar endavant polítiques de reforçament dels serveis públics.

A partir d’orientar el projecte Garawol cap a la salut, es van anar dibuixant una línia de treball a seguir. Va establir-se una comunicació directe amb el personal d’aquest equipament i durant el mes novembre de 2019 es va fer un viatge a la ciutat de Garawol per conèixer sobre el terreny les instal·lacions. Amb l’ajuda del banyolí Santi Mir, que té experiència en el món de la cooperació i ha treballat en els camps de la infermeria i la gestió sanitària, es va fer un anàlisi de les necessitats de les instal·lacions sanitàries.

També es van fer reunions amb les autoritats gambianes per demanar-los la seva col·laboració en el projecte, amb el personal mèdic del centre de salut i amb els veïns i veïnes del poble per aconseguir el seu compromís amb el projecte i crear un comitè de salut que s’encarregui de vetllar per les inversions i pels treballs que s’han de fer.