Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles estrena una visita guiada del robatori de l’Arqueta de Sant Martirià

En la visita es ressegueixen els passos que els lladres van fer per endur-se les peces del Monestir de Sant Esteve. L’activitat, que durant l’estiu es fa en horari nocturn, s’incorpora a l’oferta dels Museus de Banyoles i es programarà mensualment

dijous 17 juny 2021

Els Museus de Banyoles estrenen aquest estiu una nova visita guiada dedicada al robatori de l’Arqueta de Sant Martirià. En l’activitat, que s’oferirà mensualment, els visitants resseguiran els passos que els lladres van fer per endur-se les peces del Monestir de Sant Esteve.

L’11 de gener de 1980, de nit, en la foscor, quan tothom dorm, un dels tresors més preuats de Banyoles, l’Arqueta de Sant Martirià, descansa tranquil·lament a la sagristia de l’església del Monestir de Sant Esteve fins que desapareix. L’endemà al matí, quan obre de nou l’església per l’ofici matinal, Mossèn Gelpí descobreix el robatori. Els lladres s’han endut les 28 peces que ornamentaven l’Arqueta i que fins molts anys després no es recuperaran i en part.

Aquest és el fil argumental de la visita ‘Robatori sacríleg al Monestir de Banyoles’ que ressegueix les passes de la banda d’Erik el Belga, des que van entrar a l’església, aprofitant la celebració de l’ofici de tarda, com es van amagar per no ser descoberts, com van accedir a la sagristia per robar les peces de l’Arqueta i després com es van escapar amb les peces robades.  La visita vol difondre el patrimoni cultural de Banyoles, al voltant del Monestir de Sant Esteve, i la història recent de la ciutat, a partir d’un recorregut divulgatiu en què els participants reviuen la nit del robatori.

El regidor de Cultura, Miquel Cuenca, ha destacat que aquesta nova proposta dels serveis educatius dels Museus de Banyoles “no és només una nova activitat per posar en valor i donar a conèixer una de les joies del patrimoni cultural de Banyoles, sinó també un exercici de teràpia col·lectiva per contribuir a superar el trauma que va suposar el robatori de l’Arqueta, ara que ha han passat quaranta anys i sobretot quan ja s’han recuperat 23 de les 28 peces que formaven el programa iconogràfic de l’Arqueta”.

‘Robatori sacríleg al Monestir de Sant Esteve’ s’oferirà mensualment aquest estiu dins les activitats dels Museus de Banyoles en horari nocturn per reviure les passes dels lladres. Les reserves a la visita, que té un preu de 4 euros, es poden fer a través del Museu Arqueològic Comarcal a través del correu electrònic comunicaciomuseus@ajbanyoles.org o bé al 972 57 23 61.