Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles elaborarà un Pla Director del Monestir de Sant Esteve

dijous 01 setembre 2022

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles vol dotar-se d’un Pla Director del Monestir de Sant Esteve. El document, que es preveu que estigui enllestit a finals d’any, ha de permetre definir els futurs usos d’un dels espais patrimonials més importants de la ciutat. Els objectius que es persegueixen amb aquest pla director són planificar la plena recuperació del monument, posar en valor el seu component simbòlic com a punt de naixença de la ciutat, integrar-lo en la vida de Banyoles i regular-ne i fomentar-ne el seu ús públic. El pla director ha de permetre tenir una visió de conjunt i coherent del monument i del ric patrimoni que alberga.

Aquest nou pla director suposa una inversió de més de 18.000 euros finançada íntegrament amb una subvenció obtinguda de la Generalitat de Catalunya. El projecte s’ha encarregat a l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) i està coordinat pel catedràtic emèrit d’Història Contemporània de la Universitat de Girona i director del propi  ICRPC, Joaquim Nadal. També formen part de l’equip investigador el doctor Joan Bosch, professor titular d’Història de l’Art de la Universitat de Girona i director tècnic de l’ICRPC; la doctora Gemma Domènech, investigadora de l’ICRPC i professora associada d’Història de l’Art de la Universitat de Girona; la doctora Saida Palou, investigadora de l’ICRPC i professora associada d’Antropologia a la Universitat de Girona; la doctora Rosa Maria Gil, professora associació d’Història de l’Art de la Universitat de Girona i investigadora adscrita a l’ICRPC; i Marc Riera, arquitecte i president de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat que “el Monestir de Sant Esteve és l’espai més important del patrimoni banyolí, el que conté les seves obres d’art més importants i, per tant, també és l’assignatura pendent més evident que tenim en aquest àmbit, però abans de prendre decisions sobre els seus usos ens calia fer l’estudi i reflexió necessaris sobre quines són les millors opcions. La primera pedra del futur del Monestir ha de ser doncs aquest pla director”.

El Monestir

El Monestir de Sant Esteve és un dels elements arquitectònics i patrimonials de més valor de Banyoles, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. El Monestir de Banyoles i el seu claustre, fundats l’any 812, són propietat del Bisbat de Girona. L’any 2015 el Bisbat va cedir a l’ajuntament l’ús de diferents espais, com l’església i el claustre, en un conveni vigent per a un període de 25 anys.