Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles crearà una comunitat energètica al Museu Darder

Dos terços de la producció es destinaran a famílies en situació de pobresa energètica

dimecres 17 gener 2024

L’Ajuntament de Banyoles ha iniciat els tràmits per instal·lar una comunitat energètica al Museu Darder. L'objectiu és que, una vegada entri en funcionament, dos terços de la producció elèctric que es generi es destini a famílies en situació de pobresa energètica. 

El projecte d'instal·lació fotovoltaica d'autoconsum col·lectiu i creació d'una comunitat energètica al Museu Darder suposarà la instal·lació d'un camp de plaques fotovoltaiques de 31 kWp. El consistori ja ha iniciat els tràmits per adjudicar la instal·lació de 74 plaques fotovoltaiques de potència pic 415 Wp, amb una eficiència inicial del 21,4% i un rendiment del 87,4% al cap de 30 anys. A més, s'instal·laran dos inversors amb una eficiència al voltant de 98% i una nova escomesa per abocar a la xarxa tota la producció fotovoltaica. 

Amb aquesta actuació es cobrirà la totalitat del sostre del Museu Darder, amb els requeriments necessaris d'espai d'ombres. S'estima que la nova instal·lació fotovoltaica generi una producció anual de 36.082 kWh/any, que suposaran un estalvi aproximat d'emissions de CO2 de 9.000 kg./any. 

El projecte es completarà amb la fase 2, que contempla la direcció d'obra, i la fase 3 que serà la posada en marxa i gestió de la comunitat energètica durant tres anys. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat que "l'objectiu és que a aquesta comunitat energètica s'hi incorporin 20 famílies en situació de pobresa energètica amb l'assignació de dos terços de la producció elèctrica que es generi". La resta de la producció s'assignarà al propi Museu Darder per al seu propi consum elèctric. 

El projecte està previst que suposi una inversió d'uns 80.000 euros i compta amb una subvenció de la Diputació de Girona, dins del seu Pla d'Acció de prop de 40.000 euros.