Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles celebrarà la Festa del Xai amb un seguit d’activitats culturals

Dissabte es viurà una tarda nit de propostes relacionades amb la comunitat musulmana

dimecres 05 juliol 2023

La tercera edició de la jornada cultura del barri de la Farga de Banyoles, emmarcada en la Festa del Xai de la comunitat musulmana, se celebrarà aquest dissabte 8 de juliol. La jornada s’iniciarà a les 6 de la tarda i s’allargarà fins a la matinada en el que vol tornar a ser una activitat festiva per commemorar una de les celebracions més especials del calendari musulmà. 

El pàrquing del carrer Girona serà l’escenari de la Festa del Xai que organitzen els joves de l’entitat banyolina Humbane Jike. Durant la tarda nit del dissabte 8 de juliol s’han tornat a programar una sèrie d’activitats per mostrar els elements de la cultura dels afrobanyolins. 

Des de l’associació Humbane Jike, Kumba Sakoli ha recordat que “és una celebració oberta a tota la població perquè coneguin la nostra comunitat, quins costums i tradicions tenim”. En aquest context, ha explicat que “l’acte d’obertura de la jornada cultural estarà relacionada amb els costums matrimonials de la cultura soninkara”. 

El regidor de Festes, Miquel Cuenca, ha destacat que “des del primer moment ens va interessar que aquesta festivitat s’integrés al calendari de festes de l’Ajuntament de Banyoles atès que permet descobrir una altra part de la cultura banyolina, molt rica i que, també, és una realitat de la nostra ciutat”. Per la seva banda, Ester Busquets, regidora de Benestar Social ha apuntat que “el suport de la nova àrea de serveis socials i acció comunitària és una mostra que es pretén treballar amb totes les comunitats de la ciutat, en aquest cas l'africana”. A més, ha afegit que “és important donar a conèixer altres celebracions que es fan a Banyoles i que ho facin des de la pròpia comunitat”. 

El tret de sortida de la jornada cultural tindrà lloc a les 6 de la tarda amb l’acte de benvinguda que donarà pas a un seguit d’actuacions musicals i de dansa a càrrec de Afrodjembé, Dakka Marrakchia Noujom Rubí, Babaflow i Ngomez Nokass. A 2/4 de 10 de la nit tindrà lloc el sopar popular, i Daura Mangara i Dj Fresh seran els encarregats de tancar aquest tercera edició de la Festa del Xai.