Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles celebra la Junta Local de Seguretat amb la presència del Conseller Joan Ignasi Elena

Ajuntament i Conselleria qualifiquen els fets ocorreguts al barri de la Farga, d’aïllats i que no reflecteixen la realitat de la ciutat, que qualifiquen com a segura. A la Junta s’ha repassat les dades policials del darrer any, destacant l’increment de les infraccions penals (+3,8%) és inferior a la mitjana del país (+6%)

dimecres 10 abril 2024

Aquest matí Banyoles ha celebrat la Junta Local de Seguretat en la que s’ha fet un repàs de les actuacions policials que la Policia Local i Mossos d’Esquadra han fet en els darrers 2 anys a la ciutat. La Junta, que ha comptat amb la presència del conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, ha servit també per valorar dos dels principals temes que s’han abordat durant aquest any: l’expulsió del país del responsable d’una onada de robatoris amb força a establiments i els fets ocorreguts al barri de la Farga el passat 19 de març.

Miquel Noguer ha destacat que “davant dels fets del passat 19 de març, després d’una conversa telefònica amb el conseller, vam accelerar la celebració d’aquesta Junta Local de Seguretat per posar de manifest que tots els cossos de seguretat, l’Ajuntament i la Generalitat mostrem tolerància zero davant dels fets violents”. L’alcalde també ha afegit que “les xifres demostren que el treball que es fa des de la comissària conjunta de Mossos d’Esquadra i Policia Local, està donant els seus fruits. Hi ha més actuació policial, relacionat amb aquesta feina colze a colze, i també una major resolució dels fets, pràcticament del 60%”.

Per la seva banda, el conseller Joan Ignasi Elena ha apuntat que “Banyoles és una ciutat segura, i que malgrat un fet aïllat com el de 19 de març, la conselleria ha demostrat que hi és per resoldre i actuar sobre aquest tipus de fets”, a més d’afegir que “la seguretat de la ciutat ho demostren les dades i és que a Banyoles hi ha 45 fets delictius per cada 1000 habitants, molt per sota la mitjana del país que se situa en 78 fets”.

Les detencions creixen un 61% com a resultat d’una majora activitat policial

De les dades que el cos de Mossos d’Esquadra ha presentat en aquesta Junta Local de Seguretat, referent al treball conjunt que fan amb la Policia Local de Banyoles, destaquen que les infraccions penals han incrementat lleugerament en el període del març 2023 – febrer 2024 (941) respecte el mateix període de l’any anterior (905), una xifra que no arriba al 4%, inferior a la mitjana de Catalunya que és del 6%. En canvi, les detencions associades a les infraccions penals sí que han incrementat, passant de les 98 a les 158 del darrer any (+61,2%), com a resultat de la major activitat policial, gràcies a l’increment d’efectius del cos policial i de la feina conjunta entre Mossos i Policia Local.

Les xifres també revelen que els robatoris amb força a interior de vehicle han disminuït , passant de 153 a 88 (-42,5%), gràcies a la detenció d’un lladre multireincident, que va suposar que els delictes d’aquesta tipologia tornessin als números habituals.

Per altra banda, de les dades que s’han incrementat en el darrer any hi ha els robatoris amb força a establiment, que ha passat de 4 a 36. Aquest increment va estar relacionat amb una persona arribada a la ciutat el juny del 2023 i que va poder ser detinguda el gener d’aquest any. La detenció de l’autor d’aquests robatoris ha suposat que en els darrers 4 mesos a la ciutat no s’hagi registrat cap robatori amb força a establiment.

Increment dels delictes contra la seguretat viària i el consum d’alcohol a la via pública

Per altra banda, la Policia Local de Banyoles ha posat el focus en aquelles competències que són exclusives del cos, destacant el serveis realitzats per fer front als delictes contra la seguretat viària que ha incrementat un 106,5%, passant de 77 l’any 2022 als 159 delictes de l’any passat. El consum d’alcohol a la via pública també ha augmentat considerablement d’un any a l’altre passant de 66 denúncies a 101 (+53%). L’inspector de la Policia Local de Banyoles, Emili Garcia ha remarcat que “més enllà de les xifres, el més important per a nosaltres és la percepció de seguretat que té la ciutadania, i en aquest sentit, els veïns i veïnes de Banyoles ens transmeten que la sensació és molt bona”.

A la Junta Local de Seguretat de Banyoles també hi ha participat els cossos de seguretat de la Guàrdia Civil, Policia Nacional, Bombers, Emergències i Agents rurals, així com el director general de la Policia, Pere Ferrer; el director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Eduard Adrobau; el subdelegat de Govern de l’Estat a Girona, Pere Parramon; i el regidor de Governació de l’Ajuntament de Banyoles, Jordi Carretero.