Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles aprova provisionalment el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal

L’aprovació definitiva del POUM queda pendent ara de la Comissió d’Urbanisme de Girona. El ple ha aprovat també les ordenances fiscals per a l’any 2021 que es congelen i inclouen una reducció del 50% en la taxa d’ocupació de via pública per a bars i restaurants

dilluns 19 octubre 2020

L’Ajuntament de Banyoles ha aprovat aquest vespre provisionalment el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que definirà el creixement urbanístic del municipi per als propers vint anys. El document queda ara pendent de l’aprovació definitiva per part de la Comissió d’Urbanisme de Girona. En el mateix ple, s’han aprovat també les ordenances fiscals per al 2021 que es congelaran.

El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Banyoles es va aprovar inicialment al ple del 6 d’agost de 2018 i va estar en exposició pública fins a finals de novembre del mateix any. Durant el termini d’exposició pública es van presentar 165 al·legacions, de les quals més del 75% han estat estimades totalment o parcialment i incorporades al document final que s’ha aprovat avui.

L’Alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat que, amb l’aprovació provisional del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, “avui és un dia històric per Banyoles” i ha afegit que “segurament és la decisió més important que ha pres aquest Ajuntament en els últims anys”. Miquel Noguer ha remarcat que el nou POUM de Banyoles “és un document modern que veu la Banyoles d’avui i fa una fotografia del que ha de ser la Banyoles dels propers vint anys i reflecteix el que la societat banyolina vol”.

El nou POUM de Banyoles, que s’ha aprovat provisionalment, preveu un creixement de la ciutat de fins a 25.000 habitants, la construcció de fins a un màxim de 2.900 nous habitatges, dels quals més de 500 seran protegits, i preveu la reserva de 10 hectàrees per a equipaments públics i 26 hectàrees per a zones verdes, així com projecta un sector de 10 hectàrees per a nou sòl industrial.

El regidor d’Urbanisme, Albert Tubert, ha destacat que el pla “pretén cohesionar la xarxa urbana de la ciutat i és sensible amb el medi ambient i la sostenibilitat, incorporant les directrius del Pla Director de la Bicicleta Municipal o preservant els horts de Sota Monestir, així com sensible amb el patrimoni i la cultura, conservant equipaments com la Farinera Sorribas”. El Pla també preveu la definició d’un gran aparcament dissuasiu a la zona de la Puda “amb l’objectiu d’esponjar de vehicles el front d’Estany i disposar d’una gran bossa d’aparcament per esdeveniments a l’entorn de l’Estany”, com ha explicat Albert Tubert.

El regidor d’Urbanisme ha volgut remarcat que “el nou pla s’ha redactat buscant el màxim consens, treballant-lo de manera transversal i amb molt diàleg tant amb els grups municipals de l’Ajuntament com amb diferents sectors econòmics, culturals i socials de la ciutat per  incorporar-hi el màxim de propostes consensuades”.

Una vegada aprovat provisionalment pel ple de l’Ajuntament, el POUM es traslladarà ara a la Comissió d’Urbanisme de Girona per a la seva aprovació definitiva.

Ordenances fiscals

Pel que fa les ordenances fiscals, que aquest vespre s’han aprovat també en el ple municipal, de cares a l’any vinent es congelaran i no s’incrementarà cap taxa ni impost i es mantenen els tipus actuals. Com a novetat, es reduirà al 50% en la taxa d’ocupació de via pública de taules i cadires per als bars i establiments de restauració durant tot l’any 2021. La regidora d’Hisenda, Gemma Feixas, ha destacat que “per aquest 2020 ja es va aprovar una modificació de les ordenances per reduir al 100% aquesta taxa i considerem que cal mantenir al 50% aquesta bonificació de cares al següent exercici”. D’altra banda, i a nivell més tècnic, les noves ordenances preveuen també el prorrateig per dia de la taxa d’ocupació de via pública de taules i cadires per tal de facilitar el càlcul de la taxa en cas que en algun altre període s’impedeixi l’obertura dels establiments, tal i com ens trobem ara”.

La regidora d’Hisenda, Gemma Feixas, ha avançat “la més que probable disminució dels ingressos municipals per la situació econòmica generada per la crisi sanitària per la Covid-19”.

Per últim, de cares a l’any vinent s’introduirà una nova taxa d’exàmens per a persones que es presenten a convocatòries públiques de personal de l’Ajuntament. Aquesta taxa serà de 20 euros i es reduirà al 100% en cas de persones que es trobin en situació d’atur. Gemma Feixas ha explicat que aquesta nova taxa “s’ha fet a petició dels tècnics municipals per a la gestió dels expedients dels exàmens i per evitar, com ens hem trobat últimament, amb un percentatge molt alt d’inscrits que no s’acabaven presentant a les proves de selecció de personal”.